Kje svetijo najbolj slavni svetilniki

Kje svetijo najbolj slavni svetilniki (foto: Profimedia) Profimedia
25. 11. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Že v starem veku so na vidnih mestih v sredozemskih pristaniščih postavljali luči ali prižigali kresove, da so ponoči kazali pot ladjam. 

Največji svetilnik, ki je bil visok okoli 50 metrov, so zgradili okoli leta 280 pr. n. št. na otoku Faros tik pred egipčanskim mestom Aleksandrijo. Večje svetilnike upravljajo svetilničarji, ki živijo v svetilniku, ali njegovi bližini. Manjši svetilniki so v pristaniščih za označevaje pomolov in so danes avtomatizirani. Veliko svetilnikov je bilo zgrajenih na samotnih otokih in težko dostopnih čereh. Danes svetilnike nadomeščajo modernejše navigacijske naprave, ki s pomočjo satelitske navigacije omogočajo še bolj varno plovbo.

Farolim de Felgueiras, Porto (Portugalska)

Svetilnik je na starem pomolu v mestu Porto, kjer se reka Douro izliva v Atlantski ocean. Zgrajen je bil leta 1886 od leta 2009 pa je neaktiven. Enajst metrov visoki svetilnik je zaradi pogostih visokih valov, ki se zaletavajo vanj, turistična atrakcija.

Lindau, Bodensko jezero (Nemčija)

Triintridesetmetrski svetilnik na vhodu v pristanišče mesta Lindau ob Bodenskem jezeru so zgradili med letoma 1853 in 1856. Na drugi strani vhoda v pristanišče stoji kip bavarskega leva, ki je skupaj s svetilnikom popularna tema fotografov.

Slettnes fyr, skrajni sever Norveške

Slettnes je najbolj severno ležeči svetilnik v Evropi. Leži ob Barentsovem morju, približno 3 kilometre stran od vasi Gamvik, po vodi pa je od Nordkappa oddaljen približno 60 kilometrov. Železni 39 metrov visoki svetilnik so zgradili leta 1905. V poletnem času od 12. aprila do 24. avgusta zaradi fenomena polarni dan (sonce sveti 24 ur na dan) svetilnik ne deluje.

Les Eclaireurs, Južna Argentina

Les Eclaireurs je na majhnem otoku, 9 kilometrov od najbolj južnega mesta na svetu Ushuaia (57 tisoč prebivalcev). Enajstmetrski svetilnik, ki je danes popularna turistična točka, je tudi navdahnil slavnega pisatelja Julesa Verna, da je napisal roman Svetilnik na koncu sveta (1905).

Kullen, jugozahod Švedske

Kullen je v švedski pokrajini Scaniji, 78 metrov nad morjem na hribu Oresend ter pomaga pomorščakom na enem najtežjih morij na svetu. Svetilnik, ki velja za enega simbolov Švedske, se ponaša z najmočnejšo lučjo v Skandinaviji, saj se njen sij vidi tudi več kot 40 kilometrov daleč.

Faro Castillo del Morro, Havana (Kuba)

Faro Castillo del Morro je bil zgrajen leta 1845 ob stari trdnjavi Morro (zgrajena 1598), ki je na vzpetini na rtu pred vstopom v zaliv glavnega kubanskega mesta.

Hania, Kreta (Grčija)

Svetilnik, ki je v drugem največjem mestu otoka Kreta, so zgradili Benečani v 16. stoletju. Ko so vladali na Kreti, so ga po svoje, v obliki minareta, obnovili Turki in Egipčani med letoma 1824 in 1832. Zadnjo obnovo je svetilnik doživel leta 2005 in je še vedno ponos mesta Hania.

Cape Byron Light, Novi Južni Wales, Avstralija

Svetilnik, ki oddaja najmočnejšo svetlobo v Oceaniji, je poleg mesta Byron Bay na zahodu Avstralije. Visok je 23 metrov, zgradili pa so ga leta 1901. Letno ga obišče okoli pol milijona turistov, saj je svetilnik tudi odlična lokacija za opazovanje kitov.

Herculesov stolp, Coruna (Galicija, Španija)

55-metrski svetilnik, ki so ga zgradili Rimljani v 2. stoletju našega štetja, je
2,5 kilometra od centra mesta La Coruna na severozahodu Španije. Herkulesov stolp so obnovili leta 1791 in je še danes videti enak. Od leta 2009 je svetilnik, okoli katerega je vrt s skulpturami, na seznamu UNESCA.

Svetilnik v mestu Džida, zahod Savdske Arabije

Mesto Džida, ki leži ob Rdečem morju, velja za drugo največje mesto v Savdski Arabiji, saj ima kar 4 milijone prebivalcev. Velemesto se ponaša tudi z najvišjim svetilnikom na svetu, saj v višino meri kar 133 metrov. 

Fotografije: Shutterstock, Profimedia