Johannesburg: Najbolj kul mesto na jugu Afrike

Johannesburg: Najbolj kul mesto na jugu Afrike (foto: Profimedia, Shutterstock) Profimedia, Shutterstock
28. 12. 2014

Pomlajena kulturna renesanca je Johannesburg spremenila v najbolj kul mesto na jugu Afrike.

V Johannesbugu (ali Joburgu ali Joziju) poteka zabava. Cvetoče južnoafriško mesto je bilo v preteklosti znano po tem, da je malo ostro po robovih, počečkano z grafiti in obteženo z napetostmi, ki jih je prinesel čas po apartheidu.

A zanemarjena skladišča notranjega mesta in zapuščene industrijske komplekse so poselili mladi: veliko je uličnega sloga, umetnostnih dogodkov, močne kave in dobre glasbe.

Vroč hotel

Najbolj hipsterski naslov, kjer se lahko prebudite: 12 Decades. Gre za hotel v avantgardnem slogu, ki je zasidran v revitali­ziranem okrožju Maboneng. Sobe so opremili lokalni umetniki, ki so navdih črpali iz različnih obdobij zgodovine mesta. Soba Minehaus je na primer poklon Bauhausu in rudarskemu razcvetu med letoma 1916 in 1926.

12 Decades hotel, Johannesburg, Južna Afrika

Hotel je v sedmem nadstropju betonske stavbe Main Street Life iz sedemdesetih let preteklega stoletja, kjer so prav tako stanovanja, neodvisni kino in telovadnica za boks na strehi, kjer se lahko še na kakšen drugačen način spopadete s časovno razliko.

Kultura uživanja kave

V soboto zjutraj se boste želeli odpraviti do Braamfonteina, še ene četrti, ki so jo kreativni podjetniki spremenili na bolje.

Pametno je, da si med lokalci najdete kakšne prijatelje, ki vam bodo znali povedati, kje se je varno potikati in kje ne, saj je Jozi poln nevarnih predelov, a za ta primer to ne velja. Tukaj se lahko mirne duše sprehajate in poiščete kavarno Father Coffe, se potem odpravite naprej do Neighbourhood Marketa, prave dnevne pivske zabave, kjer podjetni Joburgerji postavljajo stojnice z lokalno afriško hrano. Na primer biltongom, posušenim mesom divjačine, ki vas v trenutku zasvoji, ali kokosi, napolnjenimi z alkoholnimi zvarki. Kupite si kakšno ironično majico ali sončna očala in se fotografirajte skupaj z drugimi mladimi lokalci, nemara se pa vaša fotografija znajde na kakšnem modnem blogu.

Father Coffe, Johannesburg, Južna Afrika

Ulični slog

Od tu se odpravite na ulico Juta Street, kjer prodajajo hoodije, pokrivala vseh oblik in kul superge v štacuni Prime, dodatke pa v Hunter Cyclingu.

Skočite na pijačo v Kitchener's Carvery Bar, kjer ljubka dekleta prodajajo starinska oblačila. Sem se splača vrniti zvečer, ko začnejo kuriti sceno lokalni bendi in didžeji.

Napad umetnosti

Če želite videti več umet­nosti, potem vzemite taksi in se peljite do impresivne Circe on Jellicoe ali do prenov­ljenega kompleksa galerij 44 Stanley. Tudi hrane tu ne bo manjkalo.

Če pa ste prvič v Joburgu in sredi dneva ne trpite za mačkom, potem je pametno, če si najprej ogledate muzej Apartheid Museum ali okrožje Soweto, ki je pravzaprav mesto v mestu. Tu nekje boste, če se ne boste izgubili v blodnjaku ulic in hiš, našli Mandelovo hišo, kup barčkov, stojnic s hrano in lokalcev, ki vas bodo z veseljem poučili o zgodovini Južne Afrike.

Apartheid Museum, Johannesburg, Južna Afrika

Ko pade mrak

Zvečer se boste seveda želeli sprostiti. Vrnite se nazaj v območje hotela, in če je še odprt, obiščite Muzej afriške umetnosti, v katerem boste našli napredne dizajnerske primerke črne celine. Če ni odprt, je pa zagotovo odprt Commisioner, njegov novi bar in džez klub. A ker je noč še mlada, se izplača pokukati še v postojanko Afrikan Freedom Station, eksperimentalno džezov­sko prizorišče južnoafriških glasbenikov, ali pa obiskati bobneči klub Bassline.

Katerikoli dan v tednu bo ta poln obiskovalcev, žejnih ritmov vse od džeza v živo, hiphopa, afrobeata, reggaeja pa do drugih zvokov iz diaspore. Ples, popivanje (po pameti) in potenje so stvari, ki se vas bodo držale še dolgo po tistem, ko se boste polni občutkov vrnili v domovino.