Legendarni 'grand' hoteli

Legendarni 'grand' hoteli (foto: profimedia) profimedia
25. 4. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Navdahnila nas je šarmantna angleška filmska komedija Grand Budapest hotel (2014) režiserja Wesa Andersona (po knjižni predlogi avstrijskega Žida Stefana Zweiga).

Filmska zgodba je umeščena v zdraviliško mestece sredi izmišljene gorske dežele Zubrowkenas in nas popelje skozi tri zgodovinske etape Vzhodne Evrope v 20. stoletju: od la belle époque prek fašistične okupacije do časa komunizma.

V glavni vlogi blesti izjemni Ralph Fiennes, ki igra močno naparfumiranega, afektiranega in pedantnega hotelskega receptorja Monsieura Gustava, ki je velik poznavalec človeške nravi in najbolj skritih želja svojih nenavadnih gostov.

Filma v resnici niso posneli v hotelu, ampak v nekdanji razkošni secesijski veleblagovnici s preloma stoletja v Görlitzu na Saškem, tik ob poljsko-avstrijski meji. Ime hotela – Budimpešta – v filmu ni naključje, saj je madžarska prestolnica med obema svetovnima vojnama slovela po prestižnih in luksuznih hotelih, pred katerimi so se lahko skrili vsi hoteli v drugih mestih v tistem času. Tudi danes Budimpešta slovi po šarmantnih zgodovinskih hotelih, ki so bili zgrajeni na začetku 20. stoletja oz. konec 19. stoletja. Prav tako se danes veliko petičnih in tudi bolj preprostih gostov, če imajo finančne zmožnost, raje odloči bivati v zgodovinskih in 'starinskih' hotelih kot pa v novih in supermodernih.

Corinthia Grand Hotel Royal nekoč Corinthia Hotel

Hotel je bil zgrajen leta 1896, v klasičnem francoskem renesančnem slogu, v strogem centru Budimpešte na aveniji Andrássy. Bil je zelo moderen za tiste čase – večina 350 sob je imela lastno kopalnico, dvigala so bila električna, imel je lastno pošto, banko, frizerski salon, dve restavraciji in avstro-ogrsko slaščičarno.

Leta 1903 so hotelu priključili spa center. V madžarski revoluciji leta 1956 je bil hotel zelo poškodovan in zaprt do leta 2003, ko so ga ponovno odprli v vsem svojem sijaju. Več na http://www.corinthia.com

Danubius Hotel Gellért nekoč Hotel Gellért

Gellert, ki je na desnem bregu reke Donave, so zgradili med letoma 1916 in 1918 v art nouveau (secesijskem) slogu. Hotel je slaven tudi po svoji termalni vodi. Imenujejo ga tudi Prva dama madžarskega turizma. Več na www.danubiushotels.com.

Four Seasons Hotel Budapest Gresham Palace nekoč Palača Gresham

Hotel, ki stoji ob slavnem Széchenyievem verižnem mostu, je leta 1906 v art nouveau (secesijskem) stilu zgradila zavarovalnica Gresham. Hotel so sprva uporabljali za pisarne in stanovanja. V hotel so ga spremenili šele leta 1991, dokončno, a zelo skrbno, pa so ga obnovili do leta 2004. Hotel je ob odprtju takoj postal eden od najboljših hotelov v Evropi. Več na www.fourseasons.com/budapest.

Hotel Boscolo nekoč Palača New York

Palačo, v kateri so bile pisarne in čudovita kavarna (verjetno najlepša kavarna na svetu), je zgradila New York Life Insurance Company leta 1894 v eklekticističnem stilu. Po temeljiti prenovi je leta 2006 palača postala hotel s še vedno najlepšo in legendarno kavarno. Več na http://budapest.boscolohotels.com.

Danubius Hotel Astoria nekoč Hotel Astoria

Hotel so odprli leta 1914 ter je kopija slovitega newyorškega hotela Waldorf Astoria. Hotel danes ni tako luksuzen kot nekoč, pa vendar ima še vedno tradicijo, stil in šarmantnost. Več na www.danubiushotels.com.

Danubius Grand Hotel Margitsziget nekoč Grand Hotel Margitsziget

Najstarejši legendarni hotel v Budimpešti je na Margaretinem otoku na Donavi. Načrt zanj je naredil najslavnejši madžarski arhitekt Miklós Ybl, odprli so ga leta 1873, od takrat pa je znan po svojih termah. Več na www.danubiushotels.com.

Značke: hoteli luksuz