Ideja za izlet: E-kolesarjenje po Vipavski dolini

Ideja za izlet: E-kolesarjenje po Vipavski dolini (foto: Marko Repše) Marko Repše
19. 4. 2018

Spoznajte slikovito Vipavsko dolino in se povzpnite do najbolj odročnih in zanimivih krajev z električnim kolesom. 

Kolesarski potep z najsodobnejšimi električnimi kolesi

Vipavska dolina je v teh dneh čudovita! Z vsakim dnem bolj živo zelena dolina, cvetoča sadna drevesa, sončni in ravno prav topli dnevi za majice s kratkimi rokavi... Potem pa so tukaj seveda čudoviti razgledi na okoliške vrhove in griče ter mistične vasice. Vse to smo doživeli prejšnji vikend v Vipavski dolini. 

Turistična agencija Wajdušna in Rock Velo sta turistom ponudili novo kolesarsko doživetje. Z imenom Vipava Bike je obiskovalcem Vipavske doline odslej na voljo spoznavanje najlepših in bolj odmaknjenih delov doline z najsodobnejšimi električnimi kolesi. Na potep se lahko podate sami ali pa odkrijete njene najlepše skrite kotičke v spremstvu izkušenih vodnikov, kot smo storili mi in se podali na pustolovščino s trenerjem kolesarstva Aleksejem Dolinškom. 

Ulice v starodavnem mestu Vipavski Križ, skozi katerega je potoval tudi Napoleon s svojo vojsko. V spomin nanj je v zid ene izmed hiš vzidana krogla.

Zakaj električna kolesa?

Ker lahko z njimi naredimo daljše razdalje, se povzpnemo na vrhove in griče, kamor se sicer ne bi. Ker lahko vsa družina ali skupina prijateljev z različnimi fizičnimi oz. kondicijskimi pripravljenostmi končno kolesari skupaj brez težav. Kdor ima veliko kondicije in se želi resno preznojiti, pač ne prižge gumba za elektriko! Morda je fant dober kolesar in že ima svoje kolo, njegovo dekle pa ne - zanjo je tako električno kolo odlična rešitev, da se mu brez težav končno pridruži.

V Vipavski dolini vas na izposojo čakajo najsodobnejša električna gorska kolesa Specialized, s katerimi postane vsak vzpon otročje lahek, hkrati pa omogočajo pravo kolesarsko izkušnjo. Z električnimi kolesi lahko obiščemo zanimive vasi, griče in vrhove z razgledi. 

Kolesarski izleti primerni za vse

V Vipavski dolini je ogromno raznolikih kolesarskih poti, zato je ena najbolj zaželenih kolesarskih destinacij v Sloveniji. Lahko se odločite za bolj zahtevno in vznemrljivo MTB turo ali pa izberete nezahtevno izletniško turo. Tudi manj zahtevne poti po dolini in gričih, ki so primerne tudi za družine z otroki ali za starejše, vas ne bodo pustile ravnodušnih. Kolesarske izlete po Vipavski dolini pa lahko popestrite še z obiskom vinarjev in turističnih kmetij. 

Mi smo se potepali po okolici Ajdovščine, se popeljali po Vipavskih gričih, med vinogradi in starimi vipavskimi vasmi, med katerimi je bilo zagotovo najbolj posebno naselje Vipavski križ. Hiše so v tem zgodovinskem naselju stisnjene v zavetje gradu in obzidja, najstarejši del naselja pa ima romantične ozke ulice, po katerih se brez težav zapeljete s kolesom, le ne pozabite izklopiti elektrike, da niste prehitri! Nato smo se peljali malo po asfaltnih, malo po makadamskih, travnatih in gozdnih poteh, za večjo dozo adrenalina pa tudi po kakšni strmejši poti. 

Ker smo bili pridni, smo si na koncu privoščili še kulinarično razvajanje z lokalnimi dobrotami v Wine bar & shop Faladur, kjer so meddrugimi pripravili okusno čemaževo juho. 

Vipavska dolina skriva še mnogo neodkritega, zato se zagotovo kmalu vrnemo! 

Več o izposoji e-koles in turah na vipavabike.com

Ana Vehovar, Foto: Marko Repše