Kje špricajo najbolj slavni gejzirji

Kje špricajo najbolj slavni gejzirji (foto: Shutterstock) Shutterstock
30. 7. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Gejzir je termalni izvir, ki v presledkih v zrak bruha vrelo vodo in paro.

Ime je dobil po islandskem vrelcu Geysir. Iz vode gejzirja se v velikih količinah izloča kremenova siga ali gejzirit. Gejzirji so večinoma na dejavnih vulkanskih območjih, kot so Islandija, Nova Zelandija, Čile, narodni park Yellowstone ... Gejzir deluje na principu stalnega vira vode in podzemnih rovov, ki delujejo kot nekakšne cevi, ko pa se nabere dovolj pritiska, voda brizgne na plano. Delimo jih na redne in neredne ter na močne in manj močne oziroma šibke gejzirje. Pri spoznavanju Zemlje tokrat jemljemo zanimivo snov: najbolj znani in slavni gejzirji na svetu.

El Tatio, puščava Atacama, Čile

El Tatio, v jeziku staroselcev jokajoči starec, je polje gejzirjev na čilskem delu Altiplana. Območje na približno 3 km² šteje okoli 80 pravih gejzirjev in 70 fumarol, temperatura vode pa je 85 stopinj Celzija. Gejzirji ne slovijo po visokih izbruhih, saj so v povprečju visoki komaj okoli 70 centimetrov. Mimogrede: fumarola je odprtina v Zemljini skorji, v bližini vulkanov, skozi katero izhajajo vodna para in plini.

Dolina gejzirjev, Kamčatka, Rusija

Dolina gejzirjev je približno 6 kilometrov dolga dolina vzdolž gejzirske reke na Kamčatki. Znana je po okoli 90 gejzirjih in toplih izvirih pretežno na levem bregu reke. Območje je del Naravnega rezervata Kronicki – ta pa je vključen na seznam Unescove svetovne naravne dediščine kot Ognjeniki Kamčatke. Dolina je dostopna le po zračni poti, s helikopterjem.

Old Faithful, Yellowstone, ZDA

Najbolj znan gejzir v yellowstonskem narodnem parku, kjer je več gejzirjev kot na preostalem svetu skupaj, je Stari zanesljivi (Old Faithful), ki izbruhne 30 do 55 metrov visoko enkrat na 65 do 92 minut. Do zdaj je potrjeno izbruhnil že več kot 137.000-krat, na internetu pa ga lahko opazujete neposredno prek spletne kamere. 

Beehive, Yellowstone, ZDA

Gejzir je v narodnem parku Yellowstone. Bruha vsakih 18 ur, 44 do 45 metrov visoko, in sicer se to izmenjuje na 5 mesecev.

Fly, Nevada, ZDA

Gejzir Fly, ki ima majhno erupcijo, samo 1,5 metra visoko, je na zasebnem ranču v bližini mesta Grelach v Nevadi. Znan je po nenavadni lepoti narave v okolici.

Strokkur, Islandija

Strokkur je prav tako kot Veliki gejzir v dolini Haukadalur. Gejzir je zelo dejaven, saj vsakih 8 minut brizgne 20 metrov visoko, občasno tudi več kot 40 metrov.

Waimangu, Rotonua, Nova Zelandija

Gejzir je včasih veljal za najmočnejšega na svetu, saj je erupcija vode dosegla neverjetno višino do 460 metrov visoko. Waimangu je zaradi hidrotermalnih aktivnosti prenehal bruhati vodo že pred več kot sto leti. Je pa v bližini več manjših gejzirjev, ki redno bruhajo vodo.

Andernach, Andermach, Nemčija

Sloveniji najbližji gejzir je hkrati tudi najvišji hladnovodni gejzir na svetu ter se nahaja ob reki Ren v bližini mesta Andermach. Izbruhne približno vsakih 10 do 20 minut, tako da se lahko tam oglasite kadarkoli. Več na: https://www.geysir-andernach.de

Veliki gejzir, Islandija

Gejzir je na visokotemperaturnem območju doline Haukadalur ob vznožju gore Laugarfjall, severno od kraja Laugarvatn v južni Islandiji. Ime gejzir so poimenovali po Velikem gejzirju, ki zadnjih 50 let bruha zelo poredkoma (do 50 metrov visoko).

Lady Knox, Waiotapu, Nova Zelandija

Gejzir je dobil ime po Lady Constance Knox, hčerki guvernerja Nove Zelandije. Lady Knox ima erupcijo vsak dan ob 10 in 15 minut po lokalnem času. Voda doseže višino do 20 metrov, predstava pa traja približno eno uro.