Ideja za izlet: Stift Rein in Stübing - dve zanimivi destinaciji le nekaj minut iz Gradca, ki ju morate obiskati

Ideja za izlet: Stift Rein in Stübing - dve zanimivi destinaciji le nekaj minut iz Gradca, ki ju morate obiskati (foto: Helena Kermelj, Ulrich Schrader) Helena Kermelj, Ulrich Schrader
6. 7. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Ogledali smo si okolico avstrijskega mesta Gradec (Graz). Zanimivo okolico ima in tudi vas vabimo, da raziščete dve zanimivi destinaciji - Stift Rein in Stübing. Nahajata se le nekaj minut iz mesta.

Stift Rein – najstarejši cistercijanski samostan na svetu

Trenutno v najstarejšem cistercijanskem samostanu na svetu, ki obstaja od leta 1129, živi 17 menihov. Prvi menihi so prišli iz Ebracha na Frankovskem. 

Samostan leži 15 km severno od Gradca, v stranski dolini reke Mure pri Gratweinu.

Slovenske novinarje in turistične delavce je v samostanu sprejel simpatični pater August, ki je zadolžen za turizem in kulturo.

Navdušen nad bogato zgodovino svojega doma nas je spretno vodil čez čudovito baziliko do Marijine kapele, kjer je na ogled grobnica donatorja in deželnega glavarja Štajerske, mejnega vodje Leopolda I., Močnega (+ 1129).

V samostanu je presunljiva knjižnica z neverjetno zbirko rokopisov in knjig, ki so na lastnih platnicah izkusile dolgo zgodovino samostana.

Kot ustanova deželnega vladarja je samostan Stift Rein zaznamoval zgodovino Štajerske skozi stoletja.

Na prvi pogled je Rein tipični avstrijski baročni samostan.

Ob novejših prenovah so bile najdene čudovite najdbe iz gotike, romanike in rimske dobe. K temu spada tudi grob donatorja Leopolda I., ki ga pokažejo tudi ob vsakem obhodu samostana.

Stübing – muzej na prostem

Le nekaj minut iz Gradca se na velikem območju razprostira velik muzej na prostem, ki so ga začeli delati že leta 1962, za javnost pa so ga odprli osem let pozneje.

V muzeju je na 125 hektarih predstavljena zgodovina življenja kmetov in kmečke arhitekture v Avstriji, vse pa je razdeljeno po provincah.

Tako po urejenih potkah potujete z vzhoda na zahod Avstrije, vmes pa se ustavite pri več kot 100 zgodovinskih kmečkih zgradbah iz vse Avstrije.

Hiše so zares čudovito opremljene, z veliko skrbnostjo, okna so okrašena z rožami, mnogo pa se jih ponaša z lepimi vrtovi.

Tako lahko v kratkem času spoznate raznolikost Avstrije, ki je na nekaterih delih zelo podobna Sloveniji in našemu načinu življenja.

Zavijete lahko v črno kuhinjo, pa pod kozolec, si ogledate odprto ognjišče, kupite kakšno malenkost v stari vaški trgovini ...

Več na www. freilichtmuseum.at.

Preverite še: