Ideje za aktivni enodnevni izlet

21. 9. 2012

Spoznajte bisere slovenskega turizma in se odpravite na čudovit enodnevni aktivni izlet. Izbira je res pestra.

Kranjska Gora

Je ena izmed biserov slovenskega turizma in ena najprepoznavnejših slovenskih turističnih točk v svetu. Ima veliko možnosti nastanitve: hoteli, apartmaji, zasebni penzioni, kamp v sosednjem Gozdu Martuljku.

 • Pohodništvo in planinarjenje

Sta eni izmed najpogostejših oblik aktivnih počitnic. Poti je dovolj za vse, od najlažjih in rekreativnih pohodov do resnih planinskih tur (lahko tudi najamete vodnika ali si sposodite palice za nordijsko hojo, lahko se popeljete s sedežnico Vitranc in se nato samo spustite v dolino ali se z avtom zapeljete na Vršič (1611 metrov n. m. v.) in tam opravite turo).

V Zgornjesavski dolini, stranskih dolinah Planica, Pišnica, Krnica in v dolini Martuljškega potoka je 121,6 km urejenih pešpoti. Večina jih vodi skozi Triglavski narodni park.

Veliko je možnosti tudi za alpinizem z legendarno triglavsko severno steno na čelu.

 • Kolesarstvo

V okolici Kranjske Gore je v naravi označenih več kot 150 km kolesarskih poti (obstaja tudi kolesarska karta, ki vas poleg poti opozarja na znamenitosti).

S kolesom se lahko podate tudi ne petdnevni izlet okoli Julijskih Alp (232 km). Vsem adrenalina željnim je v Kranjski Gori na voljo kolesarski park, ki ponuja užitke prostega stila ter adrenalinski spust po tekmovalni progi. Seveda obstaja možnost najema koles.

 • Sankanje brez snega

Sankališče Besna Pehta – Proga je dolga kar 1.500 m in ponuja tako drzne spuste kot tudi ležerno vožnjo, popeljete pa se lahko sami ali z otrokom.

Bedančeva drča – Na začetek tobogana vas pripelje tekoči trak, potem pa se z zračno blazino spustite po 70 metrov dolgi progi.

 • Golf

Ob sotočju Pišnice in Save gradijo igrišče za golf. Za zdaj ima tri luknje, vadišče in 'putting green', v prihodnosti pa predvidevajo še devet lukenj.

 • Raftanje, soteskanje in kajak

Sava in Soča sta v zgornjem toku eni najbolj priljubljenih rek za raftanje in kajak. Gorski svet omogoča tudi veliko možnosti za soteskanje.

 • Fotolov

V Triglavskem narodnem parku se 'strelja' samo s fotoaparatom. Fotografiranje živali in narave je zelo zabavna, zanimiva in tudi aktivna dogodivščina.

 • Ribolov

Zgornjesavska dolina je tudi raj za ribiče. Informacije o dovolilnicah za ribolov lahko dobite na TIC Kranjska Gora.

 • Dvorana in fitnes

Ob slabem vremenu ali pa tudi ob lepem lahko obiščete fitnes ali s prijatelji najamete notranje igrišče v novi dvorani Vitranc v centru KG. Tenis – igrate ga lahko pri hotelu Lek. Na voljo so tudi zunanja igrišča za nogomet in košarko ter odbojko na mivki.

 • Wellness

Hoteli kranjskogorske turistične destinacije ponujajo paleto različnih vodnih užitkov – poleg kopanja v sodobnih bazenih lahko uživate in se sprostite v masažnih bazenih (whirpoolih) ter obiščete finsko, turško in infrardečo savno. Lahko tudi plavate v ledeno mrzlem jezeru Jasna.

 • Za otroke

Otroci lahko obiščejo Kekčevo in Škratovo deželo ali pa se spustijo po poteh Triglavskih pravljic.

