Biser Los Angelesa: Futuristična Disneyjeva koncertna dvorana

Biser Los Angelesa: Futuristična Disneyjeva koncertna dvorana (foto: profimedia) profimedia
14. 1. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Ena najbolj zanimivih stavb v Los Angelesu je zagotovo Disneyjeva koncertna dvorana, ki se v samem centru mesta blešči v srebrni barvi.

Dvorano je v spomin Waltu Disneyu, namenila njegova žena Lillian Disney, ki je projektu donirala okrog 50 milijonov dolarjev, začel pa se je leta 1987. Avtor tega arhitekturnega čuda je Frank Gehry, ki je načrte dokončal leta 1991, izgradnja pa se je zaradi povečanja koncepta dvorane predcej zavlekla zaradi pomanjkanja sredstev. S pomočjo zvezne države Kalifornije in različnih donacij se je gradnja končala oktobra 2003.

Akustika dvorane je res neverjetna in velja za eno najboljših filharmonij na svetu. Zaradi ukrivljenih lesenih sten zvok bolje resonira in se enakomerno porazdeli po dvorani. Njeno 'srce', pa so zagotovo mogočne orgle, ki so poleg svojih melodičnih sposobnostih, prava umetnina. Zunanjost Disneyjeve dvorane pa je v celoti oblečena v nerjaveče jeklo, ki ji daje značilni sijaj.

Nekaj zanimivosti o Disneyjevi dvorani
  • Končni stroški gradnje so znašali okrog 274 milijonov dolarjev
  • Dvorana sprejme kar 2265 obiskovalcev
  • Prvi predvajan film v dvorani je bila premijera filma Matrica, leta 2003
  • Leta 2005 so morali nekatere dele dvorane pobrusiti in matirati, saj je odboj sonca povzročal prometne nesreče in pregrevanja v bližnjih pisarnah
  • Notranjost dvorane je zastavljena tako, da zidovi 'objemajo' publiko in orkester, kar naj ustvarjalo občutek intimnosti.
  • Ko je Frank Gehry oblikoval načrte za dvorano, mu je stroka svetovala naj načrte opusti, češ da njegove vizije nikoli ne bo mogoče preliti v realnost. Kasneje pa je Gehry po podobnem modelu oblikoval tudi mogočni Guggenheim muzej v Bilbau (Španija).