Köln - sprehodite se skozi živahno mesto

Köln - sprehodite se skozi živahno mesto (foto: Profimedia) Profimedia
8. 4. 2018

Mesto so pred 2.000 leti naselili Rimljani in ga poimenovali Colonia. Iz tega časa je ostalo presenetljivo veliko arheoloških ostankov, ki navdušujejo obiskovalce z vsega sveta.

V srednjem veku je imel Köln največ prebivalcev na nemško govorečih področjih in je veljal za eno najpomembnejših trgovskih stičišč. O tem sijajnem času še vedno pričajo mogočna mestna vrata, nekoč del mestnega obzidja.

90 odstotkov Kölna je bilo v drugi svetovni vojni zravnanega s tlemi. Katedralo so zadeli 14-krat, a se ni zrušila.

Hrana, pijača in zabava

Morate, ampak res morate poskusiti pivo kölsch. Gre za nemško specialiteto iz leta 1516, poskusite jo v tradicionalni nemški pivnici. V Kölnu imajo kar 26 vrst piva, večina jih ima v tem mestu svoje pivnice. Ob pivu zagrizite v 'nebesa in zemljo', prigrizek iz mešanice koščkov jabolk in pireja.

Poskusite še 'halver hahn' – rženo rolo z nizozemskim sirom, maslom in gorčico, pa črn puding in pol metra dolgo nemško klobaso. Za glasno zabavo skrbijo številne pivnice, bari in klubi, poleti pa 'beach' bari ob reki Ren.

Kultura

Najbolj priljubljen kölnski muzej Ludwig hrani največjo zbirko ameriškega pop arta zunaj ZDA.

Rimsko-nemški muzej bo navdušil vse ljubitelje arheologije, saj hrani talni mozaik Dionizia iz leta 220 ter osupljive zbirke stekla in vaz, ki so v tem mestu nekako preživele burnih 2.000 let.

Izmed številnih gledališč je najbolj znano gledališče Millowitsch, ki slovi po pristni koelnski duši. Köln je tudi bogato koncertno podkovan, tam so med drugimi nastopili Phil Collins, Elton John, Deep Purple, Aerosmith in Depeche mode.

Ostale znamenitosti

Sprehodite se skozi pravljično pisan in živahen stari del mesta, ki so ga morali po drugi svetovni vojni skoraj v celoti obnoviti, ravno tako 11 od 12 romanskih cerkva. Med njimi vsekakor obiščite še eno znamenito cerkev, cerkev Sv. Martina, z nenavadnim stolpom.

Oglejte si še mestno hišo in se podajte na plovbo z ladjico po reki Ren. Načrtujte obisk živalskega vrta, odprtega leta 1860. Na ogromni površini boste lahko med drugim videli krokodile, orangutane, pingvine in nilske konje.

Katedrala

Mojstrska koelnska katedrala lahko sprejme kar 20.000 ljudi in je ena najbolj prepoznavnih cerkvenih zgradb na svetu. Gradili so jo vse od leta 1248 do leta 1880.

Njena mogočna zvonika segata 157 metrov visoko in skrivata največji prostonihajoči zvon na svetu, težak 24 ton. Pogled z zraka razkriva, da streha tvori križ.

V katedrali si oglejte zbirko cerkvenih zakladov, ki segajo v 4. stoletje. Za izjemen razgled se povzpnite po 533 stopnicah.

Zanimivosti

  • Köln vsako leto gosti svetovno znan pustni karneval z množičnimi pustnimi zabavami na ulicah in v barih.
  • Maja se tam odvija svetovno prvenstvo v hokeju na ledu,
  • julija pa še eden izmed največjih tamkajšnjih dogodkov, Kölner Lichter. Nad reko Ren bo malo pred polnočjo spektakularen ognjemet, za katerega vsako leto skomponirajo glasbeno spremljavo. Čez dan se množice vkrcajo na osvetljene ladje, ki polne kulinaričnih dobrot in plesnih ritmov plujejo skozi mesto, ter zaključijo plovbo ob polnočnem svetlobnem spektaklu.