FOTO: Najlepši gradovi Avstrije

FOTO: Najlepši gradovi Avstrije (foto: Profimedia) Profimedia
4. 4. 2017

Obiščite skrivnostne trdnjave, dvorce in gradove Avstrije. Tokrat jih predstavljamo le nekaj, ki si zaslužijo mesto na vašem potovalnem seznamu.

Grad Hohensalzburg

Eden največjih gradov v Evropi se dviga 120 metrov nad slikovitim Mozartovim mestom Salzburg. Pogled z mogočne trdnjave Hohensalzburg na celotno mesto, na mestne trge in številne zvonike je nepozaben. Prav tako notranjost gradu in številne sobane.

Na sprehodu po baročnem mestu ob reki Salzach pa lahko odkrijete še marsikaj. Preverite kotičke, ki jih je vredno obiskati: Salzburg kot ga lahko občudujemo na razglednicah.

Grad Hohenwerfen

40 kilometrov južno leži Hohensalzburgov brat grad Hohenwerfen. Tudi zgodovina gradu Hohenwerfen je močno povezana s Salzburgom - zgrajen je bil, da je sovražnikom zaprl pot čez prelaz Lyueg blizu mesta Werfen.

Na gradu so med drugim snemali vojni film Orlovo gnezdo z Richardom Burtonom in Clintom Eastwoodom v glavnih vlogah.

Grad Forchtenstein

Posebnost gradu Forchtenstein je portret Vlada III. Tepesa, bolje znanega kot Grofa Drakule, izjemno natančen in v naravni velikosti. Navdušili vas bodo tudi zbirka slik prednikov knezov Esterházy, baročno razkošno pohištvo, bogata zbirka flore in favne, umetnosti in znanosti s celotnega sveta ter prostor s srebrnim pohištvom in z zanimivimi unikati.

Iz dolge vojaške tradicije Esterházyjev izhaja tudi ena največjih zasebnih zbirk orožja Evrope – nekdanja knežja orožarna.

Utrdba Kufstein

Utrdba, ki se je v teku stoletij razširila v mogočno trdnjavo ob reki Inn. V njej si lahko ogledate 60 metrov globok vodnjak, podzemni skalni rov, vrt koristnih rastlin in zelišč, vojaške objekte utrdbe, grajski rondel z lesenim obrambnim hodnikom, mestno ječo v Cesarskem stolpu ...

Posebnost je vgrajena igra zvonov z 18. cevnimi zvonovi. Vsak dan opoldne 15-minutni koncert demonstrira edinstveno akustiko tega inštrumenta.

Grad Hochosterwitz

Grad Hochosterwitz kraljuje na 150 metrov visoki skali iz apnenca v občini St. Georgen ob jezeru Längsee. Po zaviti poti stopite skozi 14 zgodovinskih grajskih vrat h glavnemu gradu, ki vam bo dal vpogled v zgodovino te fascinantne obrambne utrdbe.

Ko si boste zaželeli doživeti moč gora in ljubečo vzhodnotirolsko gostoljubnost, pa obiščite TA naravni raj sredi Dolomitov