Murska Sobota: Prezrti panonski biser

Murska Sobota: Prezrti panonski biser  (foto: Goran Antley) Goran Antley
19. 1. 2013

Murska Sobota je prvič omenjena kot Murazombatha v listini z datumom 16. julij 1348, ki velja tudi za občinski praznik. Svojo urbano podobo pa je Murska Sobota začela dobivati v drugi polovici 19. stoletja.

K današnji podobi tega mesta je v veliki meri prispevala tudi nekoč številčna judovska skupnost, katere člani so bili med vodilnimi veletrgovci v Murski Soboti. Judovske družine so živele na območju današnje Slovenske ulice, kjer so bile trgovine, tiskarna, gostilne in lekarna.

Grad Murska Sobota

Grad Murska Sobota se kot dvorec Bel Mura v virih prvič omenja 1255. Sedanja podoba dvorca večinoma izvira iz prve polovice 18. stoletja.

Mestni park pred graščino

Mestni park je eden od najlepših ohranjenih grajskih parkov v Sloveniji. V njem so dvestoletni hrasti, gabri, jeseni, lipe, majhno umetno jezero in otroško igrišče.

Murska Sobota - mestni park pred graščino

Hotel in restavracija Zvezda

Enonadstropna vogalna stavba, zgrajena leta 1909, je bila včasih Casino in hotel Dobrai. Z balkona hiše je Vilmoš Tkalec 29. 5. 1919 razglasil samostojno Mursko republiko.

Spomenik Muzi Erato

Kiparsko kompozicijo muzi ljubezenske in erotične poezije Muza Erato je izdelala kiparka Irena Brunec Tébi.

Murska Sobota - spomenik Muzi Erato

Slovenska ulica

Več zgradb v starem mestnem jedru je zgrajenih po načrtih Ladislava Takača. Sezidane so v historičnem slogu, zaznamujejo pa jih tudi secesijske dekorativne prvine.

Spomenik zmage

Zgrajen je bil v čast in slavo zmagovalcem 2. svetovne vojne, sovjetskih vojakov in jugoslovanskih partizanov ter zasnovan kot grobnica, ki simbolizira obzidje Kremlja, pred katero stoji častna straža.

Murska Sobota - spomenik zmage

Evangeličanska cerkev

Evangeličanski kompleks s cerkvijo je bil zgrajen v  neogotskem slogu med letoma 1907 in 1910, po načrtih Ernőja Gereya.

Katoliška cerkev

Danes stolna cerkev sv. Nikolaja, ki se prvič omenja leta 1297, je bila med letoma 1910 in 1912 temeljito prezidana po načrtih arhitekta Ladislava Takača.

Mura

Brez tovarne Mura Murske Sobote in Pomurja ne bi bilo, kot ju poznamo. Tovarna je svoje ime po reki Muri dobila pred dobrimi 65 leti.

Murska Sobota - Mura

Kino Park

Objekt Kino Park, zgrajen v petdesetih letih 20. stoletja po zasnovi arhitekta Novaka, je zaščiten kot arhitekturna dediščina. Sicer pa danes deluje kot gledališka in koncertna dvorana.

Napisala: Suzana Golubov, foto: Goran Antley