Ideja za izlet: Padna - kraj za pohodnike, kolesarje, ljubitelje narave in istrske kuhinje

Ideja za izlet: Padna - kraj za pohodnike, kolesarje, ljubitelje narave in istrske kuhinje (foto: Jaka Ivančič) Jaka Ivančič
30. 3. 2019

Padna je strjena vasica v občini Piran, ki meri le dva kvadratna kilometra in šteje 188 prebivalcev. Njena slikovitost, prazniki, običaji in prijazni domačini vas bodo zagotovo očarali. Vabljeni torej, da se sprehodite ali zapeljete s kolesom po Padni, odkrijete njeno pestro zgodovino, neokrnjeno naravo in okusite istrsko kuhinjo.

Padna, ki je ohranila značilno podobo tipične istrske vasi in je kulturni spomenik, leži na griču, ki se na zahodu spušča v dolino Drnice, na severu pa v dolino potoka Piševca. Prvotno je ležala pri pokopališču (kilometer vzhodneje in 52 metrov više), o čemer pričajo arheološke najdbe iz rimske dobe, mimo pa je peljala tudi rimska cesta Via Flavia. V pisnih virih je omenjena leta 1028 kot Torre di Padena - takrat jo je nemški cesar Konrad II. z okoliškim ozemljem vred podaril Oglejskim patriarhom.

Padenčani so se v preteklosti ukvarjali s poljedelstvom in živinorejo, sadjarstvom, oljkarstvom, z vinogradništvom in domačo obrtjo ... Danes prevladuje vinogradnišvo in oljkarstvo - celo južno pobočje hriba je posajeno z oljko. Raziskave so pokazale, da so drevesa stara več kot 300 let, zato je Padna vključena v »Oljčno pot« po Slovenski Istri.

Ob vhodu v Padno boste najprej ugledali skrbno obnovljeno kamnito zgradbo z dvoriščem in pergolo, v kateri se nahaja turistično informacijski center.

Tu vam bodo na voljo električna kolesa, pričakala pa vas bo tudi ponudba oljčnega olja, vina in drugih domačih proizvodov. Ob prireditvah in obiskih gostov s potniških ladij bodo v sodelovanju z vaščani organizirane tudi pokušine lokalnih proizvodov.

Zanimivosti in znamenitosti, ki jih ne smete izpustiti

Cerkev sv. Blaža, vaškega zavetnika

Cerkev z zgodnjegotskimi elementi iz 13. in 14. stoletja ter marmornim oltarjem stoji v srediču vasi. Največja zanimivost cerkve je izklesana marmorna plošča s pleteno ornamentiko z začetka 9. stoletja, ki se nahaja pod kropilnikom. Na desni steni visi slika sv. Blaža, v zakristiji pa je zanimiv star lesen kip Marije z detetom. Ob cerkvi stoji 26,5 metrov visok kamnit zvonik.

Na pokopališču stoji še cerkev, ki je posvečena sv. Sabi, med obema pa naj bi obstajala tudi tretja, posečena sv. Katarini - tu zdaj stoji kapelica sv. Katarine in sv. Lucije.

'Braća' in galerija Božidar Jakac

Ob cerkvi stoji poslopje, nekoč sedež vaške skupnosti ('braća'), kasneje je bila tu italijanska šola, danes pa je to galerija Božidarja Jakca, kjer domuje stalna razstava njegovih grafik in risb. V Padni sta živela starša Božidarja Jakca, kjer sta imela trgovino in manjšo gostilno.

Istrska arhitektura

V Padni je kar nekaj zanimivih primerov vaške istrske arhitekture, kot so

  • portoni,
  • kamnite, s korci pokrite hiše,
  • dimniki,
  • jerte oziroma kamnite preklade na oknih in vratih,
  • ozke ulice,
  • trg.

Ob cesti pri vinogradih stoji tudi kamnita koča, ki so jo uporabljali kmetje, ko so zemljo obdelovali še ročno in z voli. Vanjo so se zatekli v primeru neviht.

Ljudski običaji

V Padni so na plesih, ob cerkvenih procesijah, na praznovanjih in tudi ob pogrebih igrali muzikarji, ki so igrali na pihala, in zingarji, ki so igrali na godala. Zelo razširjeno je bilo tudi petje in veliko je tradicionalnih plesov. 

Do danes so se ohranili dopaši, šepetaši, valček, polka in špicpolka. Zanimivo je, da je tango vedno veljal za pohujšljiv ples in ga niso dovolili gledati otrokom.

Vaški prazniki:

  • 3. februar: praznik sv. Blaža, vaškega zavetnika;
  • druga nedelja v juniju: sv. rešnje telo ali sv. Telo - s procesijo po vasi;
  • druga nedelja v oktobru: opasilo:
  • 26. december: sv. Štefan, prvi mučenec - blagoslov soli.

Kako do Padne

Do Padne bo najlažje priti iz Portoroža, in sicer mimo Sečovelj in Dragonje.

TIC Padna je odprt od petka do nedelje med 10. in 16. uro, pa tudi ob praznikih in prireditvah ter ob obiskih gostov s potniških ladij. Od maja dalje bo TIC odprt vsak dan.

Viri: KS Padna, Wikipedia, Turistično združenje Portorož

Foto: Jaka Ivančič, Jaka Jeraša, Profimedia

Priporočamo tudi izlet: Od Trstelja do Cerja

Tekače pa vabimo na maraton z najlepšim razgledom - Parenzana maraton

Na www.aktivni.si podarjamo 2 startnini!

Preverite na povezavi Parenzana maraton.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri