Ideja za izlet: Angelska gora in čudovit razgled z Otliškega okna

Ideja za izlet: Angelska gora in čudovit razgled z Otliškega okna (foto: Miran Krapež) Miran Krapež
22. 3. 2019 Vir: Jana

Podajmo se proti Otlici, majhnem naselju v Vipavski dolini, kjer se izletnikom ponujajo številne možnosti. Ena od teh je tematska pot po Angelski gori. Upajmo le, da nas ne ujame burja.

Pot je krožna in ima 17 postaj na območju Otlice in Kovka. Navdušila vas bodo razgibana pokrajina in imenitna razgledišča.

Z enim najlepših razgledov na Vipavsko dolino boste nagrajeni, ko se boste povzpeli od Penklerije, prve postaje, ob Franckovem žlebu, prek Otliškega Maja do največje znamenitosti – Otliškega okna.

Pot se nato nadaljuje do več kot 200 let stare Zavrhove kmetije, ki je znana po izdelkih iz kozjega mleka, Šturske poti in naprej do Črne stene na robu Gore, kjer kraljujejo številne ptice.

Pri Majeriji, deveti postaji, bo treba zagristi v hrib – na 1.002 metrov visoki Sinji vrh, kjer se boste seznanili z dobrotami tamkajšnje domačije. Sledi spust k škrapljam na vrhu Binčuša, izjemni naravni znamenitosti tik ob glavni cesti, in naprej do zaselka Na Logu, kjer se vam bo odprl pogled na domačijo z ogromnim dimnikom, toda ne na strehi, temveč za hišo. Pri naslednji postaji Pod pižentom vas čaka oznaka za Ojstrico, kjer boste spet deležni lepih razgledov, zlasti če se povzpnete na Obli vrh (1.111 m).

Sledijo le še spust do Sibirije, zaselka, kjer pravijo, da je za en rokav hladneje (zaselek leži v burji in mrazu izpostavljenem žlebu), od tu v Kitajsko, kjer naj bi nekdaj imeli zelo veliko otrok, in vrnitev na izhodišče.

  • Čas hoje: od 5 do 6 ur, če radi raziskujete, pa si vzemite kar cel dan.
  • Pot lahko prehodite tudi po delih.
  • Kako do tja? Otlica je naselje v Vipavski dolini. Leži ob cesti Predmeja-Col na Gori.

Več informacij boste našli na www.td-okno.si  

Foto: Miran Krapež - www.mirankrapez.si

Poglejte si še: