Muzej propadlih razmerij in nenavadnih ljubezenskih zgodb

Muzej propadlih razmerij  in nenavadnih ljubezenskih zgodb (foto: Suzana Golubov) Suzana Golubov
15. 4. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Leta 2010 je Zagreb dobil prvi zasebni muzej – Muzej propadlih razmerij.

Ta je še posebej zanimiv tujcem, predvsem zaradi originalne vsebine pa tudi nenavadnih usod ljubezenskih zgodb ter predmetov, ki so zaznamovali prekinitev odnosov. Muzej je dobil tudi nagrado Evropskega muzejskega foruma Kenneth Hudson kot najbolj inovativen in drzni muzejski projekt v Evropi.

Muzej propadlih razmerij ima dve stalni postavitvi, ena je v Zagrebu na Gornjem gradu, medtem ko je druga od leta 2016 v Los Angelesu v samem centru Hollywooda, v neposredni bližini dvorane, v kateri poteka podelitev oskarjev.

Zagrebški Muzej propadlih razmerij (Muzej prekinutih veza) sta ustanovila filmska producentka Olinka Vištica in akademski slikar Dražen Grubišić po prekinjeni štiriletni zvezi. Razmišljala sta, kam naj s stvarmi, ki so jima ostale po prekinjenem razmerju, in se domislila, da odpreta muzej. Minilo je nekaj časa, poklicala sta svoje prijatelje in jih prosila, da podarijo predmete, ki so jim ostali po prekinjenih zvezah. Zbirka je prvič predstavljena leta 2006. Nato je sledila svetovna turneja, predmeti pa so bili razstavljeni v Argentini, BiH, Nemčiji, Makedoniji, na Filipinih, v Srbiji, Singapurju, Sloveniji, Turčiji, UK, ZDA … Sčasoma so zbrali še nove predmete, ki so jih donirali sami obiskovalci razstav.

Dve figurici, Dublin

"Ti dve figurici predstavljata moja dva otroka. Danes sta v tridesetih letih, tako da tema figuricama želim najti dom.
Moje srce je bilo strto v Angliji leta 1980, ko nisem mogla več prenašati zlobne narave svojega moža. V glavnem je trpel starejši otrok, jaz pa sem preprosto morala prevzeti odgovornost za njuno varnost. Odšli smo brez njegovega vedenja, neke zimske noči z ladjo na Irsko. Prišli smo le z obleko, ki smo jo imeli na sebi. Da bi ironija bila večja, se je moja starejša hčerka najbolj vznemirjala. Najtežje je bilo 'zapustiti očeta'.
Nekaj let pozneje, ko smo se vživeli v novo življenje, sem kupila ti dve figurici kot spomin na moji ljubki dekleti. Starejša je rada pisala pisma očetu, mlajša pa pletla … Poglejte napise na podnožju figuric “Želim ti toplo zimo in udobno zimo” in “Ni me pozabil”. Moj mož nikoli ni pozdravil svoje zlobne plati, ampak je še vedno v stiku s hčerkama. Hvala vam za to priložnost."

Vrtni palček za ločitve, Ljubljana

"Vrtni palček je na dan ločitve prišel v novem avtomobilu. Aroganten in brez duše. Vrtni palček je zapiral vrata, ki jih je nekoč sam uničil. Takrat je poletel do sprednje šipe novega avtomobila, se odbil in ustavil na asfaltu. Dolgo je letel po zraku in zarisal lok časa. Ta kratko-dolgi lok je označil konec ljubezni."

Tekst in foto: Suzana Golubov