Hrvaški biseri narave

Hrvaški biseri narave (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
4. 5. 2013

Hrvaška obala ni brez razloga že desetletja najpogostejši cilj slovenskih dopustnikov. Čudoviti prodnati zalivčki, kristalno čisto morje, očarljiva mesta, odlična hrana. Verjetno pa redko kdaj pomislite na pravljično lepe kraje, ki se nahajajo le nekaj kilometrov z avtoceste in so odlična destinacija za aktivne uživače.

Tudi Hrvaška se namreč lahko pohvali z lepo naravo in obiska vrednimi kraji.

In čeprav poletje še ni potrkalo na vrata, kar pomeni, da skok v katero od rek ali jezer verjetno ne bo najbolj zabaven, so lahko hrvaški naravni biseri čudovita izletniška točka ali celo daljši aktivni dopust.

Kaj skriva Hrvaška?

Če ste ljubitelji vode, potem se odpravite jugozahodno od Karlovca, v vas Mrežnički Brig, kjer si lahko izposodite čoln ter se prepustite toku reke Mrežnice in raziskovanju otočkov ter slapov.

Kanjon Zrmanja

Ljubitelji zgodovine, kulture in biologije se boste zaljubili v mestece Ozalj, Ogulin, polotok Peljšac in jezero Cres.

V mestecu Ozalj se lahko sprehodite do srednjeveškega gradu, v Ogulinu, ki je predvsem znano po legendah o čarovnicah in drugih bitjih, pa lahko obiščete Frankopanski grad. V njem boste našli arheološko, etnografsko in planinsko zbirko ter spominsko sobo pisateljice Ivane Brlić-Mažuranić.

Območje največjega hrvaškega jezera Cres je naravni park, ki gosti več kot 200 vrst ptic, dvoživke, plazilce, sesalce ter na stotine rastlinskih vrst. Občudovanja vredne so tudi zgradbe, ki izvirajo iz antike, rimskega, srednjeveškega in drugih zgodovinskih obdobij in so za Hrvaško bogata kulturna dediščina.

Terapija z adrenalinom

Hrvaška vam lahko ponudi tudi nekoliko bolj aktiven oddih.

Nad krajem Delnice se dviguje hribovit svet, katerega del je Narodni park Risnjak – enkratna priložnost, da se zbližate z naravo in osvojite kakšen vrh.

Narodni park Severni Velebit je prav tako odlična destinacija za pohodništvo in kolesarjenje, saj ponuja več kot 30 označenih poti.

Zelo gorsko vzdušje pa vas čaka v hribovju Biokovo nad Makarsko. Najvišji vrh, Sveti Jure, do katerega se lahko povzpnete po označenih poteh, vas bo nagradil z najlepšim razgledom na Jadransko morje, vse dalmatinske otoke in obalo.

Za plezalske navdušence bo zanimiv tudi obisk Paklenice.

Paklenica

Nekaj deset kilometrov severovzhodno od Zrmanje blizu mesta Gračac pa lahko pokukate še pod površje zemlje v Cerovačke pećine, ki so največje jame na Hrvaškem.

Več si lahko preberete na povezavi Skriti kotički Hrvaške.