Izlet: Palmanova - mesto v obliki zvezde, za mogočnim zidom, Unescovo zaščito, nagrajeno kavo in obveznim nakupovanjem

Izlet: Palmanova - mesto v obliki zvezde, za mogočnim zidom, Unescovo zaščito, nagrajeno kavo in obveznim nakupovanjem (foto: DDD) DDD
9. 11. 2019

Palmanovi Slovenci delamo veliko krivico. V resnici je to simpatično mestece za velikim obzidjem, velikim trgom, čudovito cerkvijo in lepim, zelo mirnim vzdušjem. V mestu živi le okoli 5600 ljudi, in Veliki trg (Piazza Grande) je zares zelo velik za tako majhno mestece, a prav zato je nekaj posebnega.

Palmanova je arhitekturna mojstrovina pozne renesanse, ki so jo Benečani po načrtih Vincenza Scamozzija leta 1593 zgradili kot idealno utrdbo proti Turkom.

  • Tloris mesta v obliki deveterokrake zvezde je bil vrhunec vojnega inženirstva tistega časa; na presečišču krakov te zvezde so zgradili stolpe, ki so branili drug drugega, celotno mesto pa je obdajal obrambni jarek s troje mogočnimi vrati – Porta Udine, Porta Aquileia in Porta Cividale –, ki so Palmanovo ločila od zunanjega sveta.
  • A zanimivo, da se že pred stoletji v Palmanovo ni želel preseliti nihče, zato je bila tedanja Beneška republika v prvi polovici 17. stoletja prisiljena, da potencialnim prebivalcem brezplačno podari zemljišča, če si kraj izberejo za svoje prebivališče. Ljudje so veliko raje živeli v Gradežu (Grado), v Udinah (Videm) in seveda v okolici Trsta. 
  • V Palmanovi še danes živi zelo malo ljudi, večinoma jo obiskujejo zgodovinski navdušenci in oboževalci renesančne arhitekture. 
  • Od 1815 do konca prve svetovne vojne je bilo mesto pod avstrijsko vlado, nato pa je le postalo del kraljevine Italije. Palmanova je bila leta 1960 proglašena za spomenik narodnega pomena.
  • Okoli Velikega trga so posejani simpatični lokali in med njimi je Caffeteria Torinese, ki je bila že večkrat nagrajena za najboljši kavarni bar v Italiji.
  • Srce mesta je Piazza Grande, ki ima na sredini italijansko zastavo, vso pozornost pa nase pritegne osrednja katedrala. 
  • V mestu je tudi odličen vojaški muzej. 

In seveda ko se naveličate kave, arhitekture in miru posebne Palmanove, je čas za Outlet Village in nakupovanje. 

L.T.D.

Preberite še: Zakaj je Šmarna gora tako priljubljena izletniška točka Ljubljančanov? ali Kako se motivirate za gibanje in druženje, ko zunaj vladata mraz in tema?