Ideja za izlet: Krnsko jezero

Ideja za izlet: Krnsko jezero (foto: profimedia) profimedia
14. 6. 2018

Ste že obiskali naše čudovito največje visokogorsko jezero? 

Krnsko jezero je ledeniškega izvora ter dolgo skoraj 400m, široko 150m in 17m globoko.

Kako do izhodišča: 

Med Trento in Bovcem se pri vasi Soča odcepi cesta v Lepeno. Še nekaj časa se peljemo po prekrasni dolini vse do parkirišča pri domu dr. Klementa Juga v Lepeni, kjer pričnemo našo pohodniško pot.

Na izhodišču bodite pozorni, da sledite tabli v smeri Krnskih jezer in ne tabli, kjer piše slap - seveda pa lahko izletu dodate še 15-minutni vzpon do razgledne točke slapa, kjer izvira Lepenjica.

Makedamska in kar široka pot čez gozd se vije kot kača do zgornje postaje žičnice. Ker je tako večina vzpona v gozdu in senci, je pot primerna tudi za bolj vroče poletne dni. 

Ko prispemo do table za merjenje višine snega, se pot začne nekoliko spuščati, predvsem pa postane lepša in občutek imamo, da počasi prihajamo v raj. Nato nas table vodijo do doma pri Krnskih jezerih, kjer se lahko po 2 urni hoji okrepčamo, nekateri pa tam tudi prespijo. 


Mimo doma nato nadaljujemo naravnost v smeri Krna (2244 m) in Krnskega jezera, do jezera nas loči še 10-15 minut. Po približno 2h in 20min hoje in 690 m višinske razlike prispemo na cilj, občudujemo Krnsko jezero in si privoščimo zaslužen počitek. 

Od jezera je lep pogled proti veličastni gori Krn in njegovim sosednjim vrhovom. Kopanje v jezeru je seveda prepovedano zaradi ohranjanja ekosistema. 

Za tiste, ki bi radi izlet podaljšali: od jezera do vrha gore Krn nas loči še dobrih 2 ure vzpona, podobno; 2.20 ure tudi do vrha Velike Babe. 

Poglejte si še ostale ideje za izlete po Slovniji: