FOTO: Delček lepot osrednje Srbije

20. 1. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Tokrat vam predstavljamo le košček osrednje Srbije s poudarkom na Topoli in Kopaoniku.

Turistični center Brzeće je zgrajen na vhodu v Nacionalni park Kopaonik. Izjemno prijetna klima kakor tudi veliko sončnih dni in prijetna temperatura med poletjem vsekakor sodijo med njegove odlike. Hotel Junior je v turističnem centru Brzeće na Kopaoniku, na nadmorski višini 1.100 m. Hotelski kompleks se razprostira na približno 8 hektarjih, kar mu omogoča ponudbo številnih športnih terenov, otroškega igrišča, lastno smučarsko stezo … Ponuja tudi možnost organizacije poslovnih dogodkov s tremi dvoranami, sicer pa je glede ponudbe specializiran na področju športa in rekreacije.
Smučarsko središče Kopaonik je največji smučarski center v Srbiji. Z dobro pripravljenimi progami zagotavlja užitek za vse kategorije smučarjev, od začetnikov do vrhunskih smučarjev. Smučišča na Kopaoniku obsegajo približno 62 smučarskih prog, urejenih za alpsko in nordijsko smučanje, možna je tudi nočna smuka, poleg tega pa je za najmlajše smučarje in začetnike poseben prostor – smučarski vrtec s tekočim trakom in vrtiljakom.
Umetni sneg, zaradi katerega smučarska sezona traja dlje, pokriva 97 odstotkov smučišča. Vse poti so zelo dobro povezane s sistemom žičnic in vlečnic, s kapaciteto več kot 34.000 smučarjev na uro. 
Hiša kralja Petra je bila zgrajena leta 1910 kot hiša, v kateri je bival in nadziral potek gradnje cerkve. Po tem je hiša tudi dobila ime Petrova hiša. V njej je kralj živel do leta 1915, ko se je s svojo vojsko odpravil na solunsko fronto.
Kralj Aleksandar I. je nadaljeval prizadevanja svojega očeta in dedka ter na več kot 150.000 hektarjev vinogradov posadil 50 sort grozdja, kot so chardonnay, modri pinot in tudi avtohtone sorte. Vina, ki so jih pridelali v kraljevskem vinogradu, so postregli ob uradnih obiskih evropskih vladarjev.
Danes je Petrova hiša galerija umetnosti in pisarna Fundacije kralja Petra I. Karađorđevića.
Zunanji del cerkve sv. Jurija, mavzoleja družine Karađorđević, je obložen z belim marmorjem.
Notranjost cerkve je prekrita s kar 725 kompozicijami mozaikov po predlogah najlepših srbskih in makedonskih srednjeveških fresk. Mozaike sestavlja 40 milijonov kockic v 15.000 niansah barv in pozlat, ki so na površini 3.570 kvadratnih metrov. Na stenah cerkve so zbrana na enem samem mestu najlepša dela stenskega slikarstva srbske srednjeveške umetnosti.
Vzporedno z gradnjo mavzoleja je kralj Petar dal zgraditi majhno vinsko klet.

Tako kot povsod po svetu tudi v Srbiji turistično zgodbo vse bolj gradijo na kulturni dediščini, naravnih danostih in tradiciji. Bogastvo in pisanost srbske turistične ponudbe pa sta tako obširna, da bi potrebovali res ogromno časa za spoznavanje vsega.

Mestece Topola je v Šumadiji. Takoj po prevzemu kraljevskih dolžnosti leta 1903 se je kralj Petar I. Karađorđević odločil, da izpolni željo staršev, in se lotil izgradnje grobnice Karađorđević po vzoru številnih podobnih kraljevskih mavzolejev v Evropi, seveda v skladu s pravoslavno krščansko tradicijo. Kralj je za cerkev izbral vrh hriba Mali Oplenac. Gradnja se je začela leta 1910, a so balkanski vojni in l. svetovna vojna gradnjo ustavile. Tako je njegov naslednik kralj Aleksandar I. Karađorđević poskrbel, da so cerkev sv. Jurija (sv. Đorđa) dokončali. Cerkev je bila posvečena 8. septembra 1930 ob prisotnosti kralja in članov kraljeve družine, obenem so v cerkev bili slovesno preneseni ostanki prednikov družine Karađorđević.

Zaradi svoje izjemne vrednosti je cerkev sv. Jurij v Topoli razglašena za kulturni spomenik izjemnega pomena.

Več o turistični ponudbi in možnostih raziskovanja Srbije na spletni strani www.serbia.travel