Kvarner – raznolikost na dosegu roke

21. 5. 2018 Promocijsko sporočilo

Na meji med planinami in kristalno čistim morjem, bogat z otoki, na severni obali Hrvaške leži Kvarner – regija, ki je daleč naokrog znana po gostoljubnosti prebivalstva, in to že več kot 170 let, natančneje od sredine 19. stoletja, ko je svoja vrata prvič odprl gostom.

Kvarner je destinacija, kjer boste tudi najzahtevnejši gosti našli nekaj zase – najsi iščete kraj za miren družinski dopust, aktiven dopust ali destinacijo, kjer se boste sprostili in okrepili zdravje – Kvarner ima vse to! Poleg tega je neprekosljiva tudi njegova kulturna dediščina, denimo narava, ki ga krasi. Ravno tako lahko uživate v bogati paleti okusov domače kuhinje ter številnih gastronomskih dogodkih, kjer boste razvajali svoje brbončice.

Kvarner ima milo sredozemsko podnebje, kar omogoča, da tu uživate v kateremkoli letnem času. Eleganca in šarm Opatije, tega romantičnega mesteca, vas bo navdušila tako poleti kot tudi pozimi v adventnem in novoletnem času. Znana je daleč naokrog po pravljičnih parkih, romantičnem sprehajališču in avstro-ogrskih vilah.

Reka je pristaniško mesto z bogato zgodovinsko dediščino, celo leto pa tu potekajo številne kulturne prireditve in festivali. Reški karneval je eden najbolj priljubljenih dogodkov, ko ustvarjalnost in zabava prevzameta vsak kotiček mesta. Reko so razglasili za Evropsko prestolnico kulture 2020, zato ne zamudite zanimivosti, ki vam jih pripravljajo.

Aktiven dopust (Kvarner Outdoor)

Planinariti, hoditi, leteti, pluti, voziti, se potapljati… v zraku, na kopnem, v vodi ali pod vodo: na Kvarnerju vas čakajo številne možnosti, da pretresete vsakdanjo rutino, preizkusite svoje meje in začutite adrenalin…

Aktiven dopust je idealen način za polnjenje baterij in reševanje stresa. Če pa lahko istočasno tudi uživate v naravnih lepotah, je užitek zagotovljen! Prav tu lahko najdete idealno kombinacijo otokov, morja in planin. Ste ljubitelj kolesarstva? Ni težav, saj lahko v bližini Opatijske riviere kolesarite skozi stara mesteca in stoletne trdnjave. Crikvenica in Novi Vinodolski imata tudi ponudbo za kolesarske navdušence – vožnjo ob prekrasnih plažah in gozdovih borovcev, ki vas bodo opili s svojimi intenzivnimi vonji. Otoki po drugi strani ponujajo popolnoma drugačen izziv in tu lahko kombinirate zahtevnejše gorske steze, a tudi manj zahtevne steze za začetnike.

Kolesarstvo ni edini adut te prekrasne regije. Če imate raje planinstvo ali tek, vam bo nenadomestljiv užitek ponudil pogled na neskončno morsko prostranstvo iz osvojenih vrhuncev otoka. Otoki so prepredeni s planinskimi in pohodniškimi stezami ter obalo povezujejo z notranjostjo, medtem ko različna zahtevnost stez omogoča enak užitek tako začetnikom kot tudi izkušenim planincem. Izjemno bogata mreža sprehajališč na otokih, v primorju in visokogorju privlači s svojimi lepotami, a tudi z bogastvom doživetij in vsebin.

Lungo mare je priobalna promenada (sprehajališče), ki povezuje turistične destinacije v okolici Opatije. Sprehajališče je dolgo 12 kilometrov in če se odločite za sprehod po „lungo mare“, boste obiskali tisto najlepše, kar ponuja ta kraj: prekrasne parke, romantične vile in večino znamenitosti Opatijske riviere.

Velika izbira adrenalinskih aktivnosti je predvsem možna zaradi raznolike narave Kvarnerja. Opazujte ptice ali delfine, planinarite, se spuščajte z zmaji, raziskujte skrivnosten svet jam, se sprehajajte, jadrajte, uživajte v raftingu in veslanju s kanuji na hitrih planinskih rekah ali deskanju na morju ali pa preizkusite svoje meje na avtomotodromu… Ne glede na izbrano aktivnost vam zagotavljamo dobro zabavo, veliko adrenalina in nova spoznanja o kraju, kjer ste. In ne samo to – veliko se boste naučili o samemu sebi, a tudi o svojih lastnih mejah.

Zdravje & dobro počutje

Na Kvarnerju so zaradi izjemno blagodejnih podnebnih značilnosti, prometne dostopnosti in lepote že želo zgodaj začeli razvijati zdravstveni turizem, ki je zaslužen tudi za prve turistične korake. Klimatska zdravilišča v Opatiji, Crikvenici, Velem in Malem Lošinju in na Rabu ter v gorskokotarskih središčih Skradu in Delnicah so zgradili že ob koncu 19. in v začetku 20. stoletja.

Ne glede na to, če želite bolezen preprečiti, ali še bolje zdraviti, boste na kvarnerskih destinacijah našli odlične klimatske možnosti kot tudi izjemno strokovne medicinske storitve ter različne rekreacijske programe. Tukajšnje zdravstvene ustanove in wellness centri združujejo najboljše strokovne zdravstvene storitve kot tudi znanost o lepoti, tako da lahko izbirate med številnimi programi, ki koristijo telesu in duhu.

Kako morje vpliva na naše zdravje? Privlačnost morskega ambienta in kopanja v morju je neizpodbitna, a morje ni zgolj ugodje, ampak ima tudi dokazane blagodejne učinke za zdravje: je vir hidratacije, uravnava ione, vsebuje vitamine, minerale, oligoelemente in aminokisline, krepi metabolizem in stimulira njegove obrambne funkcije. Vsi ti in tudi drugi blagodejni učinki morja se uporabljajo pri talasoterapiji v terapevtske namene. Že z bivanjem na otokih, v priobalnem pasu in visokogorju, sprehodom ob morju ali skozi gozd izjemno koristite svojemu zdravju. Kvarner je prava aromaterapija na prostem!

Kvarner je destinacija, polna raznolikosti, ki se združujejo v celoto in tvorijo gosto tkanino nepozabnih izkušenj, kjer lahko vsak najde kotiček, aktivnost ali okus za lastno zadovoljstvo. Družine z otroki, pari, avanturisti, gastronomski navdušenci… Vsi so dobrodošli, da poskusijo Kvarner – kraj, kjer sanje o popolnem letovanje postanejo realnost. Zakaj to ne bi že letos postala tudi vaša stvarnost?