Helsinki: mesto za ljubitelje kulture, športa in pustolovščin

Helsinki: mesto za ljubitelje kulture, športa in pustolovščin (foto: osebni arhiv) osebni arhiv
8. 9. 2017

Pred nekaj dnevi smo Helsinke vzljubili zaradi naših košarkarjev, ki so tam premagali finsko reprezentanco in nam dali razlog za veselje. Če ste jih podpirali iz prve vrste, veste, da si je v obmorskem mestu vredno ogledati tudi druge zanimivosti, ki jih ponuja.

Utrdba Suomenlinna

Ko pomislimo na Helsinke, pogosto pozabimo, da je mesto obdano z majhnimi otočki, ki ležijo nedaleč od kopnega. Nanje vas v družbi galebov popelje majhen trajekt. Ko stavbe izginejo z obzorja, vas pričaka utrdba Suomenlinna - popolnoma drugačen svet, v katerem človek hitro pozabi, da je veliko mesto le nekaj kilometrov stran.

ladja

Otok ima pomembno zgodovinsko vrednost, saj je nekoč služil kot del trdnjave, zgrajene na šestih otokih, ki je mesto ščitila pred napadalci. O tem pričajo lepo ohranjeni topovi in obzidje.

obzidje

Sprehajalna  pot vodi ob robu plaže, zato vas skoraj vedno spremlja čudovit pogled na baltsko morje. Ogledate si lahko tipična finska domovanja, muzej, in če imate srečo, vam pot prekriža kakšen od tamkajšnjih prebivalcev, ki vam razkrije druge skrivnosti. Otok je namreč priljubljen prostor za piknike tudi za domačine, ki ga obljudijo v sončnih dneh.

razgled

Preden se odpravite nazaj na kopno, se ustavite v enem od otoških lokalov, kjer si privoščite finsko kavo in presodite, ali si poleg naziva največjih porabnikov kave na svetu zaslužijo tudi titulo za pripravo najboljše.

kava

Muikku – specialiteta severnih držav

Za okus pristne hrane severnih prebivalcev se na kosilu ustavite na eni izmed tržnic ob robu mesta. Poleg pogleda na morje vas bodo prepričale vonjave, ki se širijo s stojnic, na katerih se v veliki večini pečejo, pražijo in kuhajo ribe. Prijazni prodajalci turistom priporočajo predvsem muikku – njihovo specialiteto.

ribe

Recept za pripravo je zelo preprost. Majhne sladkovodne ribe posolijo, popoprajo in povaljajo v rženi moki. Slednja je še posebej pomembna, vsaj tako pravijo prebivalci. Za konec jih prepražijo v maslu (nikoli v olju) in hrustljave ribice so nared. Poleg tega si lahko privoščite tudi ribje juhe, namaze in druge nenavadne morske poslastice.

Mestno jedro

Mesto ponuja veliko različnih dejavnosti, zato se najde nekaj za vsak okus. Ljubitelji zgodovine in kulture boste radovednost potešili v bogati ponudbi muzejev, med drugim se lahko sprehodite po muzeju umetnosti Ateneum, mestnem muzeju, muzeju fotografije in muzeju ur.

katedrala

Od blizu si oglejte mogočno finsko evangeličansko luteransko katedralo arhitekta Carla Ludviga Engela, ali pa doživite Helsinke s perspektive razglednega kolesa.

kolo

Predvsem športne navdušence bo zanimal največji stadion v državi z imenom Olympia, ki je leta 1952 gostil poletne olimpijske igre. Danes na njem potekajo različne športne prireditve in veliki koncerti. Če si zaželite spoznavanja otokov, pa ne pozabite na Korkeasaari, kjer se nahaja največji živalski vrt v državi.

Preberite tudi: