Čudovit zeleni oddih, ki si ga morate privoščiti še pred koncem poletja

Medvedgrad (foto: Julien Duval) Julien Duval
26. 8. 2021 Promocijsko sporočilo

Kaj je mesto brez zelene okolice, ki ga obkroža?

V preteklih letih je turizem v Zagrebu eksplodiral. Za tiste turiste, ki iščejo več, zlasti v naravi, pa nikoli ni bil boljši čas za obisk Zagreba. Prihod več letalskih prevoznikov je mestu prinesel revolucijo nizkotarifnih zračnih prevoznikov, zaradi česar je Zagreb postal popolno mesto za obisk med vikendom. V mestu pa je ogromno za videti in početi!

Medtem ko se obiskovalci sprehajajo po mestu, jih le ta navdušuje s svojimi parki in arhitekturo! Zagreb je znan kot ena izmed najbolj zelenih prestolnic v Evropi, njegova zelena oaza pa vključuje številne parke, botanične vrte in osrednje zelene trge, ki skupaj predstavljajo Lenuzzijevo podkev.  Zgodovinski Gornji grad je potovanje v preteklost, znani mestni muzeji (ali ste vedeli, da ima Zagreb več muzejev na prebivalca kot katero koli drugo mesto?) in galerije omogočajo zavidanja vreden nabor kulturnih priložnosti.

Pozimi je Zagreb edina prestolnica v EU, v kateri lahko smučate (organizira tudi lastni FIS Svetovni pokal v smučanju – Nagrada snežne kraljice), vendar je tudi v preostanku leta pohodništvo in kolesarjenje na planini Sljeme neverjetno.  Pohodništvo izven središča mesta vam bo zagotovilo čist zrak in neprekinjen razgled na mesto, ki ga nudi veličastna utrdba Medvedgrad, ki nadzoruje prestolnico Hrvaške. Zagreb je zares eno izmed vodilnih mest za aktivnosti na odprtem v Evropi. En kratek oddih v mestu, vendar toliko kulturnih, naravnih, zgodovinskih in gurmanskih priložnosti.

Za tiste, ki želijo raziskati okolico mesta obstajajo številne priložnosti odkrivanja romantičnih okolic gradov, toplic, vin in zelenih gričev. Manj kot eno uro stran od drvečega mestnega življenja je ena izmed najbolj očarljivih in podcenjenih hrvaških regij in popolno izhodišče za enodnevni izlet iz Zagreba – Zagorje.

V vsestranski ponudbi destinacije je nekaj za vsakega, vključno tudi z nekoliko presenečenj.

Zagorje je romantičen kraj gradov in plemiških hiš, skoraj 50 le teh, ki izhajajo predvsem iz srednjeveških časov in so opomnik na potrebo po obrambi v tem zgodovinsko krvoločnem delu Evrope. In medtem ko danes ti gradovi predstavljajo odlične destinacije za turistične ture, nekateri gredo s svojo ponudbo še dlje. Ne zamudite Tabor Film Festivala, ki vsako poletje poteka znotraj slikovitega obzidja gradu.

Foto: Julien Duval

Srednjeveška arhitektura je mogoče najizrazitejša v tem območju, vendar prebivalci Zagorja segajo veliko dlje v zgodovino, o čemer priča obisk mednarodno priznanega Muzeja krapinskih neandertalcev. Med letoma 1899 in 1905 je bila v paleolitskem arheološkem najdišču v bližnji sesedeni jami izkopana največja koncentracija ostankov Neandertalcev na svetu (do 80 posameznikov), kar je raziskovalcem omogočilo, da odkrijejo pomembne pokazatelje načina življenja neandertalcev. Tudi vi ga lahko odkrijete, če obiščete ta čudoviti interaktivni muzej v okviru zelo zabavnega in poučnega izleta za celotno družino.

Iščete drugačno zgodovino in dediščino? Odpravite se v Kumrovec in vrhunsko etno vas, ki prikazuje vaško življenje v regiji skozi številna stoletja z avtentičnimi hišami in opremo. Ta projekt je začel najbolj znani prebivalec Kumrovca, Josip Broz Tito, katerega prisotnost v vasi se danes še kako čuti. Obiščite njegovo rojstno hišo in izvedite več o skromnih začetkih človeka, ki je vladal bivši Jugoslaviji od 1945 do svoje smrti, leta 1980. Oglejte si posnetke njegovega pogreba, ki je znan po tem, da je privabil več svetovnih voditeljev kot kateri koli drugi pogreb v zgodovini, vključno s Kim Il-Sungom iz Severne Koreje.

Poleg pohodništva in spektakularnih razgledov, zeleni valoviti hribčki Hrvaške – katerih je v Zagorju nešteto – pomenijo le eno: tukaj se goji vinska trta! Zagreb je blagoslovljen z lastno vinsko cesto v samem mestu, kot tudi z izredno regijo penečih vin Plešivica, vendar ima tudi Zagorje kaj za ponuditi.

Majhni družinski vinogradi so POVSOD, kleti (tradicionalne lesene hiške, ki se uporabljajo za hrambo vina) pa so predelane v vikend hiške in gostinske objekte. Zagorska prst daje prednost belim sortam grozdja kot so chardonnay, beli pinot, rizling, graševina in silvanec, vendar so med vse večjim številom mednarodnih vinskih nagrad, ki so bile podeljene zagorskim sortam, tudi mešanice rdečih sort. Regija, ki smo se ji nekoč smejali, ker je morala vsako svoje belo vino mešati z mineralno vodo, se danes lahko ponaša s približno desetimi vinskimi butiki, ki so na čelu zagorske vinske revolucije.

Kako pa se lahko sprostite po intenzivnem dnevu ogledov in degustacij vin? Živite kot Rimljani in pojdite v toplice. Zagorje je bogato s termalnimi izviri, kar so Rimljani in poznejši prebivalci dobro izkoristili z izgradnjo številnih termalnih zdravilišč. Nobena druga regija na Hrvaškem nima tako visoke koncentracije kot tudi kakovosti toplic.

Preživeti en dan v toplicah ali celo prenočiti tukaj je zares mamljivo. Najbolj popularne so Tuheljske Toplice, katerih notranji in zunanji bazeni ter veliki vodni park bodo zabavali otroke, medtem ko vi počivate v bazenih in uživate v terapijah s termalnim blatom. Terme Jezerčica v Donji Stubici so novejše, vendar so že postale priljubljena destinacija za zagrebške družine, ki iščejo beg iz mesta za vikend. Obstajajo tudi odlične priložnosti za medicinsko rehabilitacijo, v Stubičkih in Krapinskih Toplicah, letoviščih z večstoletno tradicijo topliškega turizma.

Zagorje je neverjetna regija, daleč od gneče in – v številnih predelih – daleč od vrveža sodobnega življenja. Priložnost, da se ponovno povežete z naravo; poskusite odlične lokalne gurmanske izdelke, malce sanjarite o tem, da živite življenje princese, opomorite si v številnih toplicah, nato pa se s kratko vožnjo vrnite v Zagreb, kjer vas čaka večer mestne zabave.

Popolna kombinacija.

TZKŽŽ