Bled in Bohinj

Sta kraja z najprepoznavnejšima slovenskima jezeroma. Ob njiju je že stoletja razvit turizem. Nastanite se lahko v bolj ali manj luksuznih hotelih, apartmajih, zasebnih sobah ali v številnih kampih.

 • Pohodništvo, gorništvo in alpinizem

V okolici jezer je neskončno možnosti za daljši sprehod, za vzpon na katerega od vrhov (Triglav) ali pa za športno plezanje.

 • Golf

Na Bledu je največje in najboljše slovensko golf igrišče. Tudi minigolf.

 • Kolesarjenje

Nepričakovana izbira kolesarskih poti različnih težavnostnih stopenj. Kolo lahko tudi najamete. Kupite si zemljevid, saj je izbira res pestra!

 • Ribolov

Dovoljen je z dovolilnico v obeh jezerih in nekaterih okoliških rekah.

 • Jahanje

Odlični tereni tako za začetnike kot za izkušene jahače, pri Bledu je tudi hipodrom, možnost najema inštruktorja ali vodnika za turo po okolici.

 • Vodni športi

Ob Bohinjskem jezeru si lahko sposodite kajak, kanu ali enosedno jadrnico. Na Bledu zaveslajte v kanuju.

Seveda je tudi možnost raftanja, soteskanja, hidrospeeda. Prav tako se lahko v obeh jezerih tudi potapljate. V hotelih imajo tudi wellness centre in notranje bazene, v Bohinjski Bistrici je tudi aqua park.

 • Adrenalinski športi

Lahko letite z jadralnim padalom ali letalom (Letališče Lesce), se spoznate z jamarstvom, svoj pogum lahko preizkusite tudi v adrenalinskem ali pustolovskem parku in pri adrenalinskih vodnih športih. Možnost je tudi za paintball in poletno sankanje (na smučišču Straža, Bled).

 • Dvorana, fitnes, tenis

Ledena dvorana na Bledu s fitnesom (odpre se avgusta). Kar nekaj teniških igrišč je v okolici, prav tako igrišče za odbojko na mivki ter tekaške steze (tudi atletski stadion na Bledu). Tudi zunanja igrišča za nogomet in košarko.

Portorož

Najznamenitejše slovensko obmorsko letovišče. Možnost nastanitve v hotelih, apartmajih, zasebnih sobah ali v kampu v Luciji.

 • Vodni športi

V Portorožu se je možno potapljati, deskati, jadrati, loviti ribe (z dovolilnico), veslati, plavati. Tudi možnost smučanja na vodi ali najema vodnih skuterjev in pedolinov.

 • Aktivnosti v naravi - pohodništvo

Hiking, kolesarjenje (slovenska obala ponuja zelo zanimive kolesarske izlete ob morju in tudi v zaledju), jahanje (Kmetija Medljan), ponujajo tudi vožnjo z gokartom, lov na divje živali in tandemske skoke s padalom.

Velik teniški center z 20 igrišči. Tudi zunanja igrišča za nogomet, odbojko na mivki in košarko ter minigolf in trampolin.

 • Dvoranske aktivnosti

Možnost najema dvorane (Lucija) ali obisk fitnesa. Seveda je tudi široka paleta wellness in spa centrov.

Bovec

Prečudovit kraj v severnoprimorski regiji z reko Sočo in smučiščem Kanin nedvomno predstavlja biser slovenske turistične ponudbe. Možnosti nastanitve so velike, od hotelov, apartmajev do kampiranja.

 • Vodni športi

Najlepša slovenska reka omogoča vrsto dejavnosti, kot so raftig, rečni bob, riverbug, kajak, sit-on-top, soteskanje in sup. Obstaja vrsta agencij, pri katerih lahko najamete opremo in vodnika. Seveda se lahko v Soči tudi samo skopate.

 • Ribolov

V Soči je dovoljen z dovolilnico. Soška postrv pa je kraljica sladkovodnih rib pri nas.

 • Kolesarjenje

Številne kolesarske poti, ki so po pravilu speljane mimo najlepših kotičkov Bovškega, ponujajo užitke tako rekreativcem kot tudi ljubiteljem gorskega kolesarjenja. Rekreativci bodo navdušeni nad lahkotno, igrivo potjo ter majhnimi višinskimi razlikami, izkušenejše pa bo očarala raznolikost poti, speljanih po hladnih gozdovih, ob bližini rek in potokov.

 • Planinarjenje in pohodništvo

Številne poti v okolici Bovca, Srpenice, Loga pod Mangartom, Soče in Trente so označene, zavarovane in ponujajo neizmerne užitke ob pogledu na potoke, slapove, tišino alpskega gozda ter številne rože in živali.

Najvišji vrhovi Julijskih Alp, vključno z očakom Triglavom in družino njegovih sosedov Razorja, Prisanka, Jalovca in Mangarta, so pravi izziv za planinskih užitkov željne pohodnike. V pomoč nam je kabinska gondola, ki nas popelje več kot dva tisoč metrov visoko.

 • Druge aktivnosti

Jahanje, izposoja štirikolesnikov, jadralno padalstvo in letalstvo, jamarstvo, golf (devet lukenj), paintball, bungeeskok, tenis, veliko možnosti teka v okolici. Na voljo so tudi zunanje igrišče za nogomet in košarko ter dvorana in fitnes.

Pohorje

Njihova pestra in atraktivna ponudba je premamila marsikoga ...

 • Kolesarjenje

Pohorje je meka gorskega kolesarstva v spustu v Sloveniji in ima tudi eno najtežjih prog za spust na svetu. Bike park Pohorje ponuja spuščanje po raznovrstnih progah za vse. Seveda lahko kolesarite tudi navkreber, v pomoč pa vam je tudi kabinska gondola.

 • Adrenalinska ponudba

Adrenalinski višinski park, poletno sankališče, tobogan na zračnicah, team and play programi (timbilding), dva paintball poligona, nogomet XXL ter slack line park (čedalje bolj priljubljena hoja po vrvi), možnost skoka s padalom v tandemu.

 • Druga ponudba

Na Pohorju sta gorski in energetski wellness center, pa tudi dva nogometna kampa, eden leži pod vznožjem, drugi pa na višini 1050 metrov nad morjem. Seveda imate na Pohorju veliko možnosti za pohodništvo in planinarjenje (hodi se večinoma po gozdu).

Moravske Toplice – Terme Vivat in Terme 3000

Ležijo v osrčju prekmurske ravnice, s svojo naravo in ponudbo pa z lahkoto tekmujejo z bolj znanimi kraji. Možnost nastanitve v hotelu, apartmaju ali kampu.

 • Wellness

V osnovi so Moravske toplice zdravilišče s termalno vodo. V kraju sta dva wellnessa, in sicer Terme Vivat in Terme 3000. Ponujata izjemno izbiro, kako se sprostiti, negovati in narediti nekaj zase (masaže, kopeli, savne, tajske masaže, negovanje telesa in obraza ter programi za lepoto in zdravje).

 • Vodni šprti

Zdravilišči imata velik bazenski kompleks (zaprti in odprti) z veliko bazeni za vse starosti in želje. Tudi plavalne steze za bolj resno plavanje in tobogani za zabavo.

 • Druge aktivnosti

Možnost igranja tenisa in badmintona, igrišče za golf z 18 luknjami. Igrišča za mali nogomet, košarko in odbojko na mivki.

Za kolesarske izlete po označenih kolesarskih poteh (z različnimi težavnostnimi stopnjami) po bližnji okolici in vinskih cestah si lahko izposodite kolesa različnih kategorij. Lahko tudi lovite ribe in se streljate v paintball parku. Imajo tudi fitnes in trimstezo. Pohodi po prekmurski ravnici so posebno doživetje

Iz Lise

Značke: aktiviraj