Muzeji slavnih slikarjev

Van Goghov muzej, Amsterdam, Nizozemska (foto: promocijski materijal) promocijski materijal
7. 10. 2013 Vir: liza.aktivni.si

Veliki umetniki in veleumi kot so Van Gogh, da Vinci, Picaso in drugi, so za svoje umetnine dobili svoj muzej.

Andy Warhol Museum

Pittsburgh, Pensilvanija, ZDA

Muzej Andyja Warhola so odprli v njegovem rojstnem kraju leta 1994, sedem let po njegovi smrti. Je največji muzej, posvečen enemu samemu umetniku v ZDA. Na 8.200 m2 si lahko ogledate 17 galerij, 900 slik, blizu 2.000 del na papirju, 1.000 unikatnih printov, 77 kipov, več kot 4.000 fotografij ter na tisoče kratkih filmov in videoposnetkov. Več na www.warhol.org.

Port Lligat – muzej Salvadorja Dalija

Cadaqués, Katalonija, Španija

V majhni ribiški vasici v bližini francoske meje je nadrealistični genij Salvador Dali živel med letoma 1930 in 1982. V labirintni in nesimetrično zgrajeni hiši, kjer je vsako okno drugačne velikosti, je danes muzej. Več na www.salvador-dali.org/museus/portlligat.

Van Goghov muzej

Amsterdam, Nizozemska

Eden izmed najbolj obiskanih muzejev v Amsterdamu ima stalno okoli 200 slik in 55 risb, ki prikazujejo slovitega postimpresionističnega umetnika Vincenta van Gogha v različnih obdobjih njegovega ustvarjanja. V muzeju so tudi slike njegovih sodobnikov ter prijateljev kot tudi več kot tisoč Van Goghovih pisem, ki jih je pisal bratu Teu. Več na www.vangoghmuseum.nl.

Muzej Rembrandta van Rijna

Amsterdam, Nizozemska

Baročni slikar Rembrandt je v hiši živel med letoma 1639 in 1658. Že od leta 1911 je v hiši muzej, ki prikazuje dela umetnika ter čas in okolje, v katerem je živel ter delal. Več na www.rembrandthuis.nl.

Muzej Henrija Matissa

Nica, Francija

Narodni muzej, posvečen slavnemu sinu Nice in cele Francije, Henriju Matissu, so odprli leta 1963. V muzeju je na ogled 68 slik, 236 risb, 218 printov, 57 kipov in 14 knjig, ki jih je ilustriral Matisse, ter 187 stvari, ki so bile v njegovi lasti. Več na www.musee-matisse-nice.org/

Casa Buonarroti – Michelangelo

Firence, Italija

Muzej briljantnega renesančnega umetnika Michelangela di Lodovica Buonarrotija Simonija, najbolj znanega po poslikavi sikstinske kapele ter kipu Davida, je v njegovi rojstni Toskani, v svetovljanskih in umetnikom naklonjenih Firencah. Več na www.casabuonarroti.it.

Marc Chagall muzej

Vitebsk, Belorusija

Muzej, posvečen slavnemu beloruskemu slikarju Marcu Chagallu (rodil se je kot Mojša Zaharavič Šahałaŭ), je v hiši, kjer je preživljal svojo mladost. Hiša je muzej od leta 1992 in hrani več kot 300 Chagallovih umetniških del. Več na chagal-vitebsk.com.

Atelje Paul Cezanne

Aix-en-Provence, Francija

Atelje – muzej postimpresionističnega slikarja Paula Cezanna – je v njegovem rojstnem kraju Aix-en-Provence v čudoviti Provansi. Več na www.atelier-cezanne.com.

Muzej Edvarda Muncha

Oslo, Norveška

Muzej, posvečen največjemu norveškemu slikarju, vsebuje kar 28 tisoč njegovih umetniških del: 1.150 slik, 17.800 printov, 7.700 risb, 21 kipov ter serijo umetniških fotografij, ki jih je posnel Munch. Muzej so odprli leta 1963 na 100. obletnico Munchovega rojstva. Prav iz tega muzeja so ukradli slovito sliko Krik na dan odprtja zimskih OI v Lillehammerju. Norveški policiji je nekaj mesecev pozneje uspelo sliko nepoškodovano vrniti v muzej. Več na www.munchmuseet.no/

Picaso muzej

Malaga, Španija

(www.museopicassomalaga.org/)

Muzej v Malagi, rojstnem kraju velikega Pabla, je v lasti njegovih potomcev. Picassova dela si lahko ogledate še v 'njegovem' muzeju v Barceloni (www.museupicasso.bcn.cat/en/) ter seveda tudi v Parizu (www.musee-picasso.fr/).

Leonardo da Vinci

Firence, Italija

Muzej enega največjih genijev človeštva, renesančnega arhitekta, izumitelja, inženirja, kiparja in slikarja je v Firencah. Prav tako ima da Vinci muzej v bližini svoje rojstne hiše v mestecu Vinci, Toskana, kot tudi v Rimu. Več o muzeju v Firencah na www.mostredileonardo.com.

Muzej Fride Kahlo

Coyoachan, Ciudad de Mexico, Mehika

Muzej, imenovan tudi Modra hiša (La Casa Azul), je rojstni kraj slavne slikarke Fride Kahlo. Frida je v tej hiše živela tudi s svojim možem Diegom Rivero, in kjer se je rodila, je tudi umrla. Štiri leta po njeni smrti, leta 1958, so hišo spremenili v muzej z desetimi sobami ter je eden najbolj obiskanih muzejev v Mexicu z več kot 25.000 obiskovalci mesečno. Več na www.museofridakahlo.org.mx.