Linz – iz sivega industrijskega mesta v uspešno kulturno metropolo

18. 11. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Tretje največje avstrijsko mesto in glavno mesto zvezne dežele Zgornja Avstrija leži ob Donavi. Linz so ustanovili Rimljani, ki so ga imenovali Lentia, najverjetneje po keltskem imenu za zavoj – lentos.

Ars Electronica Center - Muzej prihodnosti in tehnologije z interaktivnim svetom ima od daleč vidno svetlo animirano fasado in gosti zanimive razstave, ki povezujejo digitalno umetnost in tehniko z vsakdanjim življenjem. V tem središču se vsako leto tehnološko usmerjeni umetniki, znanstveniki in raziskovalci z vsega sveta zbirajo na Festivalu Ars Electronica.
Brucknerhaus je linška koncertna hiša, poimenovana po velikem skladatelju in organistu Antonu Brucknerju, od leta 1974 navdušuje s prvovrstno akustiko in raznolikim programom.
Staro mestno jedro Linza s trgovinicami in uličnimi lokali ter obnovljenimi fasadami. Nad njim kraljuje grad, v katerem je največji multidisciplinarni muzej Avstrije z razstavami s številnih področij. Na več kot 18 tisoč kvadratnih metrih obiskovalci lahko doživijo naravno, kulturno in umetnostno zgodovino Zgornje Avstrije. 
Glavni trg in središče Linza sta največji trg v Evropi, ki ga krasijo baročne fasade in steber svete trojice. Je odlična izhodiščna točka za začetek raziskovanja mesta.
Zunanja galerija Mural Harbor je največja galerija na prostem na svetu. Stene hiš starih industrijskih objektov ob Donavi krasijo ogromni grafiti, ki si jih lahko ogledate z ladje.
Muzej Lentos - Muzej sodobne umetnosti predstavlja moderno in sodobno umetnost v posebnem ambientu. V njem so predstavljena umetniška dela iz 19. stoletja, od klasičnih, modernih in ekspresionističnih do aktualnih, sodobnih umetniških del.
Offenes Kulturhaus je v stavbi nekdanje uršulinske šole, ustanovljen je bil v poznih 80. letih. Vabljeni so mladi mednarodni umetniki, ki imajo tukaj možnost, da izvajajo svoja dela od ideje do postavitve s pomočjo dobre infrastrukture centra. Replika boginje Nike skupine Haus-Rucker-Co z razstave Angeli.
Pöstlingberg velja za eno glavnih znamenitosti mesta. Obiskovalci se na hrib lahko odpravijo z najbolj strmo adhezijsko železnico Evrope. Tam pa jih čakajo razgledna terasa, ki omogoča čudovit pogled na mesto, obisk živalskega vrta, romarska bazilika in Grottenbahn, postavljen davnega leta 1906, v katerem se s pomočjo vlakca lahko podate v nostalgični svet pravljic.
Tla mestne hiše 'krasi' tloris mesta.

Linz je leta 2009 postal evropska prestolnica kulture, kar je mestu dalo povsem novo podobo in iz sivega industrijskega mesta se je načrtno prelevilo v uspešno kulturno metropolo. Še pred tem pa so leta 2003 ob Donavi zgradili sodobno umetnostno galerijo Lentos, ki je ponoči osvetljena v različnih barvah.

Pravzaprav so domačini z razlogom na marsikaj v svojem mestu ponosni, saj med drugim kar nekaj nazivov lokacij oziroma stavb v Linzu krasi predpona naj-.

Tako Muzej Lentos, muzej sodobne umetnosti, ponuja eno najboljših umetniških zbirk v Avstriji, ki jo sestavljajo velika imena, kot so Klimt, Kokoschka, Schiele ...

Recept za linško torto z mandlji in ribezovo marmelado, ki izhaja iz leta 1653, velja za najstarejši recept za torte na svetu in zaščitni znak avstrijskega slaščičarstva. Danes menda najboljšo linško torto delajo v slaščičarni Jindrak v Linzu.

Stolna cerkev Mariendom velja za največjo cerkev v Avstriji.

V zgodovinskem jedru mesta je grad, v katerem je največji multidisciplinarni muzej Avstrije z razstavami s številnih področij.

V središču mesta je osrednji trg, ki je s približno 13.200 m² eden od največjih v Avstriji.

Musiktheater am Volksgarten, ki ga je zasnoval londonski arhitekt Terry Pawson in velja za najmodernejšo operno hišo v Evropi, je svoja vrata odprl aprila 2013 in odtlej sodi med kulturne vrhunce UNESCO City of Media Arts. Skupaj z gledališčem in komornimi igrami na promenadi ter Gledališčem za mlado publiko ima deželno gledališče Zgornje Avstrije štiri prireditvene prostore.

Še nekaj zanimivosti na hitro:

  • Friderik III. je med letoma 1489 in 1493 Linz postavil za središče Svetega rimskega cesarstva.
  • Mesto sta zaznamovala dva moža: nemški astronom Johannes Kepler in skladatelj Anton Josef Bruckner. Kepler, po katerem se imenuje tudi univerza, se je v mestu več let posvečal študiju matematike. Bruckner pa je v mestu kot cerkveni organist živel med letoma 1855 in 1868.
  • Linz ima svojo simfonijo, ki jo je napisal Mozart leta1783. Pravzaprav gre za Simfonijo št. 36, ki je znana kot Simfonija mesta Linz.
  • Blizu Linza, v mestu Leonding, sta pokopana Hitlerjeva starša, on pa je v Linzu obiskoval šolo Fadingergymnasium, ki je ni končal. Linz je bilo njegovo priljubljeno mesto in zanj je imel poseben načrt, ki pa mu ga ni uspelo uresničiti.
  • Linz je postal veliko industrijsko območje s kemično in jeklarsko industrijo, ki je služila nacistični vojski. Med drugim je na Donavi po vojni bila razmejitvena črta med ameriškimi in sovjetskimi vojaškimi enotami. Nedaleč od mesta je bilo zloglasno nacistično koncentracijsko taborišče Mauthausen.