Evropske države, ki jih obišče največ turistov

Evropske države, ki jih  obišče največ turistov (foto: Profimedia) Profimedia
9. 9. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Občutek imamo, da tudi naša mala Slovenija postaja turistom zelo zanimiva država, saj tujce srečamo prav na vseh koncih naše države.

Ogledali smo si, katere pa so najbolj turistično obiskane države v Evropi, izpustili smo le Rusijo in Turčijo saj obe geografsko večinoma ležita v Aziji in se seveda lahko pohvalita z veliko turisti. Zanimalo nas je, kako so se izkazale naše sosede in seveda natančno – koliko turistov v resnici pride v Slovenijo.

Francija, 640.679 km2, 

67,2 milijona prebivalcev, 
82,6 milijona turistov letno
Francija je turistično najbolj obiskana država na svetu, saj ponuja skorja vse, kar si turist želi. Najbolj obiskan je Pariz, zgodovinsko, kulturno, umetniško, a tudi moderno mesto, ki je že stoletja v trendu. Seveda so tu še Azurna obala, vinorodna območja, številni gradovi, Alpe ... Imajo kar 41 kulturno-naravnih spomenikov, ki so pod zaščito Unesca, največ turistov pa pride iz Italije, Belgije in Nemčije.

Španija, 505.990 km2,

47,7 milijona prebivalcev,
75,6 milijona turistov letno
Valovita, temperamentna Španija najbolj pivlači Britance, Nemce, Francoze ter Italijane, ki imajo kar težko delo pri odločitvi, na katerem delu naj dopustujejo. Španija ima bogato zgodovino in kulturno izjemne obmorske kraje ter pokrajino. Najbolj obiskani so Madrid, Barcelona, čarobna Andaluzija, uporniška Baskonija, otoki (Kanarski, Majorka, Ibiza), a tudi Galicija in drugi kraji niso kar tako in jih je treba nekoč videti.

Italija, 301.340 km2, 

60,5 milijona prebivalcev,
52,4 milijona turistov letno
Italija z večtisočletno kulturo, italijansko ležernostjo in šarmantnostjo (dolce vita) ter s čudovito razgibano pokrajino je seveda magnet za turiste z vsega sveta. Treba je tudi poudariti, da turisti veliko stavijo na dobro hrano, in te seveda pri naših zahodnih sosedih ne manjka (seveda tudi v Španiji in Franciji ne).

Grčija, 131.957 km2, 

10,7 milijona prebivalcev,
24,8 milijona turistov letno
Čeprav je Grčija že nekaj let v krizi in pred kolapsom (po zadnjih podatkih se počasi pobirajo iz krize), pa predvsem poleti na otoke in tudi celino pride truma turistov, saj jih bogata zgodovina in naravne lepote ne pustijo ravnodušnih. Zanimivo, da je leta 2015 največ turistov prišlo iz sosednje Makedonije, sledijo Nemci, Britanci in Bolgari.

Avstrija, 83.879 km2, 

8,8 milijona prebivalcev,
28,1 milijona turistov letno
Avstrija je s pametno denarno pomočjo države lokalnim podjetnikom postala turistična meka, saj v državo pride rekordno trikrat več turistov, kot ima prebivalcev. Seveda sta najbolj obiskani mesti Dunaj in Salzburg, znani pa so po svojem gorsko-smučarskem turizmu, ki poleti prinese približno enako denarja kot pozimi.

Velika Britanija, 209.331 km2,

60,8 milijona prebivalcev,
35,8 milijona turistov letno
Britanci so poseben tradicionalen otoški narod, a prav zaradi tega so drugačni in zanimivi. Čeprav ne živijo od morskega turizma, London in druge kraje obišče vsako leto ogromno turistov z vsega sveta. 

Nemčija, 357.386 km2, 

82,8 milijona prebivalcev,
35,6 milijona turistov letno
Najbolj obiskana znamenitost Nemčije je kölnska katedrala, čeprav imajo še vrsto svetovnih znamenitosti. Berlin je večkrat omenjen kot turistu najbolj prijetna evropska prestolnica. Najbolj obiskana znamenitost je rimski Kolosej.

Madžarska, 93.030 km2, 

9,8 milijona prebivalcev,
12,1 milijona turistov
Najbolj obiskano mesto na Madžarskem je vsekakor svetovljanska prestolnica Budimpešta, ki je že stoletja znana po svojih termalnih vrelcih in zdraviliščih.

Hrvaška, velikost 56.594 km2, 

4,3 milijona prebivalcev,
11,6 milijona turistov letno
Hrvaška predvsem s poletnim turizmom ob Jadranski obali naredi največ prometa, veliko k temu prispevamo tudi Slovenci, saj najmanj vsak drugi poleti počitnikuje pri naših sosedih. Največ turistov na Hrvaško pride iz Nemčije in Avstrije, na tretjem mestu smo Slovenci, četrti Italijani.

Slovenija, velikost 20.273 km2, 

2 milijona prebivalcev,
3,6 milijona turistov letno
Število turistov v Sloveniji v zadnjih letih precej narašča, tako da so turistični delavci lahko zadovoljni, vseeno pa bi si želeli zadržati goste v Sloveniji kakšen dan več. Skokovito je narasel obisk turistov v Ljubljani, pa tudi v drugih slovenskih mestih. Od tujih turistov, ki so v 2016 obiskali Slovenijo, so bili z najvišjimi odstotki zastopani turisti iz naslednjih držav: Italije (17 %), Avstrije in Nemčije (po 10 % iz vsake), Hrvaške (5 %) in Republike Koreje (4 %). Nemci so bili najštevilnejši gostje v gorskih občinah, Italijani v obmorskih, Avstrijci pa od tujih turistov v zdraviliških občinah. Ljubljano je junija 2018 obiskalo največ Američanov, Azijcev, Nemcev, Britancev in Italijanov.

Po nekaterih podatkih naj bi bila najbolj obiskana evropska znamenitost Grand Baazar v Istanbulu (15 milijonov obiskov na leto), sledijo pariške znamenitosti katedrala Notre Dame, Disneyland Park, bazilika Sacré Coeur in Louvre, na šestem mestu je bazilika sv. Petra v Vatikanu, sedma najbolj obiskana znamenitost je rimski Kolosej, sledita Eifflov stolp v Parizu in katedrala v Kölnu.

Fotografije: Profimedia, Shutterstock