Ideja za izlet: Na Dunajsko morje

Ideja za izlet: Na Dunajsko morje (foto: Shutterstock) Shutterstock
24. 6. 2019

Tokrat nas je poneslo k sosedom, na Nežidersko jezero (Dunajsko morje, kot mu pravijo), največje v Avstriji, stepsko in rahlo slano.

Dunajsko morje (ki leži nekaj deset kilometrov jugovzhodno od Dunaja) je dolgo 36 kilometrov, široko 12 in globoko le 1,5 metra. Poleti se ogreje tudi do 30° C, pozimi pa zamrzne in se spremeni v raj za ljubitelje drsanja in srfanja na ledu. No, regija okoli jezera kljub temu velja za najtoplejšo v Avstriji in zagotavlja idealne pogoje za vinogradništvo, rastlinski in živalski svet.

Jezero pa ne navdušuje le ljubiteljev športov na vodi in biologov. Svoj kotiček boste tu našli tudi pohodniki in kolesarji, tekači, ljubitelji nordijske hoje, jahanja … in seveda dobre hrane in vina.

Obvezno si vzemite čas za …

… narodni park

Leta 1993 je bil ustanovljen Narodni park Neusiedler See-Seewinkel, ki šteje med najbolj navdušujoča naravna okolja v Evropi. Poleg številnih ptic lahko tu občudujete bele osle in redke przewalske konje, zadnjo vrsto konjev, ki še živi v divjini. V parku ponujajo vodene oglede vse leto.

… sprehod po očarljivih mestih

Raziščite zahodno obalo in kraja Merbiš (Mörbisch am See) ter romantični Rušt (Rust), najmanjše mesto v Avstriji, obiščite posestvo Oggau, nato pa se podajte še čez jezero – lahko kar z ladjico – ter se sprehodite še po Illmitzu.

Merbiš vas bo navdušil s teatrom na vodi, kjer vsako poletje prirejajo festival Seefestspeiele, v Ruštu pa se ustavite v ribiški cerkvi iz 12. stoletja in na pokušini vina. Tudi posestvo Oggau zagotovo osvoji srca ljubiteljev dobre hrane in vina.

… kopanje

Že aprila so ob jezeru zelo prijetne temperature, poleti pa naj vam ne uide skok v jezero. Kopališča so v mestih Illmitz, Podersdorf, Weiden, Neusiedl am See in Jois pa v okraju Eisenstadt-Umgebung, Bridingbrunn am Neusiedlersee in še kje.

Podrobnosti lahko preverite na www.neusiedlersee.com

Še več idej za izlete pa preverite na www.austria.info