Ideja za jesensko potovanje: Italijanska dežela Apulija

Ideja za jesensko potovanje: Italijanska dežela Apulija (foto: Profimedia) Profimedia
1. 10. 2014

Krasen je lahko dopust prav na peti italijanskega škornja, kjer je vino čudovito in morje osvežujoče. Če mislite, da ste vse o užitkih v Italiji spoznali na popotovanju skozi Toskano, se motite. Čas je, da zaprežete prevozno sredstvo in se odpravite na jug škornja, do Apulije, pokrajine s kamnito obalo.

ApulijaNa italofilskih radarjih že dolgo utripa, a ne skrbite, niso je pokvarile nikakršne trume turistov, pravzaprav gre za počitniško destinacijo, kjer vas bodo na krožniku vedno pričakale dob­rote iz kristalnega morja, nalovljene komaj nekaj ur pred tem, ko ste postali lačni.

Mesta so polna barčkov, v katerih lahko sproščeno srkate kavo, celot­na pot po Apuliji pa je dolga več kot 800 kilometrov.

Od Ljubljane do Barija je po cesti 1047 kilometrov, zato priporočamo letalo, na primer iz Zagreba. Tam pa najemite avto. Lamborghinija, če vam dopuščajo globoki žepi, če pa so plitvejši, bo dober tudi fiat 500. In pripravite se, da boste življenje uživali pod drugačnim italijanskim soncem.

1.

ApulijaPot po Apuliji se mora začeti v starodavni ribiški vasi Polignano di Mare, ki leži dobrih 30 kilometrov južno od Barija in leži visoko nad Jadranom. Namalicajte se pečenih bradačev (triglie), velikih kot francoski krompirček, v restavraciji Il Bastione in na javnem kopališču se kopajte z domačini.

Prenočite lahko v hotelu Grotta Palazzese (A), ki ima 25 sob, vklesane pa so v apnenčasti previs nad masivno jamo, po kateri je mesto tudi znano. Avtomobila tukaj ne boste potrebovali, zato ga parkirajte zunaj vasi in po njej raziskujte peš.

2.

Uživajte v nežno vijugastih cestah, ki se vijejo skozi najstarejše italijanske nasade oljk, dokler ne boste prišli do mesta Alberobello iz 14. stoletja. Je pod zaščito Unesca, znano po koničastih spranih kamnitih hišah, ki jim pravijo trulli (B). Zgrajene naj bi bile še po prazgodovinskih načelih gradnje, videti pa so, kot bi bile napravljene za hobite.

Skočite južneje do ceste Litoranea Salentina ob obali in se počutite kot kakšen italijanski filmski igralec iz šestdesetih, medtem ko se peljete naravnost proti peti škornja, kjer je mesto Santa Maria di Leuca. Apulijci ji pravijo fine terra, kar pomeni tudi konec sveta, in menda v jasni noči prek morja vidite tudi luči v sosednji Grčiji.

3.

ApulijaKo se boste ustavili na gelatu v starem pristaniškem mestu Otranto, si s sladoledom v roki pretegnite noge in domišljijo ter se sprehodite do magične morske jame Zinzulusa, ene največjih sploh, kar jih na ogled ponuja Italija.

Ležerno obedujte morsko hrano, medtem ko vam Jadran pošilja pozdrave v obliki razpršenih kapljic v restavraciji Lo Scalo. Pa oglejte si njihovo galerijo fotografij na stenah, ki vam bodo dale vedeti, da dejansko uživate kot prava italijanska filmska zvezda. Ste popili preveč vina? Ponujajo vam tudi prenočišča.

Vir: Playboy.si