Hamburg: Sprehod po enem najbolj živahnih, zelenih in netipičnih nemških mest

Hamburg: Sprehod po enem najbolj živahnih, zelenih in netipičnih nemških mest (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
3. 9. 2017 Vir: Jana

Eno od najbolj priljubljenih, živahnih, zelenih in netipičnih nemških mest je med zvezde izstrelilo skupino The Beatles.

Skozi oči Slovenca

Hamburg, ki ga prepreda mogočna reka Elba, preden se izlije v Severno morje, ima po površini drugo največje pristanišče v Evropi in je 16. najugodnejše mesto za življenje na svetu.

»Videl sem praktično vsa velika nemška mesta, a Hamburgu ni para. Čudovito je. Ljudje posedajo na obalah Elbe, tečejo v parkih. Obiskal sem restavracijo visoko nad mestom, od koder se odpre razgled na pristanišče. Ne da se opisati, kako veliko je,« navdušeno pove poslovnež iz Krškega.

Kulinarika

Ob nedeljah obiskovalci derejo na ribjo tržnico na pokušino ribjih specialitet in drugih dobrot, med 7. in 9. zjutraj prodajalci pripravijo predstave.

»Odlične ribje jedi pripravljajo tudi v Portugalski četrti. Ob sredah obiščite večerno tržnico z raznovrstnimi jedmi na trgu Spielbudenplatz v rdeči četrti, kamor se domačini odpravijo po službi. Ob četrtkih zvečer tam ne zamudite kuharskih tekem v pripravljanju ulične hrane,« svetuje Berit iz Hamburga.

V rdeči četrti poskusite še pregovorno odlične koktajle, piva in hamburgerje ter prečešite sobotno vintage tržnico.

Muzeji malo drugače

Pozabite na dolgočasne muzeje. V muzej sta spremenjeni sovjetska podmornica U-434 iz leta 1976 in 159-metrska tovorna ladja MS Cap San Diego, ki je sem tovorila kavo, bombaž in kakav.

Muzej Miniatur Wunderland Hamburg

Muzej Miniatur Wunderland navduši z miniaturnimi modeli mest, pokrajin in držav z osupljivimi, premikajočimi se detajli. Prototyp Museum (na fotografij spodaj) razstavlja legendarne prototipe športnih in dirkalnih avtomobilov.

Prototyp Museum, Hamburg

Kunstmeile Hamburg združuje pet velikih galerij z eno največjih evropskih umetniških zbirk. Muzej Maritime predstavlja velikansko zasebno zbirko pomorske dediščine. Obiščite še muzej čokolade.

Nočno življenje

V Hamburgu se tre klubov, barov, zabav, plesov in koncertov na prostem. Na sloviti ribji tržnici vse do jutra plešite na rok in džez glasbo. Zakopljite noge v pesek v žurerski četrti Sternschanze v oazi sredi mesta, pivnici Central Park, in v barih na rečni plaži.

Sternschanze

Številni koncerti se še vedno prav vsak večer odvijajo v klubski četrti St. Pauli, kjer so med letoma 1960 in 1962 zasloveli legendarni The Beatles. Četrt je služila za zabavo mornarjem, zato je ravno tu slovita rdeča četrt Reeperbahn.

Mestne znamenitosti

Elbphilharmonie, filharmonija, Hamburg

Povsem nov mestni ponos, filharmonija Elbphilharmonie (na fotografiji), izstopa z nenavadno arhitekturo. Stoji na rečnem otoku Grasbrook v futuristični četrti Hafencity.

Navdušila vas bo tudi četrt nekdanjih skladišč Speicherstadt pod Unescovo zaščito s številnimi muzeji in znamenitim gradom na vodi Wasserschloss, pa mogočna mestna hiša, 700-metrski plavajoči dok Landungsbrücken z urnima stolpoma in osupljivo halo glavne železniške postaje.

Landungsbrücken, Hamburg

Z vrha katedrale St. Michael je čudovit razgled na mesto.

Prosti čas

Obiščite brezplačni botanični vrt, v boemičnem parku Park Fiction ob Elbi posedajte, opazujte ladje ali igrajte košarko. Sprehajajte se ob nabrežjih, obkrožite umetna alsterska jezera.

Park, Hamburg

»Tam najemite pedalin, prevozite mesto s kolesom, z ladjico si oglejte pristanišče in se sprehodite po peščenih plažah v okolišu Övelgönne,« še namigne domačinka Berit. Udeležite se nogometne tekme na slovitem stadionu Millerntor-Stadion in prehodite sto let star tunel pod Elbo, dolg 426 metrov.