Hum v Istri - najmanjše mesto na svetu

Hum v Istri - najmanjše mesto na svetu (foto: Kaja Antlej) Kaja Antlej
12. 9. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Med Buzetom in Opatijo je na enem izmed gričev tudi slikoviti Hum. Ker se ponaša z vsemi stavbami za upravljanje mesta in lastnim županom, je s približno 30 prebivalci dobil pridevnik najmanjšega mesta na svetu.

Župana po tradicionalnem običaju vrezovanja glasov v leseno palico volijo vsako drugo soboto v juniju. Hum je v preteklosti veljal za eno od središč glagolice.

Pisavo stare cerkvene slovanščine tako srečamo na kamnitih napisih v notranjosti mesta ali če se sprehodimo po Aleji glagoljašev, sedem kilometrov dolgi poti enajstih spomenikov, ki povezuje Hum z Ročem, še enim glagolskim središčem.

Hum je danes turistično urejen – ima muzej, butična prenočišča in trgovino z domačo ponudbo. V istrski konobi tik ob obzidju med drugim postrežejo s tartufi in humsko bisko, tradicionalnim žganjem iz bele omele. Poleg omenjene aleje so na voljo tudi druge pohodniške in kolesarske poti.

Pripravila: Kaja Antlej

Značke: hum istra

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri