Kavni muzej Burg

Kavni muzej Burg (foto: Helena Kermelj) Helena Kermelj
21. 10. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Morda niti ne bi pomislili, a Hamburg je mesto kave. 

Ljudje tukaj že 200 let trgujejo s kavo, zelo znani podjetji s kavo Tchibo in J.J. Darboven sta bili ustanovljeni tukaj. Konec 19. stoletja je bil Hamburg celo največji kavni trg na svetu.

Kava je najbolj priljubljena pijača Nemcev

Danes je predel Speicherstadt, ki prihaja iz 'Speicherja', nemškega imena za skladišče, kjer so shranjeni proizvodi, kot so čaj, kakav, začimbe in kava, še vedno največji svetovni trgovski kraj za kavo. Območje je bilo zgrajeno za prenos blaga brez plačila carine.

Pražarnica Burg

V Speicherstadtu se lahko ustavite v pražarnici Burg, sama zgradba je stara 182 let, in včasih so tu shranjevali kavo. Pražarnica obratuje že od leta 1923. Imajo svoj lastni muzej v kleti, v kateri lahko vidite, zahvaljujoč Jensu Burgu, strastnemu zbiralcu, vse teme, povezane s kavo. Ko se je odločil upokojiti, je vse stvari prodal, nekatere lahko še vedno vidite v muzeju kave v Vietnamu. Kot zanimivost – Vietnam je drugi največji proizvajalec kave na svetu, prva pa je Brazilija.

Muzej

V muzeju je na ogled postopek, koliko ročnega dela je potrebnega za gojenje, nabiranje in predelavo kavnih zrn. Orodje, stroji, brusilniki, filtri in vrči, posoda in pohištvo, ki jo vidimo, prinašajo raznolikost, ki jo ponuja kava. Presenetila vas bosta obseg in raznolikost zbirke. Shranjene imajo vse originalne pločevinke iz različnih pražarnic v Hamburgu.

Sveže pražena

Da pa ne boste samo preučevali kave, lahko v kavarni nad muzejem poskusite sveže praženo kavo, s ponudbo 12 različnih hišnih specialitet – parjeno, stisnjeno ali filtrirano. Med njimi imajo tudi prestižne znamke kav, kot so Luwak, Panama Geisha, Hawaiian Kona …

Mojster praženja

Zelo ponosni so na svoj pražarnik kave in seveda na Erika Brockholza, ki v Nemčiji slovi kot največji mojster za praženje kave, tudi na tradicionalen način, ki traja 20 minut. Muzej ponuja seminarje, degustacije in vodene oglede.

Kavarne

V Nemčiji so bile kavarne prvič ustanovljene v pristaniščih v Severnem morju, med njimi v Bremnu (1673) in Hamburgu (1677). Na začetku je bila kava napisana v angleški obliki, vendar so v 17. stoletju Nemci postopoma prevzeli francosko besedo za kavo, nato pa počasi spremenili v besedo Kaffee, kot jo poznamo še danes. V 18. stoletju se je priljubljenost kave postopoma razširila po nemških deželah.

Besedilo in fotografije: Helena Kermelj