Gradec - kjer se prepletata tradicija in moderni slog

Gradec - kjer se prepletata tradicija in moderni slog (foto: Profimedia) Profimedia
6. 1. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Gradec, drugo največje avstrijsko mesto in obenem glavno mesto avstrijske zvezne dežele Štajerske ob reki Muri, se lesketa v tisočerih odtenkih, je nostalgičen in hkrati moderen, ker takšen pač je Gradec.

V času Habsburžanov so ga imenovali penzionopolis, ker so se vanj naseljevali upokojeni oficirji in uradniki, danes pa je v njem več mladih kot starih – imenovali bi ga lahko študentsko mesto, saj v Gradcu študira kar 30.000 študentov.

Univerza ima danes velik pomen, a ni čudno, saj so že njeni začetki zelo zgovorni:

  • Nobelov nagrajenec za medicino in psihologijo Otto Loewi je na graški univerzi poučeval od 1909 do 1938,
  • Johannes Kepler je tu učil matematiko,
  • na graški tehniški fakulteti pa je študiral sam Nikola Tesla.

Ni torej čudno, da se tudi v graški arhitekturi tesno prepletata tradicija in moderni slog, ki jemljeta sapo ob spoznanju, kako zelo sta združljiva.

Mestno središče je leta 1999 UNESCO uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine, med modernimi zgradbami pa sta najbolj znana hiša moderne umetnosti, muzejska stavba na bregu Mure, ki je videti kot velikanski mehurček, ki se sveti v modri, in Murinsel, umetni otok v obliki školjke na reki, na katerem so kavarna, odprto letno gledališče in otroško igrišče, z obrežjem pa ga povezujeta dva mostova za pešce.

Ne bo vam žal, če boste v Gradcu prenočili

Pridite že zjutraj, se povzpnite na Grajski hrib Schlossberg (čeprav bi najraje vstopili v prostorno dvigalo), saj vas bo sprehod po točno 260 stopnicah zbudil in na vsakem koraku ponujal čudovite razglede.

Ko boste prišli do znamenitega urnega stolpa na vrhu hriba, naj vas nikar ne prešine misel, da se je ura pravkar pokvarila, ker ne kaže točnega časa, temveč raje opazujte, kako težko se je navaditi le na eno majhno spremembo – ker sta mali in veliki kazalec zamenjana, se je pač lahko zmesti. Zlasti če na takšno podrobnost nismo pripravljeni.

Na vrhu hriba stojita restavracija in pivnica z razgledom. Pocrkljajte se na dan, ki ste si ga vzeli le zase, in si privoščite nepozaben zajtrk nad mestom ter spoznajte štajersko tradicijo.

Če ste prišli z otroki, si oglejte tudi skrivnostni svet pod hribom, po katerem vodijo rovi; v enem od njih je tudi otroški muzej, drugače pa se razgubite po ulicah, ki so prav zdaj ujete v čarobne trenutke pravljičnosti.

Prestolnica užitkov

Gradec velja za prestolnico užitkov – na vsakem vogalu vas čakajo restavracije, iz katerih diši po dobrotah iz domačega okoliša, in če ste moderne sorte, se bodo te čisto nežno ali z vso strastjo, kar imate raje, na vašem krožniku poljubljale tudi z eksotičnimi dobrotami.

Restavracije v Gradcu so vrhunske in ne bo vam treba dolgo iskati, da boste stopili v tisto, iz katere vam najbolj diši. Ali vas je pritegnil njen ambient. Ali morda tabla s ponudbo.

Kakorkoli, če boste v Gradcu ostali lačni, si boste krivi sami!