Enodnevni izlet: Vipava - slovenske Benetke

Enodnevni izlet: Vipava - slovenske Benetke (foto: Goran Antley) Goran Antley
29. 3. 2014

Vipava leži v zgornjem delu Vipavske doline, ob številnih izvirih reke Vipave, ki ima edina v Evropi deltast izvir. Zaradi številnosti izvirov so prebivalci zgradili kar 25 mostov in to je tudi razlog, da Vipavi pravijo male oziroma slovenske Benetke.

Vipava je hkrati kraj številnih podob, gradov,  naravnih posebnosti in bogate zgodovine, na katerega je vplivala tudi močna burja. Ta je usodno posegla v boj med vojskama rimskega cesarja Teodozija in upornika Evgenija leta 394 v bitki pri Frigidu (Mrzli reki).

Ko mirne klime ne prekine burja, je v dolini čutiti močan vpliv sredozemske klime, kar omogoča vzgojo in rast kakija, fig, vinske trte in celo oljk.

Izvir reke Vipave

Eden od izvirov reke Vipave, ki je za Lanthierijevim dvorcem.

Izvir Vipavice

Lanthierijev dvorec ali Novi grad

Lanthieriji so grad postavili sredi 17. stoletja ob enem od izvirov reke Vipave. Dvorec s štukaturo na zunanji strani je tipičen primer beneške arhitekture.

Grofija Lanthieri s svojimi gradovi in lepo urejenimi parki kraju daje prav poseben pečat.

Lanthierijev dvorec Vipava

Most

Vipavo zaznamujejo številni mostovi.

Vipava most

Grad tabor - baumkircerjev turn

Stolpast grad iz 14. stoletja, čigar lastnik je postal baron Andrej Baumkircher, slavni vojskovodja in prijatelj Erazma Predjamskega. Zaradi možnosti turških in beneških vpadov so grad zavarovali z obzidjem in je verjetno zaradi tega dobil ime Tabor.

Grad Tabor

Steza

Gojenci Centra za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje otrok in mladostnikov s posebnimi potrebami imajo svojo stezo.

Vipava - steza

Plečnikov spomenik padlim v NOB

S postavitvijo Plečnikovega spomenika padlim leta 1952 je bil dokončno oblikovan drugi vipavski trg, ki je danes prepoznavni znak Vipave.

Vipava - Plečnikov spomenik NOB

Sarkofaga

Anton Lavrin iz Vipave, ki je leta 1834 postal prvi avstrijski generalni konzul v Egiptu, v Aleksandriji, je v Vipavo poslal staroegipčanska sarkofaga iz rdečega granita, ki sta danes na vipavskem pokopališču.

Vipava - sarkofaga

Puti

Pred Lanthierijevim dvorcem je urejen grajski park po angleškem vzoru. V parku so stali številni baročni kipi dečkov, putov, ki v rokah držijo različne rekvizite.

Vipava - puti

Stari vipavski grad

Tik nad krajem je grad, najverjetneje zgrajen v 12. stoletju. Po letu 1577 je postal last družine Lanthieri, ki so ga v 17. stoletju verjetno opustili in je začel propadati.

Stari vipavski grad

Napisala: Suzana Golubov v reviji Lisa, foto: Goran Antley