Ideja za vikend izlet: Raziščite Split in njegovo bogato tradicijo, veličastno zgodovino, naravne lepote (foto)

Pogled na Split (foto: Profimedia) Profimedia
14. 4. 2018 Vir: Jana

Splitčani za svoje mesto pravijo, da je najlepše na svetu. Najbrž ste že slišali besede:
»Nima Splita do Splita.«

O mestu

Sedemnajst stoletij traja zgodba o Splitu, največjem in najpomembnejšem mestu v Dalmaciji. Rimski cesar Dioklecijan se je odločil, da bo na polotoku blizu velikega mesta Salone zgradil palačo, v kateri bo v miru preživel svoja zadnja leta. Palača je počasi postajala in postala mesto, ki danes privablja z bogato tradicijo, veličastno zgodovino, naravnimi lepotami in kulturno dediščino.

V mestu lahko uživate v vrhunski gastronomiji in vinih, najdete številne kulturne dogodke, muzeje, klube in bare. Split ima tudi veliko športno tradicijo.

Zgodovina

Čeprav so na tem območju tudi prej obstajale grške naselbine, za prvega prebivalca in ustanovitelja mesta štejejo cesarja Dioklecijana, ki je leta 295 začel graditi palačo, veliko približno 30 tisoč kvadratnih metrov.

V burnih stoletjih so se menjavale oblasti – od hrvaških kraljev v 10. stoletju prek madžarske in mljetske administracije do francoskih vladarjev in Avstro-ogrske monarhije. V 20. stoletju je bilo mesto pod kraljevino Jugoslavijo, italijansko in nemško okupacijo v drugi svetovni vojni ter v socialistični Jugoslaviji, zdaj pa pripada samostojni Hrvaški.

Dioklecijanova palača

Dioklecijanova palača, zgrajena med letoma 295 in 305, je eden najbolje ohranjenih spomenikov rimske arhitekture na svetu in se je leta 1979 znašla na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Ima pravokoten tloris, okoli 215 x 150 metrov.

Palača je bila razdeljena na štiri dele, ki sta jih med seboj ločevali dve glavni ulici, poimenovani Cardo in Decumanus, ki sta vodili do četverih vrat. Kompleks je bil sezidan iz kamna z otoka Brača in okrašen s številnimi okraski, kot so levi, sfinge, marmorne in kiparske dekoracije.

Splitska katedrala

V celotni palači je katedrala najbolj pomembna zgradba, ki jo občudujejo zaradi njenih masivnih kamnitih zidov, edinstvenega načina gradnje opečne kupole in dobro ohranjene antične dekoracije.

Katedrala je bila prvotno posvečena Devici Mariji, ob koncu srednjega veka pa so jo poimenovali po zavetniku mesta svetemu Dujmu (dalmatinsko sveti Duje). Znana je po portalu, delu Andrije Buvine, kiparja in slikarja iz 13. stoletja, in po izrezljanih lesenih vratih, na katerih je predstavljeno 28 prizorov iz Jezusovega življenja.

Uživanje

Prebivalci mesta radi posedajo v kavarnah in restavracijah ter kupujejo v istih trgovinah kot turisti. Tržnica in ribarnica sta del življenja vsake splitske družine, družabno življenje mesta pa se kaže na Rivi.

Ko se naveličate mestnega vrveža, se lahko podate na hrib Marjan nad mestom in v gozdu, na tekaških stezah, rekreacijskih površinah in starih cerkvicah poiščete duševni mir. Lahko se podate na čudovite plaže, med katerimi so najbolj znane Bačvice z mivko, okoli Marjana pa je veliko osamljenih oaz.

Za lačne in žejne

Poiščite dobro gostilno (konobo) ali ribjo restavracijo, kjer vam bodo postregli izvrstne jedi iz rib in morskih sadežev.

Za dober začetek ne pozabite pravega dalmatinskega zeliščnega žganja (travarice) ali tropinovke (lozovače).

Po aperitivu poskusite dalmatinski pršut, slane sardele ali sir iz olja, pečeno ali kuhano jagnjetino in pašticado s svaljki. Ob jedi si privoščite tudi znana rdeča (dingač, postup, faros, babić) in bela (pošip, maraština, grk, bogdanuša) vina. Posladkajte se z rožato ali dalmatinskimi kroštulam in s sladkim desertnim vinom proškom.

Besedilo: Jasna Milinković. Članek je bil objavljen v reviji Jana.