Ideja za izlet: Budimpešta - mesto festivalov, starih kavarn in veličastnih zgradb

20. 8. 2017 | Vir: Jana
Deli

Čas je, da skočimo do Budimpešte. Dobrodošli v mestu term, festivalov, starih kavarn in veličastnih zgradb ...

Glavne znamenitosti

Budimpeški parlament je zagotovo najprepoznavnejša znamenitost mesta.

Budimpešta, parlament

Bohoti se kar 268 metrov vzdolž reke Donave in je tretji največji parlament na svetu. Arhitekta Imreja Steindla je navdahnil videz angleškega parlamenta.

Ribiška trdnjava, Budimpešta, Madžarska

Prelep razgled na mesto je iz osupljive ribiške trdnjave s sedmimi stolpi (na fotografiji zgoraj).

Oglejte si še tamkajšnjo opero, ki velja za eno najlepših na svetu, spektakularen kraljevski grad Buda pa veličastno Matijevo cerkev in baziliko Sv. Štefana. Vsekakor se sprehodite še po glavni pešconi, znameniti Vaci utci.

Vaci ucta, Budimpešta, Madžarska

Mostovi in otoki reke Donave

Budimpešta ima eno tistih razgledov, ki človeku vzamejo dih. Tudi zaradi mogočnih sedmih mostov. 375 metrov dolg Szenchenyijev verižni most, ki ga zagotovo poznate z razglednic, je leta 1849, ko so ga dokončali, veljal za pravo čudo modernega sveta.

Szenchenyijev verižni most, Budapest

Most, ki je združil mesti Budo in Pesto v Budimpešto, je posebej lep ponoči, ko romantično osvetljen odseva v rečni gladini.

Izmed otokov reke Danube obiščite 2,5 kilometra dolg Margaretin otok s številnimi parki in možnostmi za rekreacijo.

ZOO

Prav ste prebrali. Morate ga obiskati. Tamkajšnji živalski vrt je eden najstarejših v Evropi (1866), tam biva kar 1072 različnih živalskih vrst.

Živalski vrt, Budimpešta

Videli boste lahko tudi nilske konje, pingvine, črnega leoparda, rdečega pando, gorile in koale, navdušil vas bo tudi japonski vrt z bonsaji. Vzemite si pet ur, živalski vrt je ogromen!

Želite spoznati še nekaj starega? Budimpeški metro je drugi najstarejši na svetu (dokončan l. 1896), zaradi številnih postaj, ki so ohranile prvotni videz, je pod Unescovo zaščito.

Pijača in jedača

Kavoljubci, prišli ste v pravo mesto! Budimpešta ima kar 500 kavarn z bogato tradicijo. Kavarna Ruszwurm je najstarejša, stara skoraj 200 let, z gnečo, a vredna čakanja.

Kavarna Gerbeaud, Budimpešta

Kavarna Gerbeaud je ena najprestižnejših in najstarejših kavarn v Evropi, s čudovito salonsko notranjost, a zelo visokimi cenami.

Budimpeška hrana prinaša mesne čorbe, paprikaš in golaž, jejte na pokriti mestni tržnici, kjer so porcije velike, cene pa nizke. Če greste tja pozimi, jejte obilno, leden budimpeški veter zna pošteno bičati. Tradicionalna žgana pijača palinka vas utegne malce ogreti.

Kultura

Prav vsaka sezona prinese nov mestni festival.

Dubioza kolektiv. Sziget 2017.

Ko se poleti poslovi eden od največjih evropskih festivalov Sziget, mesto zavzame jesenski Festival sodobne umetnosti. Letos traja od 6. do 22. oktobra in prinaša koncerte, klasične, pop in jazz glasbe, literarne nastope, gledališke in plesne predstave ter celo predstave sodobnega cirkusa.

V mestu je sicer kar 40 gledališč, 7 koncertnih dvoran in opera. Pestro je tudi nočno klubsko življenje, trenutno so zelo priljubljeni bari, ki so zrasli v zapuščenih mestnih zgradbah.

Termalno razvajanje

Budimpešta ima kar 125 termalnih vrelcev. Številne terme so ohranile arhitekturo in videz še iz turških časov (16. stoletje), zato so že zato vredne obiska. Najbolj znane so čudovite terme v hotelu Gellert (na fotografiji spodaj) in terme Szechenyi, ki so največje v Evropi.

Terme Gellert, Budimpešta

Naravna temperatura vode je 25 stopinj Celzija. Najstarejše in tudi najbolj avtentične so terme Kiraly, ki vas bodo popeljale v čase Otomanskega imperija.

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger