Izlet, ki diši po morju: Napoleonova pot nad Trstom, kjer razgledi polnijo vašo dušo

Izlet, ki diši po morju: Napoleonova pot nad Trstom, kjer razgledi polnijo vašo dušo (foto: DDD) DDD
6. 12. 2019

Če pozimi iščete sonce in bi se malo sprehodili ter vonjali borovce in morje, potem se zapeljite do Opčin nad Trstom. Parkirajte ob krožišču in jo peš ob tramvajskih tračnicah mahnite do obeliska, kjer se začne Napoleonova pot, ki vas bo navdušila predvsem s svežim zrakom in čudovitim razgledom. 

Napoleonova pot ali “Strada Napoleonica” je razgledna pešpot ki poteka nad Trstom in ponuja čudovit pogled na morje, grad Miramare ter Trst. Uradno ime poti je Vincentinska cesta Strada Vicentina, po inženirju Vicentinu, ki jo je dokončal.

DDD

Izhodišče Napoleonove ceste je obelisk na najvišji točki Opčin (obelisk Franca I. Avstrijskega) in tam se začne 8 km dolga krožna pešpot, ki se najprej rahlo spušča, ob slikovitih stenah pred naseljem Borgo San Nazario pri Proseku – pa se začne vzpenjati.

DDD

Leta 1821 so novo zgrajeni cesti Trst – Opčine dodali podaljšek, ki je peljal do Proseka. V spomin na zadnje obdobje Napoleonove vladavine je steza dobila ime “Napoleonica”, vendar je zaradi pomanjkanja finančnih sredstev niso dokončali. Šele pozneje je njeno gradnjo nadaljeval inž. Vicentini. Po raznih obnovah so jo ponovno preuredili in jo maja 2009 odprli kot pešpot.

DDD

Pot je primerna za vse, od najmlajših do najstarejših, saj gre skoraj »po ravnem«. Zato pa bomo lahko uživali v izjemnih razgledih ter vonju morja in borovcev.

DDD

 

Če vam je Napoleonova pot premalo, pa za celodnevni izlet priporočamo še skok v Trst in morda vse do gradu Miramare.

L.T.D.

Preberite še: Ideja za izlet: Palmanova - mesto pod Unescovo zaščito. ali Zakaj je Šmarna gora tako priljubljena med Ljubljančani?

Priporočamo tudi: Slovenci in smučanje: to so smučišča v naši bližini, kjer boste ujeli največ sonca in naravnega snega

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri