Grad Tintagel, ki je povezan z legendami o kralju Arturju, ima nov most

Grad Tintagel, ki je povezan z legendami o kralju Arturju, ima nov most (foto: Profimedia) Profimedia
11. 8. 2019

Grad Tintagel, srednjeveška utrdba na polotoku Tintagel Island, ki meji na vas Tintagel v severnem Cornwallu v Angliji, je dobil nov most za pešce. Most bodo za javnost odprli prav danes, 11. avgusta. Tako je novi most prvič po 500 letih povezal oba dela slavnega gradu.

Zanimivosti o gradu Tintagel:

  • Območje okli Tintagela je bilo naseljeno že v rimskem obdobju, kot je bilo ugotovljeno po predmetih iz tega obdobja na polotoku, vendar je dokazano, da je bilo naseljeno že prej.
  • Naselje je nastalo v zgodnjem srednjem veku, ko je bilo verjetno ena od sezonskih rezidenc regionalnega kralja Dumnonije.
  • Grad (v kornijščini dintagel pomeni "utrdba v soteski") je prav tu zgradil Rihard, prvi grof Cornwallski, v 13. stoletju, v poznem srednjeveškem obdobju, ko je bil Cornwall del kraljestva Anglije. Nato je propadel.
  • Arheološke raziskave so se začele v 19. stoletju, saj je postal turistična zanimivost za obiskovalce, ki so prihajali gledat ruševine Rihardovega gradu.
  • Leta 1930 so izkopavanja pokazala pomembne sledi veliko starejšega naselja večjega pomena, ki je imelo v pozni rimski dobi trgovinske vezi po Sredozemlju. 
  • Grad je povezan z legendami o kralju Arturju. Te so se začele v 12. stoletju, ko je Geoffrey Monmouthski opisal Tintagel kot kraj Arturjevega spočetja v svoji Zgodovini britanskih kraljev. Geoffrey je napisal zgodbo, po kateri je bil Arturjev oče kralj Uther Pendragon, prikrit z Merlinovo čarovnijo kot Gorlois, vojvoda Cornwallski, mož Igraine, Arturjeve matere.
  • Grad Tintagel je bil turistična zanimivost že sredi 19. stoletja.
  • Lastnik je Charles, valižanski princ, saj je del vojvodstva Cornwalla, upravlja ga English Heritage.
Za vse, ki se radi izgubljate med zidovi ali ruševinami gradov ter v mislih romate v zgodbe, je tu še nekaj idej za izlet: