Kam v Sloveniji z otroki? Naredili smo bogat seznam krajev za zabaven počitniški izlet

Kam v Sloveniji z otroki? Naredili smo bogat seznam krajev za zabaven počitniški izlet (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
23. 6. 2016

Slovenija je zelo zabavna dežela za domače in tuje otroke. Prav presenetljivo veliko zanimivih stvari lahko otroci počenejo v Ljubljani, imamo kup zanimiv muzej, jam, rek in pokrajin za raziskovanje, da oadrenalinskih parkih sploh ne govorimo. Naredili smo bogat seznam krajev za zabaven počitniški izlet.

Če pa imate tudi vi kakšno super idejo, ki smo jo mi izpustili ...

Pridružite se akciji Skupaj odkrivamo Slovenijo!

Na Aktivni.si je nastala čisto sveža rubrika Odkrivamo Slovenijo, v kateri vam dajemo priložnost, da predstavite svoj najljubši kotiček v Sloveniji in se potegujete še za super nagrado.

Svoj predlog oddajte tukaj

Zdaj pa gremo k izletom ...

Ljubljana

1. ZOO – prijeten sprehod, več odličnih igrišč za otroke, mini živalski vrt za crkljanje malih živali, dober sladoled ... Popoln kraj za preživetje lepega poletnega dne.

2. Botanični vrt – sprehodite se ob obrežju Ljubljanice, ki je zdaj zares čudovito urejeno vse od Prešernovega trga do Botaničnega vrta.

3. Minicity Ljubljana – odlična izbira za deževne dni, kjer se otroci v primernih igralnicah s pravo, a pomanjšano opremo igrajo prodajalce, gasilce, televizijske voditelje, voznike avtobusov ...

4. Hiša eksperimentov – znanost zunaj šole je veliko bolj zabavna, posebno če vse temelji na poskusih.

5. Slovenski etnografski muzej – zagotovo eden od bolj do otrok prijaznih muzejev, kjer lahko veliko dotika in poskusi.

Jame

6. Postojnska jama – fantastično doživetje, ko se z vlakcem odpeljete v prostrano jamo in mimogrede še srečate človeško ribico in njen podmladek.

7. Škocjanske jame – čudovite jame, ki bodo navdušile tako odrasle kot otroke.

8. Križna jama – pravijo, da je to ena od najlepših jam v Evropi, morda se bodo otroci počutili bolj pustolovsko, saj tam ni urejenih poti in močne osvetlitve.

Reke

9. Soča je poleti čudovita za rafting, vožnje s kanujem, kanjoning, zlahka pa z otroki le sedete na obrežje reke in občudujete njeno neverjetno smaragdno barvo.

10. Mura – pojdite peš po učni gozdni poti mrtvice reke Mure, kjer ob starih rokavih reke spoznavate murski svet, po brvi prečkate staro strugo in si med počitkom pripravite 'büraško južino'.

11. Kolpa – je brez dvoma najbolj topla in prijetna reka za poletne norije – ponuja od kopanja, skakanja do veslanja. Odlična je tudi za kolesarjenje in pohode.

Muzeji

12. Čebelarski muzej v Radovljici – izvedeli boste vse, kar želite vedeti o čebelah in medu.

13. Slovenski planinski muzej v Mojstrani – izvedite vse o čudovitem svetu slovenskih gora in junakih, ki so ga osvajali.

14. Tehniški muzej v Bistri – že njegova lokacija v starem cistercijanskem samostanu v Bistri pri Vrhniki je čudovita, muzej ima zanimivo zbirko, okolica pa še bolj zabavna igrala.

15. Slovenski gasilski muzej dr. Branka Božiča v Metliki – zato, ker imajo posebej fantje radi gasilske avtomobile, opremo in junaštva.

16. Splavarski muzej v turistični vasici Javnik – bogato predstavi zgodovino splavarjenja v besedi in sliki.

17. Park vojaške zgodovine v Pivki – je muzejsko in doživljajsko središče, ki nastaja na območju starih italijanskih vojašnic v Pivki.

