Gurmanske počitnice v sosednji Avstriji: Dežela odlične hrane!

Gurmanske počitnice v sosednji Avstriji: Dežela odlične hrane! (foto: Profimedia) Profimedia
19. 6. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Iščete zamisel za lepe počitnice ali za podaljšani konec tedna? Morda bo za vas prava odločitev bližnja Avstrija, ki poleg naravnih lepot ponuja številne gurmanske užitke.

V zadnjem času se številni odločajo tudi za tako vrsto počitnic, ki vključuje pokušanje lokalnih specialitet, obisk vinskih kleti in dobrih restavracij. Če ste tudi vi med ljudmi, ki radi poskusite nekaj novega in obiščene malce skrite kraje, v katerih ne naletite na tipični poletni vrvež, je  Avstrija dežela, ki vam je pisana na kožo.

Ljubitelji dobre hrane bodo vsekakor prišli na svoj račun, saj bodo tam našli številne specialitete, pripravljene po izvirnih receptih, saj avstrijska kuhinja zgovorno priča o nekoč veliki monarhiji, ki je bila pravi kulinarični talilni lonec. Številni narodi so na Dunaj prinesli kuharske recepte iz svoje domovine, avstrijski kulinarični mojstri pa so znali izbrskati in prevzeti le najboljše.

Salzburški žličniki

Med take jedi zagotovo spadajo sloviti salzburški žličniki - "hribček" treh žličnikov, zlato rumeno zapečenih, potresenih s sladkorjem v prahu in postreženih na srebrnem krožniku oz. v skledici. Ker se vedno sveže pripravljajo, mora vsak gost poleg kulinarične radovednosti s seboj prinesti še čas in potrpljenje, ko čaka nanje. Tega vsekakor ne bo nikoli obžaloval! Seveda pa jih lahko tudi sami pripravite - recept najdete na tej povezavi.

Dunajski zrezek

Če se odpravite v Avstrijo, si vsekakor privoščite dunajski zrezek, ki je tudi v naših krajih priljubljena jed - a v njegovi domovini ima zagotovo nekoliko drugačen priokus! Vsekakor pa mora biti narejen tako, da ustreza avstrijskim standardom: zlatorjav, tenek kot las in tako velik, da gleda čez krožnik. Pri nas je skorajda nujni spremljevalec dunajskega zrezka pražen krompir, v Avstriji pa ga postrežejo v družbi okusne krompirjeve solate. Recept za pravi dunajski zrezek in krompirjevo solato najdete tukaj.

Cesarski praženec ali po domače - šmoren

Le kdo ne pozna te jedi? Kombinacija jajc, mleka, moke in sladkorja tvori čudovito jed, ki je lahko samostojni obrok, ki ga pogosto spremlja domači kompot. Tudi ta jed spada med cenjene avstrijske specialitete. Od kod pa naj bi izviral? Krožijo različne zgodbe: enkrat je bila preprosta kmetica, ki je zaradi slabega vremena nepričakovano dobila obisk cesarja ter mu pripravila preprost drvarski šmoren, katerega je za cesarja oplemenitila s sestavinami kot jajce, sadje in mleko; spet drugič je bil dvorni kuhar, kateremu se je palačinka ponesrečila, zato je dodal rozine in češnje ter vse skupaj potresel z obilo sladkorja v prahu in postregel kot novo kreacijo. Tu boste našli pravi avstrijski recept.

Domača juha s fritati

Tudi pri nas so razne juhe s fritati zelo priljubljena jed. Če od nedeljskega kosila ostane nekaj palačink, jih lahko koristno porabimo v ponedeljkovi juhi. Saj veste: hrane se ne meče stran. No, v Avstriji so zelo ponosni na svoje fritate, ki veljajo za zelo priljubljeno jušno prilogo.

Toda kaj fritati pravzaprav so? Beseda izhaja iz italijanskega oz. latinskega izraza „frictella“. V Italiji še dandanes omlete oz. „palačinke" opisujejo s „frittata“ in „frittella“.  V osnovi gre namreč za testo palačink, ki pa ni običajno. Nasvet avstrijskih kuharic se glasi: "Dodajte sveže naseklana zelišča!" Če želite juho obogatiti s pravimi avstrijskimi fritati, vam bo ta recept zagotovo prišel prav.

No, tukaj je le nekaj jedi iz bogate zakladnice avstro-ogrske dediščine.  - zagotovo vam bo prišla prav za načrtovanje kulinaričnega potepa po sosednji deželi. Poletje je pravi letni čas za to, saj je na voljo veliko svežih sestavin za okusne jedi. Če bi radi preizkusili še več receptov in izvedeli dodatne informacije, vam je na voljo ta povezava.

Nagradna igra!

Če se boste odločili za gurmanski potep po Avstriji, zagotovo ne boste pozabili na gibanje, saj je dobro hrano potrebno "pokuriti." Avstrija ponuja številne možnosti aktivnega preživljanja prostega časa - od kolesarjenja, pohodništva, plavanja v številnih jezerih in še marsikaj bi lahko našteli. Če bi radi izvedeli, kako aktivni ste, potem bi vam zagotovo prišel prav Garmin vívofit 3! Merilnik se ponaša z enoletno življenjsko dobo baterije, prikazuje korake, razdaljo, kalorije, spremlja spanje in poskrbi, da ostanete aktivni. Vse vaše aktivnosti pa lahko spremljate tudi v storitvi Garmin Connect. Zato sodelujte v nagradni igri, ki jo najdete tukaj - kdo ve, morda bo sreča naklonjena prav vam!