Kranjska Gora - srce pod Alpami, kjer vas čaka avantura

1. 2. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Za Kranjsko Goro bi lahko rekli, da je tako majhen kraj, a tako pomemben za turizem in zimske športe v zgornjem delu savske doline. Jedro Kranjske Gore tvori staro vaško jedro, okrog katerega je zgrajen nov, v glavnem turistični del naselja z žičnicami ter smučarskimi progami in omrežjem kolesarskih in peš poti.

Slovenski planinski muzej v Mojstrani predstavlja zgodovinsko delovanje Slovencev v domačih in tujih gorah, prikazuje lepote in vrednote gorskega sveta ter ohranja pomen planinske tradicije slovenskega naroda.
Dolina Planica je najbolj poznana po smučarskih skakalnicah. V Planici je tudi največja letalnica na svetu. Prva tekmovanja v smučarskih skokih so tu potekala že v tridesetih letih prejšnjega stoletja.
Nordijski Center Planica je središče za treninge in tekmovanja smučarjev tekačev, v katerem se nadaljuje tradicija smučarskih skokov in poletov. V osrednjem objektu, središču tekaškega in skakalnega dela centra, so razgledna ploščad, planiški muzej, vetrovnik in gostinska ponudba.
Jezero Jasna je sicer umetno jezero, v katerem ni mogoče plavati, ker je voda tako mrzla, zato pa je pozimi na njem drsališče.
Vrt Viharnik je ustvaril Mojstrančan Stane Brus. Na vrtu so postavljene orientacijske tablice, na katerih je zapisanih kar vseh 21 slovenskih vrhunskih športnikov iz teh krajev, ki so se udeležili olimpijskih iger.
Ruska kapelica je postavljena v spomin ruskim vojakom, ki jih je zasul snežni plaz med gradnjo ceste čez gorski prelaz Vršič. Zgradili so jo v pravoslavnem slogu leta 1916. Ob njej pa je tudi grob teh vojakov.
Trg mojstranskih olimpijcev je postavljen v spomin na 21 olimpijcev, ki so bili doma v tamkajšnjih vaseh, njihova imena pa izpisana kar na poti do olimpijskih krogov.
Hotel Razor v Kranjski Gori je bil odprt leta 1902, kar pomeni tudi začetek turizma v Kranjski Gori. Sprva je hotel gostil predvsem turiste, ki so prihajali zaradi zdravilne klime, pohodništva in alpinizma.
V starem jedru Kranjske Gore je stara kmečka hiša – Liznjekova hiša, v kateri vam predstavijo, kako so živeli premožni kmetje v drugi polovici 17. stoletja. V več kot 300 let stari Liznjekovi hiši je ob 'črni kuhinji' in ohranjenem razporedu prostorov zdaj etnografska zbirka in razstava, namenjena avtorju priljubljenih zgodb o Kekcu, Josipu Vandotu.
Alpska vasica pozimi vabi na trg pred cerkvijo. V njej so lesene hišice v tipičnem alpskem slogu s kulinarično ponudbo in izdelki domače obrti.
Na smučanju v Kranjski Gori se lahko podate na eno od 18 smučarskih prog različnih tehničnih zahtevnosti, ki jih podpira šest sedežnic in 13 vlečnic.

V ponudbo skupaj s Kranjsko Goro spadajo še bližnja naselja: Podkoren, Gozd Martuljek in Rateče, ki vsi skupaj predstavljajo enotno zgornjesavsko turistično območje, pomembno v letni in zimski turistični sezoni.

Jedro turistične ponudbe pa so tudi domačini, ki s svojo srčnostjo vabijo turiste, da se podajo v avanturo ter spoznajo lepote Julijskih Alp in turistično ponudbo Kranjske Gore z okolico.

Kranjskogorčani se zavedajo svojih naravnih lepot in pravljičnosti neokrnjene narave, ki privablja turiste iz vse Evrope, a na svetovno mapo športnega turizma se je Kranjska Gora vsekakor uvrstila zaradi mednarodnih smučarskih tekmovanj v alpskem smučanju na Vitrancu in smučarskih skokih v Planici, po lanskem obisku ruskega predsednika Vladimira Putina pa je na svoje mesto na svetovni mapi turizma dobila tudi Ruska kapelica kot kulturni spomenik.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri