Lihtenštajn – alpski raj

Lihtenštajn  – alpski raj (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
9. 12. 2017 Vir: Jana

Presenečeni boste, koliko ponuja ta majhna država, a pomembna davčna oaza v osrčju Alp.

Zanimivosti

Nemško govoreči Lihtenštajn je dobil ime po plemiški družini iz 12. stoletja in v prevodu pomeni lahek kamen. S 160 km2 je šesta najmanjša država na svetu, obkrožena s Švico na zahodu in Avstrijo na vzhodu. Prevozite jo lahko v vsega pol ure. Glede na BDP pa gre za eno najbogatejših držav na svetu z le 2,4-odstotno stopnjo brezposelnosti.

Zveni pravljično, kajne? V številnih pogledih tudi je. Poleg pravljičnih prizorov narave in zgodovinskih znamenitosti namreč Lihtenštajnu že od leta 1989 vlada princ Hans-Adam II., ki z družino biva v vaduškem gradu.

Liechtenstein

Vaduz

Glavnemu mestu z okrog 5.400 prebivalci in čudovito gorsko kuliso morda res primanjkuje živahnosti, nikakor pa ne znamenitosti.

Na vzpetini nad mestom se bohoti vaduški grad iz 12. stoletja, domovanje kraljeve družine. Navdušijo tudi mogočna rdeča hiša s stolpom Das Rotes Haus z razgledom na enega največjih vinogradov v državi, katedrala sv. Florina s čudovito poslikanimi okni, nov muzej umetnosti v obliki kocke in poslikave na hišah, ki prikazujejo stare obrti. V mestu mrgoli bank, saj je Lihtenštajn od druge svetovne vojne davčna oaza.

liechtenstein, Das Rotes Haus

Po zgodovinski poti

Odlično označena in z informativnimi tablami opremljena zgodovinska pot Eschnerberg na severovzhodu države ponuja štiri krožne poti skozi naravo, dolge od 3 do 15 kilometrov.

Med drugim vodi do prazgodovinskih naselij Lutzengütle in Malanser, do več arheoloških ostankov, najstarejše lihtenštajnske hiše, tipične kmetije iz leta 1900 ter do gozda Schellenberg z razgledi na rensko dolino in okoliške masive.

Obiščite še ruševinast grad Wildschloss, 135 metrov dolg leseni most na Renu iz leta 1901 in spoznajte stare običaje v muzeju Walser v Triesenbergu.

Za pod zob

Na svoj račun boste prišli ljubitelji vrhunskih restavracij in pojedin v gorskih kočah. Na krožnikih bodo juhe, siri, krompir, zeljne in mesne jedi. Okusite slastne sirove špeclje z jabolčno omako Käsknöpfle mit Apfelmus, številne različice jedi Ribelmais, ki spominja na polento, svinjino v želeju Schwartenmagen in divjačinsko specialiteto Rehpfeffer. Recepte najdete na spletni strani www.tourismus.li.

Okusite čudovita lokalna vina v prinčevih vinskih kleteh Hofkellerei in žganje 147 let stare destilarne Telser Distillery, v kateri še vedno destilirajo s pomočjo ognja.

V prelepo naravo

Narava je vsekakor glavni lihtenštajnski adut. Smučišče Malbun sega do 2.000 metrov nadmorske višine, ima 23 kilometrov smučarskih prog in se kopa v rajskem razgledu.

Malbun

A Renska nižina na zahodu ter verige gorovja Rätikon na vzhodu in jugu z najvišjim vrhom Grauspitze (2.599 metrov) ponujajo čudovite izlete v naravo skozi vse leto.

Posebej lepa je šestkilometrska prinčeva pot Fürstensteig v gorovju Rätikon z začetkom na 1.400 metrih nadmorske višine. S sedla Bärgälla je osupljiv razgled na vso državo, vreden vsakega koraka. Pot zahteva tudi nekaj plezanja.

Aktualno

Obiščite Vaduz 15. junija na verski praznik svetega rešnjega telesa. Takrat se mesto zbere na povorki, s prinčevo družino na čelu. Praznovanje je pravo doživetje z godbo, narodnimi nošami in verskimi običaji. 15. avgusta je v Vaduzu praznovanje državnega dneva s pestrim zabavnim programom za vse generacije, kulinaričnimi dobrotami in ognjemetom. Med 14. oktobrom in 20. novembrom okusite tradicionalne jedi na gurmanskih tednih Triesenberger Wochen.