Firence - mesto, kjer znamenitosti ne zmanjka

Firence - mesto, kjer znamenitosti ne zmanjka (foto: Tina Lucu) Tina Lucu
8. 12. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Firence, rojstni kraj renesanse, Michelangelovega Davida in Da Vincijevih mojstrovin, družine Medici, Botticellija ... je mesto, ki vas bo vleklo med mogočne cerkve in palače, ob reki Arno do srednjeveškega mosta Ponte Vecchio. Firence vas bodo med vsemi umetninami, zgodovino in arhitekturo navduševale še z odlično hrano, vinom ter s svojo neutrudljivostjo.

Firence so glavno mesto dežele Toskana v Italiji. Med letoma 1865 in 1870 je bilo mesto tudi prestolnica Kraljevine Italije.

Mesto leži ob reki Arno, v njem pa živi okoli 400.000 meščanov. Samo mesto je bilo srednjeveški center evropske trgovine in velja za rojstno mesto italijanske renesanse. Od 1.000 najpomembnejših evropskih umetnikov 2. tisočletja jih je 350 živelo oz. delovalo prav v Firencah.

Medičejci (it. Medici) so bili gospoda Firenc od leta 1434 do 1737. Odlikovali so se kot veliki podporniki znanosti in umetnosti in iz Firenc napravili središče kulture tedanjega sveta.

Med 2. svetovno vojno so Firence okupirali Nemci, nameravali pa so porušiti vseh pet mostov. Štiri so v resnici razstrelili, a najstarejšega in najlepšega je z dekretom v zadnjem hipu rešil Hitler. Ponte Vecchio se mu je menda zdel prelep za uničenje.

Za toskansko kuhinjo je značilno, da je pripravljena iz preprostih sestavin na enostaven in avtentičen način. Ob dobri jedi si privoščite vino z okoliških toskanskih gričev.

Najbolj znan kip v zgodovini umetnosti

Michelangelov David je nastajal med letoma 1501 in 1504. Predstavlja prvi monumentalni kip visoke renesanse in velja za najbolj znano skulpturo v zgodovini umetnosti.

Prvotno je stal na Piazzi della Signoria pred palačo Vecchio, kjer je zdaj postavljena njegova replika, v galerijo Galleria dell'Accademia pa so ga preselili zato, da bi ga zaščitili pred vremenskimi vplivi.

Največjo frančiškansko cerkev Baziliko svetega križa ali Basilica di Santa Croce so zgradili v 13. in 14. stoletju, neogotsko pročelje pa je v drugi polovici 19. stoletja dodal Nicolò Matas. Le redkokje na svetu je na enem mestu pokopanih toliko velikih imen kot v tej baziliki.

Firence so bogato posejane s cerkvami. Bazilika Santa Maria Novella je ena od najlepših cerkva in je delo treh mojstrov: Giotto, Masaccio in Ghirlandaio. Znotraj bazilike je tudi apoteka, ki so jo ustanovili dominikanski menihi leta 1221.

Palazzo Pitti je renesančna palača na južni strani reke Arno. Narejena je bila v 15. stoletju, ko je nudila dom bankirju Pittiju, pozneje pa jo je kupila družina Medici.

Katedrala Duomo s kupolo, ki jo je ustvaril Brunelleschi, cerkve in številne palače so oblikovali in okrasili najbolj slavni umetniki tistega časa.

Znameniti Ponte Vecchio je brez dvoma eden od najbolj prepoznavnih simbolov mesta. Na mostu so nekoč svoje prostore imeli mesarji, zdaj pa so te zamenjale trgovinice s spominki in nakitom. Most po posebnih hodnikih povezuje Palazzo Vecchio in Palazzo Pitti.

Na trgu Piazza della Signoria ne zmanjka znamenitosti – ob Michelangelovem Davidu se tam bohoti še spomenik florentinskemu vojvodi Cosimu I. ter Neptunova fontana.