Izola: nadvse šarmantno staro mediteransko mestece

Izola: nadvse šarmantno staro mediteransko mestece (foto: GORAN ANTLEY) GORAN ANTLEY
7. 9. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Staro mediteransko mestece Izola se naslanja na jugozahodno obalo Tržaškega zaliva.

Obmorski kraj s starim mestnim središčem na nekdanjem otoku so na začetku 19. stoletja z nasipavanjem povezali z bližnjim kopnim delom. Do konca 19. stoletja so prevladovali ribiči in kmetje, vrtnarji in vinogradniki, pozneje pa so se v Izoli razvile ribiška industrija, tovarna igrač in ladjedelnica. Danes je Izola priljubljen turistični kraj. Staro mestno jedro Izole zaznamuje značilna srednjeveška urbanistična zasnova, za katero je značilno strnjeno naselje, kjer prevladujejo ozke ulice z visokimi sredozemskimi hišami.

Manziolijeva hiša iz leta 1470 je sezidana v slogu beneške pozne gotike. Velja za eno od najstarejših zgradb v Izoli. Zgrajena je bila leta 1470 in je tipična meščanska hiša v beneško-gotskem slogu. Ime je dobila po nekdanjem izolskem županu Tommasu Manzioliju, ki je sodeloval tudi pri ureditvi izolskega 'mandrača' (pristanišča).

Na koncu izolskega polotoka pri svetilniku je lepo urejeno izolsko mestno kopališče. Na plaži so prhe, vlakci za otroke in peskovnik.

Takšnih in drugačnih bark, ki vas popeljejo na avanturistično vožnjo na morju, v Izoli ne manjka. Le odločiti se je treba, kakšna barka vam ustreza.

Ob župnijski cerkvi svetega Mavra, ki je bila sezidana leta 1547 na prostoru romanske predhodnice, stoji tudi več kot 30 m visok zvonik iz leta 1585 s štirimi zvonovi, grajen na gotski osnovi, ki vabi na višinski 'sprehod' s svojim čudovitim razgledom.

Ribiški pomol s kamnitimi klopcami, ledomatom in zaboji za shranjevanje ribiške opreme.

Leta 1999 so najdišče v Simonovem zalivu zaradi arheoloških, zgodovinskih, umetnostnozgodovinskih, naselbinskih, krajinskih in drugih izjemnih lastnosti razglasili za kulturni spomenik državnega pomena. Na površini štirih hektarjev so odkrili ostanke obmorske rezidencialne rimske vile (villae maritimae) z gospodarskim poslopjem in največje pristanišče iz istega časa, ki skupaj predstavljata eno od največjih posestev v tem delu Istre.

Ob palači Besenghi degli Ughi je ohranjena molilnica bratovščine bičarjev Scuola Battuti, ki je ena od najstarejših stavb v Izoli, saj je bila zgrajena leta 1451 in ima ohranjeno zunanjo gotsko obliko.

Na 5 km obale se v Izoli razprostira kar osem različnih plaž: od urejenih kopališč, naravnih, divjih plaž, peščenih zalivov, arheoloških najdišč do plaže z najlepšim razgledom, pa plaže za gibalno ovirane in plaže za pse.

V starem mestnem jedru vabi muzej Izolana – Hiša morja, ki je povezana z morjem: ladijskim modelarstvom, ribištvom in predelovalno industrijo.

Palača Besenghi degli Ughi s konca 18. stoletja je primer poznobaročne posvetne arhitekture. Uvršča se med najbolj ohranjene poznobaročne arhitekturne spomenike na Slovenskem in med najlepše stavbe na Obali. Gradnjo trinadstropne palače je istrska družina Besenghi zaupala milanskemu Filippu Dongettiju, takrat enemu od najpomembnejših arhitektov. Družina je imela tudi bogato knjižnico, ohranjenih pa je še okoli tri tisoč knjig in rokopisov iz 16. in 17. stoletja. Danes v palači Besenghi degli Ughi 'domuje' Glasbena šola Izola, uporablja pa se tudi za poročne obrede.

Radovedni in igrivi malčki pa se lahko skupaj s svojimi straši zabavajo v knjižnici, ki je kar ob plaži.

Fotografije: Goran Antley

Značke: Izola