18. Muzej Cerkniškega jezera – se vam ponuja priložnost, da v poldrugi uri spoznate to svetovno kraško znamenitost, njeno zgodovino in podobe.

Pravljične dežele

19. Pravljična dežela Bled – naj otroci spoznajo Bled skozi ljudske pripovedke in izvedo, kako je nastalo jezero.

20. Pravljična vas Leše – nenavaden kraj na Koroškem, mala vas Leše, vas bo presenetil s pravljičnimi liki in kraji.

21. Koča pri čarovnici (1,2 km od samostana Olimje) – ker se nikoli ne naveličamo pravljic.

22. Pravljični gozd – Logarska dolina je že sama po sebi čudovita, zato z obiskom Pravljičnega gozda osrečite še otroke.

Gradovi

23. Blejski grad – čudovit pogled.

24. Predjamski grad – najbolj kul grad, kar jih lahko obiščete.

25. Celjski grad – največji srednjeveški grad v Sloveniji, kjer bodo otroci kar požirali mite in legende.

Muzeji na prostem

26. Velika Planina – pastirsko naselje velja za enega redkih ohranjenih naselij, obiščite še Preskarjev muzej, ki je v pastirskem naselju.

27. Muzej na prostem Filovci – etnološki muzej, ki prikazuje avtohtono panonsko arhitekturo ter ohranja in razvija lončarsko obrt.

28. Jurjeva domačija – prostor doživetij. Na domačiji boste spoznali način življenja v preteklosti, sodelovali pri opravilih na domačiji, pekli kruh v krušni peči, izdelovali različne rokodelske izdelke ...

29. Muzej na prostem Pleterje – izjemen biser v prikazu eksponatov ljudskega stavbarstva na Dolenjskem, bil je ustanovljen z namenom ohraniti ogrožene avtohtone lesene objekte iz preteklosti.

30. Muzej na prostem Rogatec – ohranja ljudsko stavbno dediščino in kulturno izročilo Obsotelja od 18. do 20. stoletja. Največji muzej na prostem v Sloveniji.

31. Bolnica Franja – skrita globoko v gozdu je nekdanja bolnišnica, kjer so zdravili ranjene v drugi svetovni vojni. Zelo pomemben del slovenske zgodovine.

Nekaj hitrih idej

32. Arboretum Volčji Potok – odlična otroška igrišča.

33. Lipica.

34. Krajinski park Sečoveljske soline.

35. Dinozavrove stopinje – Godovič pri Idriji: ohranjenih je šest odtisov stopal, velikih 12–14 cm. Gre za odtise predhodnika dinozavrov človeške velikosti, ki je živel pred 220 milijoni let. Gre za edinstveno najdbo v tem delu Evrope.

36. Vulkanija – pri Gradu na Goričkem je pred tremi milijoni let bruhal zadnji vulkan na območju današnje Slovenije. Znova so ga prebudili v doživljajskem parku Vulkanija, kjer ga boste ne samo spoznali, ampak dobesedno doživeli njegov izbruh.

37. Center eksperimentov Koper – je izkustveni center, kjer si obiskovalci nabirajo spoznanja s področja naravoslovja na zanimiv in zabaven način.

38. Edini panonski plavajoči mlin – Babičev mlin na Muri v Veržeju je krajevna, etnografska, zgodovinska in turistična značilnost Prlekije in s tem tudi Pomurja.

39. Podzemlje Pece – turistični rudnik in muzej v Mežici je super izkušnja za otroke. S pravim rudarskim vlakom vas popeljejo v osrčje rudnika svinca in cinka. Globoko pod površjem se sprehodite po muzejski poti, na kateri vas seznanijo z zgodovino rudarjenja in življenjem rudarjev skozi čas.

Oglejte si še najlepše hrvaške plaže