Ideja za izlet: Polzela, sprehod na Oljko in skok v Snežno jamo

Ideja za izlet: Polzela, sprehod na Oljko in skok v Snežno jamo (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
18. 2. 2017

Med Polzelo in Snežno jamo se za navdušenca nad zgornjo Savinjsko dolino najde marsikaj.

Polzela ponuja grad, v njeni okolici so domačija pesnice in častne občanke Neže Maurer, samostan Novi klošter, dvorec Šenek in hrib Vimperk. Gora Oljka pa je več kot prijetna sprehajalna pot. Vredna ogleda je tudi Snežna jama.

Šenek

Po ogledu gradu zavijte na sever Polzele na posest Šenek s parkom, kjer se lahko sprehodite po učni poti. Zdaj bodo drevesa seveda gola (pa naj bo to razlog, da se vrnete sem poleti), rožnata graščina pa je enako lepa v vseh letnih časih.

Novi klošter

Naslednja postaja je Novi klošter, nekdanji dominikanski samostan, ki je bil prezidan v graščino in obdan z malimi jezerci. Od teh sta se ohranili dve.

Rojstna hiša Neže Maurer: Zalesnikova domačija, kjer se je leta 1930 rodila Neža Maurer, stoji v naselju Kopank pri Podvinu pri Polzeli. Kulturni spomenik hkrati omogoča vpogled v nekdanje življenje na tem območju.

Snežna jamaVimperk

na Vimperk boste s Polzele hodili približno 45 minut. Pešpot vodi mimo graščine Šenek. Na vrhu (444 m) stoji cerkvica sv. Miklavža. Prijeten in nezahteven vzpon bo poplačan s čudovitim razgledom.

Snežna jama

Snežna jama leži pod Raduho okoli 45 km od Polzele. Jama je dolga 1,5 km, stara pa okoli 11 milijonov let. Poleti je odprta vsak vikend, zunaj sezone pa se je treba dogovoriti z jamarskim klubom. www.snezna-jama.com

Oljka

Izlet lahko zaključite s še enim vzponom. Na goro Oljko. Na lep dan pogled seže na Posavsko hribovje, paški Kozjak, Pohorje in vzhodne Karavanke. Avto pustite ob vznožju in se povzpnite po cesti ali kateri od označenih strmejših poti. Tudi z avtom se sicer da priti čisto do vrha.

Iz knjige 52 izletov avtorice Nine Arlič. Več tudi na www.td-polzela.si