Foto: Vikend pobeg na Sardinijo

6. 11. 2014

Veličastna Sardinija je otok bogate zgodovine in blagodejnega podnebja. Dolge bele peščene plaže in kristalno čisto morje ji dajejo pridih dežele 'tam daleč'.

Ni vam treba na dolgo pot do Maldivov. Le slabi dve uri kratek let in že vas pričakuje La Pelosa. Osupljiva plaža s finim belim peskom in kristalno čistim turkiznim morjem je ena izmed najbolj prepoznavnih plaž na Sardiniji.
Avtonomna dežela Pokrajina menja kuliso iz ovinka v ovinek, s svojo belino pa jo dodatno popestrijo še ovce.
Stintino je razvijajoče se turistično mestece na zahodnem delu otoka. Pogled na morje smaragdne barve nam izvabi vzdih. Na bližnjem Isola dell`Asinaru je bila v 19. stoletju kaznilnica, danes pa je otok nenaseljen in zaščiten. Imeli smo priložnost sprehoditi se skozi to očarljivo, nekoč ribiško vasico iz 19. stoletja in zaključiti dan s sardinijskim večerom.
Čudovito srednjeveško mesto Castelsardo na severni obali ponuja osupljiv zgodovinski center mesta.
Otok je tudi arhitekturno zelo raznolik, od glavnega mesta Cagliari na jugu do starih obmorskih mest, kot je Alghero na severu.
Čudovit pogled na pisane hiške ...
Najbolj slikovit je stari del mesta Alghera, obdan z obzidjem.Prevladujejo trgovine, ki ponujajo korale v vseh mogočih oblikah modnih dodatkov. Oblikovanje koral pa ima v mestu tudi že dolgoletno tradicijo.
Sardinija je stičišče mnogo vplivov in bogate mešanice kulturnih in kulinaričnih tradicij.
Pristnost katalonske kulture: V ozkih mestnih ulicah, kjer so imena ulic in zgradb še vedno zapisana v španskem jeziku, si privoščite okusen domači sladoled.
Otok je arhitekturno zelo raznolik.
Otok je arhitekturno zelo raznolik.
Neptunove jame slovijo kot svetovna znamenitost.
Sprehodi ob plaži v senci košatih datljevih palm so fantastični.
Tržnica unikatnih izdelkov.
V mestu nas k nakupovanju vabijo številne trgovine s spominki.
Sprehodi ob plaži v senci košatih datljevih palm so fantastični.
Dih jemajoči razgledi s pečin
Kam se obrniti? Na jug, sever, prečkati otok ali ga obkrožiti?
Dolge bele peščene plaže in kristalno čisto morje ji dajejo pridih dežele 'tam daleč'.
Čudovito morje

Po ne preveč napornem letu iz Trsta se znajdemo na kar velikem otoku. Pred nami so dnevi odkrivanja rajskega območja.

Avantura se lahko začne

Ampak pred tem se znajdemo še pred eno sladko težavo. Kam se obrniti? Na jug, sever, prečkati otok ali ga obkrožiti? Sardinija je dovolj velika, da jo v podaljšanem vikendu ne morete dobro spoznati, a dovolj majhna, da začutite moč kulture, bogato zgodovino in tradicionalno prijaznost ljudi.

Drugi največji otok v Sredozemskem morju leži med sosedama Korziko in Sicilijo ter je že od nekdaj stičišče mnogo vplivov in bogate mešanice kulturnih in kulinaričnih tradicij. Glavni jezik je italijanščina, različne regije pa imajo tudi svoje tradicionalne jezike.

Eden od najlepših draguljev je mesto Alghero, kjer smo svojo avanturo začeli tudi mi. Skozi mesto se lahko sprehodimo in uživamo v zgodovinskem središču z nasipi in stolpi.

Pot nadaljujemo ...

... v srce dežele, kjer je pokrajina zelo razgibana; ravno prav gorata in poraščena, kar omogoča izjemne razglede, ne samo z grebenskih poti in vrhov, ampak tudi med vzponi in spusti. Poleg tega je to dežela pašnikov, do katerih vodijo številne vijugaste poti.

Ustavimo se v očarljivem srednjeveškem mestecu, ki leži na severu otoka - Castelsardu. Sprehod do dvorca na vrhu mestnega hriba ponuja čudovit pogled na pisane hiške. V mestu nas k nakupovanju vabijo številne trgovine s spominki. Castelsardo je center pletilske obrti, zato smo pred hišami lahko opazovali ženske, ki pletejo košare in druge unikatne predmete iz ličja ter palminih listov. Po ozkih uličicah se vzpnemo na trdnjavo, od koder je lep pogled na vse strani. Pot zaključimo v bližini mesta, kjer je od vetra izklesana podoba slona, priljubljen objekt za spominsko fotografiranje turistov.

Sam po sebi doživetje

Vsi tisti, ki vam poležavanje ni pisano na kožo, morate obvezno obiskati Neptunove jame. Čudovite podzemne dvorane z jezerci, kapniki in kristali se razprostirajo na 2.500 kvadratnih metrih, do njih pa vodi več kot 600 stopnic. Vredno vsakega koraka po stopnicah navzgor in navzdol!

Napisala: Petra Rozman, foto: Helena Kermelj