FOTO: Slavni slavoloki, ki jih morate videti

22. 2. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Slavoloke so nekoč gradili, da so z njimi pokazali vladarjevo slavo in poveličevali cesarja. Po navadi so bili enostavne oblike in postavljeni na pomembnih položajih v mestu.

Konstantinov slavolok, Rim, Italija, 315 Spomenik so začeli graditi leta 313 našega štetja, končali pa so ga dve leti pozneje. Spomenik so postavili ob koloseju v počastitev Konstantinove zmage v bitki za Milvijski most 28. oktobra 312 našega štetja. Je najmlajši ohranjen slavolok v Rimu, ki je nastal z uporabo delov starejših objektov, visok je 21 metrov, širok 25,7 metra in globok 7,4 metra. Ima tri loke, pri čemer je srednji največji. V Rimu sta zelo obiskana in občudovana še dva slavoloka, in sicer Titov slavolok, ki ima en sam lok in je bil zgrajen leta 70, ter slavolok Septimija Severa, zgrajen leta 203.
Triumfalna vrata Makedonija, Skopje, Makedonija, 2012 Makedonci so pred nekaj leti v Skopju postavili slavolok zmage in s tem počastili 20 let samostojnosti. Načrt zanj je naredila mlada kiparka Valentina Stefanovska, ki je odgovorna tudi za spomenik Aleksandru Velikemu. Na 21 metrov visokem slavoloku so reliefi slavne makedonske zgodovine, vključno s pohodi Aleksandra Velikega. Grško zunanje ministrstvo je takoj ob odprtju slavoloka poslalo Makedoniji ostro pritožbo zaradi reliefov, češ da Aleksander Veliki nima prav nič z makedonsko zgodovino.
Slavolok Wellington London, Anglija, 1830 Wellington Arch je zgrajen v spomin na britansko zmago v napoleonskih vojnah ter je v Hyde parku v središču Londona. Včasih je spomenik, ki ga je naredil Decimus Burton, eden od najboljših angleških arhitektov 19. stoletja, stal pred Buckinghamsko palačo, na zdajšnje mesto pa so ga prestavili leta 1883.
Slavolok revolucije, Ciudad de México, Mehika, 1938 Spomenik revolucije so začeli načrtovati že leta 1897, na natečaju pa je zmagal francoski arhitekt Émile Bernard, ki je slavolok naredil v neoklasicističnem slogu z elementi francoske renesanse. Zaradi finančnih težav je bil dokončno zgrajen šele leta 1938. Visok je 67 metrov ter velja za najvišjega na svetu. Znotraj slavoloka je tudi mavzolej, posvečen junakom revolucije. Med drugimi je tam pokopan prvi in edini junak do zdaj, ki je za nekaj časa vojaško zasedel del ozemlja ZDA, za nekatere morilec, za druge pa junak – Francisco 'Pancho' Villa.
Vrata Indije, New Delhi, 1931 Postavili so jih v spomin na 82 tisoč indijskih vojakov, ki so umrli v prvi svetovni vojni, ko so se na strani Britancev borili v Franciji, Flandriji, Mezopotamiji, Perziji (Iran), vzhodni Afriki …
Slavolok zmage, Pariz, Francija, 1836 Na zahodnem koncu bulvarja Elizejske poljane, sredi trga Charles-de-Gaulle, stoji Slavolok zmage, ki ga je dal leta 1806 zgraditi Napoleon Bonaparte kot počastitev svojih zmag v bitkah. 51 metrov visok objekt je bil dokončan leta 1836 po neoklasicističnih načrtih arhitekta Jeana Chalgrina, ki si je za zgled vzel Titov slavolok v Rimu. Znotraj spomenika je mali muzej, ki prikazuje zgodovino Slavoloka zmage. V Parizu so še trije znani slavoloki: du Carrousel (1808), Porte Saint-Denis (1672) in Porte Saint-Martin (1647).
Slavolok zmage Pjongjang, Severna Koreja, 1982 Spomenik je postavljen v čast uporu proti japonski okupaciji med letoma 1925 in 1945. Posvečen je predvsem vodji odpora in poznejšemu predsedniku Kim Il-sungu. Odprli so ga na njegov 70. rojstni dan, slavolok pa je zgrajen iz 25.500 belih granitnih blokov, ki simbolizirajo vsak njegov dan, ki jih je preživel kot predsednik Koreje. Velja za največji slavolok na svetu, saj je visok 60 metrov in širok 50 metrov.

Slavolok je spomeniška struktura v obliki loka ali oboka z enim ali več prehodi. Čeprav so slavoloki, kot jih poznamo še danes, povezani z rimsko arhitekturo, so podobne obokaste spomenike postavljali že Hetiti, Asirci, Babilonci, antični Grki v Mikenah in Etruščani. Stari Rimljani so se od Etruščanov naučili, kako zgraditi učinkovit lok, ter to uporabljali pri gradnji akvaduktov, amfiteatrov, mostov in kupolastih templjev.

Slavoloke so Rimljani začeli postavljati v spomin na zmagovite generale, ustanovitev nove kolonije, pri gradnji ceste ali mostu, ob smrti člana cesarske družine ali v čast novega cesarja.

Prvi slavoloki so bili enolični, zgrajeni kot polkrožni lok med dvema širokima opornikoma, prek njiju je ležala atika s posvetitveno ploščo, na vrhu pa je bil spomenik ali kvadriga slavljenca. V času cesarja Avgusta so jih začeli členiti s stebri, pilastri, ogredjem, edikulami, streho in drugimi elementi. Rimljani so gradili slavoloke po vsem cesarstvu, v Rimu jih je bilo do četrtega stoletja našega štetja postavljenih 36. Danes je ohranjenih rimskih slavolokov okoli 50, večina pa stoji ob mediteranskem 'bazenu'.

Od renesanse do 19. stoletja so slavoloke znova gradili po rimskem vzoru, gradijo pa se tudi v moderni dobi – nekaj jih je bilo zgrajenih v 21. stoletju.

  • Najbližji rimski slavolok si lahko ogledate v Trstu (Riccardov slavolok) ali
  • Pulju (Sergejev slavolok),
  • postrimski pa je najbližji v Münchnu (Siegestor).

Sprehodili smo se skozi nekaj slavnih slavolokov: