Muzeji za vse ljubitelje morja, ladij in potovanj

Muzeji za vse ljubitelje morja, ladij in potovanj (foto: Shutterstock) Shutterstock
7. 8. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Muzeji pomorstva ali tudi navtični muzeji so muzeji, povezani z ladjami in potovanji po morju ali drugih vodah.

Podkategorija pomorskega muzeja je mornariški muzej, ki se po navadi osredotoča le na vojno mornarico. Po svetu je več kot tisoč pomorskih muzejev in večina jih je včlanjenih v Mednarodni kongres pomorskih muzejev – ICMM (icmmonline.org). V Sloveniji imamo v Piranu pomorski muzej Sergeja Mašera. V naši bližini sta še pomorski muzej v Trstu Museo del Mare ter Pomorski in zgodovinski muzej Hrvaškega primorja na Reki.

National Maritime Museum, Greenwich, London, Anglija

Pomorski muzej v Greenwichu velja za največji tovrstni muzej na svetu. Muzej sestavljajo tri stavbe, glavna – kraljičina hiša – je bila zgrajena leta 1635. Muzej so tu ustanovili leta 1934, za javnost pa so ga odprli tri leta pozneje. Poleg originalnih ladij, ladjic in njihovih replik ter pripomočkov za plovbo skozi zgodovino imajo tudi umetniški oddelek, kjer si lahko ogledate veliko kolekcijo umetniških slik, posvečenih pomorstvu. Predel, kjer so muzeji, se imenuje Maritime Greenwich in je od leta 1997 pod zaščito UNESCA. 

Museu de Marinha, Lizbona, Portugalska

Mornariški muzej, ki je v turističnem predelu Lizbone, imenovanem Belem, je ustanovil portugalski kralj Luis I. leta 1863. Muzej je od leta 1963 v poznem neogotskem jeremitskem samostanu, poleg njega pa je Narodni muzej za arheologijo. 

Galata – Museo del Mare, Genova, Italija

Galata velja za največji, najmodernejši in najboljši pomorski muzej v Sredozemlju ter se nahaja v samem srcu Genove v starem delu pristanišča. Muzej je deloma v stari stavbi vojaškega arsenala (skladišče orožja in smodnika), novi moderni del pa je delo španskega arhitekta Guillerma Vazqueza Consuegre. Poleg replike galeje iz 17. stoletja je glavna atrakcija podmornica, ki je privezana ob pomol v vodi. V Italiji je odličen tudi beneški mornariški muzej, imenovan Museo storico navale.

Museu Maritim de Barcelona, Španija

Museu Maritim de Barcelona je predvsem posvečen ladjedelništvu med 13. in 18. stoletjem. Je v nekdanji ladjedelnici in vojaški stavbi, ki sta bili zgrajeni v gotskem stilu v 14. stoletju. Razstavljeni elementi so obiskovalcem na ogled od leta 1936, zadnjo korenito prenovo pa je Maritim doživel leta 2014.

Vasamuseet, Stockholm, Švedska

V muzeju je perfektno ohranjena vojna ladja Vasa s 64 topovi, ki je potonila zaradi konstrukcijskih napak na svoji krstni plovbi pred Stockholmom leta 1628. Ladjo so iz vode (32 metrov globoko in 120 metrov od obale) potegnili leta 1961, leseni deli pa so bili razmeroma dobro ohranjeni zaradi več srečnih okoliščin: večina razbitine je bila zasuta z usedlinami, voda na mestu potopa pa je zaradi dotoka sladke vode malo slana, kar je zaviralo razvoj najhujšega požiralca lesa v morjih, ladijskega črva. Muzej Vasa so odprli leta 1988 in je eden najbolje obiskanih muzejev na Švedskem.

Mużew Marittimu ta' Malta, Birgu, Malta

Pomorski muzej na Malti v mestu Birgu je v nekdanji ogromni vojaški pekarni, ki je bila zgrajena leta 1840 in je svoje čase pridelovala do 14 tisoč kilogramov kruha. V muzeju, ki je bil ustanovljen leta 1992, najdete vse o pomorski zgodovini – od prazgodovinskih čolnov do današnjih modernih plovil. 

Het Scheepvaartmuseum, Amsterdam, Nizozemska

Nizozemci so velik pomorski narod, zato skoraj morajo imeti enega od bolj pomembnih muzejev na to temo. Nizozemski Narodni pomorski muzej je odprl vrata obiskovalcem leta 1916. Sto let pozneje, leta 2017, je muzej, ki je posvečen predvsem zgodovini jadranja in pomorskim trgovskim potem, obiskalo okoli 350 tisoč ljudi. Glavna zvezda muzeja je replika slovite 48 metrov dolge ladje Amsterdam, ki je v 18. stoletju plula med Nizozemsko in njenimi kolonijami v Aziji.

Centralni mornariški muzej, St. Peterburg, Rusija

Centralni mornariški muzej velja za enega najboljših in tudi najstarejših ruskih muzejev. Ustanovljen je bil za časa Petra Velikega leta 1709, ko so po njegovem ukazu uredili prostor za konzervacijo ladij in modelov. V muzeju, ki je eden največjih pomorskih muzejev na svetu, se predstavlja zgodovina ruske mornarice. Na ogled je več kot 2 tisoč modelov ladij, 11 tisoč kosov orožja ter neverjetnih 56 tisoč delov mornariških uniform.