Ideje za enodnevne izlete

Soča (foto: www.slovenia.info) www.slovenia.info
8. 7. 2013

Zakaj se ne bi tokrat na izlet odpravili kar z vlakom? Potovanje z vlakom je namreč čisto posebno doživetje, zelo primerno in sproščujoče tudi za izlete ob koncih tedna. Ponujamo vam nekaj možnosti, kam se lahko z vlakom odpravite na izlet – kar sami ali pa povabite še družino, partnerja ali prijatelja.

Na enodnevni izlet se lahko odpravite tudi v bližnja mesta sosednjih držav, kot so Zagreb, Trst, Reka, Gradec ... ali v slovenska mesta, kot so Ljubljana, Maribor, Celje, Velenje, Novo Mesto, Kranj ...

Postojnska jama

Odpravite se z vlakom v Postojno in si oglejte jamo s čudovitim bogastvom kapnikov eno od najbolj znanih kraških jam na svetu. Obiščete lahko tudi bližnji Predjamski grad.

Starodavni Ptuj

Obiščite najstarejše mesto na slovenskem – Petovio, ki je s svojo razgibano tisočletno zgodovino enkratna zgodovinska in kulturna zakladnica.

Dolina Soče, Most na Soči Verjetno najbolj slikovita železniška proga v Sloveniji je med Jesenicami in Novo Gorico.

Najprej se peljete ob obrobju Triglavskega narodnega parka in nato po dolini prečudovite reke Soče do Gorice.

Vožnja bo brez najmanjšega dvoma nepozabno doživetje. Pogledi na Blejsko jezero, na številne soteske in grape, reko Sočo ter vožnja skozi predore, med katerimi je najdaljši dolg kar 6.327 metrov.

Nekajkrat mesečno (od maja do novembra) vozi na relaciji Jesenice–Solkan muzejski parni vlak, ki doda še malo čarobnosti že tako slikovitemu in zanimivemu potovanju.

Škocjanske jame

Z vlakom se odpeljite do Divače. Od železniške postaje do vhoda v jamo je označena in prijetna pešpot, ki vas po dobrih 45 minutah pripelje do Škocjanskih jam.

Rogatec

Rogatec leži pod Donačko goro, ob sotočju potokov Sotle in Dragonje. Zaradi svoje zemljepisne lege je pomembno križišče trgovskih poti in se ponaša z bogato in zanimivo preteklostjo. Imajo tudi največji muzej na prostem v Sloveniji. Obiščete pa lahko tudi Konjeniški klub Strmol, kjer boste lahko pod nadzorom jezdili v maneži ali obnovljeni dvorec Strmol.

Slovenska obala

Z vlakom se odpeljite do Kopra in izlet nadaljujte z ladjico in si z vode oglejte Koper, Portorož, Strunjan, Piran ...

Prekmurje

Oglejte si pokrajino, kjer si preteklost in sedanjost segata v roke. Odkrijte stare obrti, doživite žganje 'črnih' lončenih izdelkov, oglejte si pokrajinski muzej in še in še ...

Zdraviliški vlak

Odpotujte z vlakom, s 30-odstotnim popustom, do Zdravilišča in Wellness parka Laško ali do Term Olimia. Z vlakom se pripeljete tudi do Atomskih Toplic, Term Ptuj, Term Maribor ali Moravcev.

S kolesom na vlak

Na vlak lahko naložite svoje kolo in se na končni postaji odpravite naprej z njim. Cene za prevoz koles so enotne in niso odvisne od razdalje. Kolo: 3,20 evra.

Na izlet v gore z vlakom

Do Jesenic in na Golico, do Trbovelj in proti Kumu, do Bohinjske Bistrice in na Koblo, do Maribora in na Pohorje ali do postaje Breg in proti Lisci.

Še več izletov in dodatne informacije na slo-zeleznice.si.

Foto: slovenia.info