Karantena. Rim: Janko Petrovec, dopisnik iz Rima, je napisal knjigo v obliki dnevnika iz karantene in spominov na druge nesreče

Karantena. Rim: Janko Petrovec, dopisnik iz Rima, je napisal knjigo v obliki dnevnika iz karantene in spominov na druge nesreče (foto: založba Goga) založba Goga
2. 8. 2020

Janko Petrovec je človek številnih poklicev – poznamo ga kot prevajalca iz italijanščine, kot gledališkega igralca in dobitnika Borštnikove nagrade, kot nagrajenega novinarja in dolgoletnega sodelavca RTV Slovenija. Od leta 2016 je dopisnik iz Rima in iz napetih italijanskih izkušenj je zrasla tudi knjiga Karantena. Rim. Knjiga je izšla pri založbi Goga.

Zapiski iz karantene iz časa novega koronavirusa iz Rima – prestolnice prvega žarišča epidemije v Evropi. Samota in stiska sprožata tudi spomine na druge nesreče – iz mest, ki so jih porušili potresi, z ladij, ki rešujejo begunce. Osebne stiske avtor popisuje s humorjem, nesreče, ki prizadenejo druge, pa z globokim sočutjem. Dnevniki, eseji, potopis? Vsekakor dobra literatura z dvema obrazoma — z enim joče, z drugim se smeji.

Odlomek iz knjige:

Sreda, 18. marec 2020, Rim
Osmi in deveti dan omejitve gibanja.

Vsakič, ko sem v minulih dneh odtekel v park, me je grizla vest; da se ne bi slučajno, po naključju, komu približal. Stvar sem zagrešil pred dnevi v trgovini: bil sem nekam dobre volje, pa sem pohitel okoli neke druge stranke. Nahrulila me je kot mulca, da sem, jasno, kar odskočil. Blagajničarka mi je rekla, da je ena dohtarca s sosednje ulice.

Zato sem dva dni ostal doma. Dva dni! Za pokoro. Nazadnje me je iz letargije vrgel minister za šport, ko je sredi današnjega dne najavil, da če ne bodo zalegla opozorila in 46 tisoč doslej izdanih ovadb zaradi budal, ki se še zmerom grejo piknike, bo prepovedal tudi rekreacijo. Tako me je streslo, da sem ročno nataknil superge, stekel do Galerije Borghese, pa mimo vrtov, kjer pod vejami s prezrelimi cedrami, bergamoti in grapefruiti cvetijo narcise. Tako je zadišalo, da sem od silnega zdravja in senenega nahoda kihnil. V rokav, se razume.