FOTO: Jugozahodna Srbija - verjetno najslikovitejši in najlepši del te države

14. 8. 2016

Če še vedno premišljujete, kam bi se odpravili avgusta, in si želite čist zrak, naravo, ki vam vzame dih, okusno hrano in zgodovinske spomenike neverjetne lepote, vam priporočamo lepotice jugozahodne Srbije – verjetno najslikovitejši in najlepši del te države.

Zlatibor je vsekakor najbolj znan planinski turistični center Srbije. Na planini, ki je pravzaprav planota, se srečata kontinentalna in mediteranska klima, ki ustvarita vetrovno vrtnico, naravni fenomen, ki Zlatibor spremeni v zračno kopel.

Zlatibor

Takoj boste ugotovili, da se tam bolje spi in bolje je (še posebej, če ste ljubitelj kajmaka in sira). Obvezno poskusite komplet lepinjo – tamkajšnjo specialiteto, ki je ne priporočamo tistim, ki želijo ostati vitki.

Tara

Tara, nacionalni park in prava planinska lepotica, je od Zlatiborja oddaljena 20 km. Na njenih obronkih so najlepše vasi v Srbiji: Mokra gora, kjer je znan režiser Emir Kusturica zgradil Drvengrad in Kremno, vasi, znani po slavnih prerokih Tarabićih, avtorjih kremanske prerokbe, knjigi prerokbe, ki jo marsikdo primerja z Nostradamusovimi deli.

Tara, nacionalni park, Srbija

Sirogojno – muzej na prostem

Ne spreglejte muzeja na prostem – Sirogojna. V tej vasi, v katero so prenesene originalne stare hiše, lahko spoznate unikatno arhitekturo in način življenja tega področja. V neposredni bližini je Gostilje, v katerem je prečudovit slap, ki ga morate videti. V vaški restavraciji Pečinar v Ljubišu obvezno poskusite svežo in dimljeno postrv ali znan zlatiborski pršut.

Sirogojno, muzej na prostem

Šarganska 'osmica'

Prava atrakcija te regije je šarganska 'osmica', unikatno gradbeno delo, ozkotirna proga, po kateri je vozil legendarni vlak Ćiro in po kateri se zdaj znova slišita drdranje vagona in veseli hrup turistov v vlaku Nostalgija.

Šarganska osmica - ozkotirna proga

Od Mokre gore do postaje Šargan Vitasi se boste peljali skozi 22 predorov in prek petih mostov, premagali boste 300 metrov višinske razlike in vse to na oddaljenosti 15.440 metrov. Med vožnjo boste s petih razglednih točk lahko občudovali naravno bogastvo in lepote teh krajev.

Manastir Mileševo

Pol ure vožnje od Zlatiborja pa lahko obiščete še manastir Mileševo, biser srednjeveške arhitekture v bizantinskem stilu, ki je blizu freske Belega angela, ki se šteje za vrhunec bizantinskega slikarstva 13. stoletja.

Manastir Mileševo, Srbija

Arthur Evans je za Manchester Guardian 1. septembra 1883 leta napisal, da se nič, kar je ustvaril Giotto, ne more primerjati z lepoto angela iz Mileševe. Prav s to fresko se je Evropa predstavila Ameriki na prvi satelitski sliki, ki je preletela Atlantik 23. julija 1962.

Preverite še: Za avanturiste: Seznam aktivnosti po Sloveniji

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri