Enodnevni izlet: Ferrarijev vrt v Štanjelu

2. 6. 2012
Deli

Iščete idejo za enodnevni izlet? Obiščite čudoviti terastati Ferrarijev vrt, ki leži pod utrjenim štanjelskim obzidjem, pot do njega pa pelje skozi Kobdiljski stolp.

Kompleks vile z vrtom je nastajal v dvajsetih in tridesetih letih 20. stoletja, pod vodstvom arhitekta Maksa Fabianija, in je najpomembnejša parkovna ureditev iz časa med obema vojnama v Sloveniji.

Lastnik je bil Enrico Ferrari, zdravnik iz Trsta, ki je bil tudi svak Maksa Fabianija, odkupil pa je večino stavb v stavbnem nizu nad parkom in tudi nekatere v drugem nizu.

Parkovna stran hiš je urejena kot podeželska vila s parkom. Sam vrt je grajen v terasah, s čimer posnema ureditev Štanjela in se staplja z okoliško pokrajino.

Poleg zelenjavnih in cvetličnih gred, različnih rastlin in dreves, pergole, balinišča, razgledišča in paviljona pa je posebnost parka bazen, ki se je napajal z vodo iz posebej zasnovanega vodovodnega sistema, ki je zbiral meteorno vodo štanjelskega griča.

Vila in park imata tudi svoj lastni dostop v obliki poti, ki obkroži štanjelski grič in se zapira s kovanimi vrati z monogramom lastnika.

Iz revije Lisa