Legendarna evropska zdraviliška mesta

Legendarna evropska zdraviliška mesta (foto: shutterstock) shutterstock
8. 7. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Zdravilišče je kraj, ki omogoča – na podlagi naravnih virov (termalna voda, hladna mineralna voda, podnebje, pelodi), urejenih zdravstvenih dejavnosti in namestitvenih zmogljivosti – rehabilitacijo in izboljšanje zdravja.

Slovensko najbolj slavno zdraviliško mesto je Rogaška, kjer se za začetek razvoja zdravilišča označuje leto 1676, ko je bilo ob vrelcu postavljeno prvo gostišče.

Vichy, Francija

Zdravilišče s termalnimi vodami so v Vichyju imeli že Rimljani, v 17. stoletju pa je kraj postal znan po vsej Franciji, saj se je tu zdravila in počivala noblesa. Vichy je najbolj zacvetel na začetku 20. stoletja, ko so gradili stavbe v secesijskem slogu in slogu Belle Époque. Kraj z 20 tisoč prebivalci je tudi danes turistično obiskan, znan pa je tudi zaradi istoimenske uspešne kozmetike.

Bath, grofija Somerset, Anglija

Mesto je bilo ustanovljeno kot rimsko kopališko središče z latinskim imenom Aquae Sulis leta 43 pr. n. š., čeprav je verjetno obstajalo že prej. Rimljani so zgradili rimske terme in tempelj na gričih Batha v dolini reke Avon ob toplih vrelcih, ki so edini naravni topli vrelci v Združenem kraljestvu. Mesto je postalo priljubljeno termalno središče v gregorijanskem času. To je vodilo do velikega števila stavb, zgrajenih v gregorijanski arhitekturi, izdelanih iz kamna iz okoliških kamnolomov. Mesto Bath (okoli 80 tisoč prebivalcev) je bilo leta 1987 uvrščeno na Unescov seznam svetovne dediščine. Angleška beseda bath – kopati ali kopalna kad seveda prihaja iz mesta Bath.

Spa, Belgija

Spa je zdraviliško mesto v vzhodni belgijski regiji Valoniji ter leži približno 35 kilometrov jugo-vzhodno od mesta Liege. Spa je poznan po svetu po svojih zdravilnih vrelcih in je dal svoje ime vsakemu kraju, ki ima izvir vode z zdravilnimi učinki – spa. Samo ime izhaja iz valonske besede espa, ki naj bi pomenila izvir ali vodnjak. Danes je mesto, ki ima okoli 10 tisoč prebivalcev, znano tudi po prizorišču formule 1 za Veliko nagrado Belgije.

Pieštani, Slovaška

Kraj je bil zaradi termalnih vrelcev in veliko divjačine poseljeni že pred 80 tisoč leti. Za vzpon kraja in mesta je najbolj zaslužna plemiška družina Erdödy, ki je konec 18. stoletja začela graditi toplice. Njihovo delo je konec 19. stoletja nadaljevala družina Winter in Pieštani je postal znan po vsej Evropi in tudi širše. Kraj je privabljal številne slavne osebnosti, med njimi tudi slavnega skladatelja Ludvika Van Beethovna. Tudi danes mesto s 30 tisoč prebivalci slovi po svojih termah.

Montecatini Terme, Toskana, Italija

Kraj, ki ima okoli 20 tisoč prebivalcev, je bil poseljen že v paleolitiku. Za začetek zdraviliškega turizma štejejo leto 1530, razcvet pa je mesto doživelo v 18. stoletju, ko je zdravilišče obiskoval slavni skladatelj Giuseppe Verdi. Imajo štiri termalne izvire ter devet zdraviliških resorov, ki so zgrajeni v secesijskem in neogotskem slogu. Terme veljajo za najpriljubljenejši italijanski spa center, ki s svojimi naravnimi danostmi in več stoletno tradicijo ponujajo vse, kar potrebuje petičen turist.


Szechenyi, Budimpešta, Madžarska

Budimpešta je svetovna prestolnica termalnih zdravilišč, saj mesto leži pod termalnimi izviri, tako da ima pravzaprav skoraj vsak večji hotel v mestu svoje terme. Najbolj znane in legendarne terme so Szechenyi, ki so bile odprte leta 1913 in še danes veljajo za največje v Evropi. Imajo tri zunanje in 15 notranjih bazenov. Terme so zgrajene v mestnem parku v neobaročnem slogu.

Baden Baden, Nemčija

Kraj, ki leži ob meji s Francijo v bližini Strasbourga in slavnega Črnega gozda, je bil že za časa Rimljanov znano termalno zdravilišče. Ponovno slavo si je pridobil na začetku 19. stoletja, ko so v kraj začele prihajati kronane glave. Tudi danes Baden Baden (okoli 55 tisoč prebivalcev) velja za eno najbolj luksuznih zdravilišč na svetu, med drugimi so v njem dopustovali Barack Obama, britanska kraljica Victoria, dežurna soproga Victoria Beckham ...

Karlovi Vari, Češka

Topliško mesto s približno 55 tisoč prebivalci je eno najbolj znanih evropskih termalnih mest. Mesto ob nemški meji je leta 1370 ustanovil kralj Karel IV., pohvali pa se lahko s 13 večjimi in 300 manjšimi termalnimi izviri, celo reka Tepla je znana po topli vodi. Mesto slovi tudi po enem največjih filmskih festivalov, ki v Karlovih Varih potekajo že od leta 1946.